Blog Werken en Zorgen
Mijn tweeling heeft dit jaar eindexamen gedaan. Zelfde geboortedag, zelfde opvoeding, zelfde kansen, zelfde school, zelfde opleiding. En toch hebben ze niet dezelfde kansen. Zij op het gebied van werken. Hij op het gebied van zorgen. Niet afhaken omdat u denkt dat dit een feministische gezwets is. Het gaat namelijk ook om uw nichtje of neefje, dochter of zoon, buurmeisje, partner of collega. Dat zou ons, anno 2024, allemaal moeten raken. Dus eerst even wat cijfers en voorbeelden ter verduidelijking.
Werken en zorgen
Vrouwen verdienen in Nederland 36 procent minder dan mannen. Het bruto uurloon ligt voor vrouwen gemiddeld 13 procent lager dan voor mannen. De loonkloof heeft als gevolg dat vrouwen in een heel werkend leven gemiddeld 300.000 euro mislopen. Wat minder bekend is, is dat tussen vrouwen ook veel ongelijkheid bestaat. Zo ligt het uurloon van een Turks-Nederlandse vrouw bijna 30 procent lager dan het gemiddelde.
Samen met Ouders & Onderwijs deden we dit jaar voor de verkiezingen weer een kieswijzer. Op de stelling ‘De overheid moet wetgeving maken om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten’ antwoordde van de 11.349 ouders 79% ‘ja’. Toch verandert er weinig.
Een gevolg hiervan is dat vrouwen 40% minder pensioen krijgen dan mannen blijkt uit onderzoek van denktank Netspar. Vrouwen doen meer onbetaald werk en werken vaker minder betaalde uren. Daarnaast is er de loonkloof van 13% tussen mannen en vrouwen. Als laatste zijn in sectoren waar meer vrouwen werken, de pensioenregelingen minder genereus. Alles bij elkaar leidt dit dus tot een pensioenopbouw die 400 euro per maand lager is.
Ander voorbeeld waarom het nog niet zo makkelijk is. Dit keer op het gebied van moederschap en werk; Een meerderheid van de werkgevers biedt vrouwen tijd en ruimte om te kolven of voeden tijdens het werk. Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 800 werkgevers. Zo’n 63% weet dat ze een kolf- of rustruimte beschikbaar moeten stellen. Bij doorvragen blijkt wel dat kolfruimtes maar zelden aan de wettelijke eisen voldoen en kennis over regelgeving is minimaal. Zit je daar in de bezemkast.
Nog een voorbeeld: Het wordt nog steeds gezien als taak van de moeder om vooral voor het kind te zorgen, blijkt uit cijfers van het CBS. De helft van de bevolking (16 jaar of ouder) vindt dat moeders met kinderen jonger dan 4 jaar twee of drie dagen zouden moeten werken. Bijna 20 procent ziet het liefst dat moeders dan helemaal niet werken. Voor vaders met kinderen tot 4 jaar vinden de meeste mensen een vierdaagse werkweek geschikt.
Nog meer: Verlofregelingen voor partners worden voor 70% vergoed, niet voor 100%. Hiermee is de verdeling werk-zorg gelijk oneerlijk verdeeld. Vaders wordt bovendien nog steeds vaak ontraden om verlof op te nemen in verband met carrièrekansen. Mannen krijgen niet de kans om meer te gaan zorgen. Ook mantelzorg wordt vooral gedaan door de vrouw.
FNV startte een campagne om aandacht te vragen voor de positie van moeders. Het zou overbodig moeten zijn. We zouden het toch met elkaar al beter geregeld moeten hebben. De cijfers en voorbeelden laten echter een ander beeld zien. Eentje waar de verdeling werk en zorg tussen man en vrouw niet gelijk verdeeld is. Eentje waar de kansen voor een vrouwen en mannen echt anders zijn. Ik gun mijn dochter een andere werkelijkheid. Eentje waarin ze wel dezelfde kansen heeft als mijn zoon. Maar ook waar mijn zoon net zoveel zorgt als zijn partner omdat het nu eenmaal leuk en fijn is om te zorgen en de taken gelijk te verdelen.
Conclusie: Mannen moeten kunnen zorgen. Vrouwen moeten gelijkwaardig kunnen werken en verdienen. Beide hebben ze nog steeds niet dezelfde kansen hierop. Laten we daar eens echt werk van gaan maken zodat de kinderen van nu wel dezelfde kansen krijgen op werken en zorgen.
Marjet Winsemius
Stichting Voor Werkende Ouders
Marjet is directeur van stichting Voor Werkende Ouders. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.