Waarom is dat mama? Waarom hebben jongens geen jurken aan? Waarom heeft rechts voorrang? Waarom moet ik een cito doen? Ik kan toch al lezen. Waarom vind jij mensen met een snor of baard eng? Waarom geven ze het eerste uur les terwijl ze weten dat pubers dan niets opnemen? Waarom mag ik pas vanaf mijn 18de alcohol? Waarom…. Hoe vaak ik wel niet de ‘waarom-vraag’ heb gehad…. En wegkomen met ‘daarom’ dat zat er niet in.
De kracht van de Waarom-vraag
Toch is de Waarom-vraag bijzonder sterk. Het zit hem in de verwondering. Kinderen stellen hem 100x per dag en soms kan je alleen maar zeggen dat het gewoon zo is. Maar meestal daagt de vraag je uit en moet je er echt over nadenken. Dan zet het je aan tot de wereld anders bekijken. En dat is de kracht van de Waarom-vraag, want als je de wereld anders gaat bekijken, dan ga je hem ook veranderen. Misschien moeten wij daarom de Waarom-vraag vaker stellen.
Waarom rekenen wij kinderen af op wat ze niet kunnen in plaats van op wat ze wel kunnen in het onderwijs? Waarom hebben wij een centraal eindexamen waarvan de cijfers voor 50% mee tellen? Waarom hebben we zomervakanties terwijl de maatschappelijke impact zo groot is? Waarom kunnen kinderen niet hun eigen vakkenpakket samenstellen? Waarom is daar een malletje voor nodig? Waarom zit een kind met een wiskunde B knobbel niet op het VWO? Waarom laten we zijn wiskunde knobbel dan zo liggen in onze kenniseconomie?
Maar ook: waarom werken we van 9-5? Waarom werken mannen meer dan vrouwen? Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen voor hetzelfde werk? Waarom worden vrouwen afgerekend op hoeveel dagen een kind naar de opvang gaat? En ook: waarom vinden wij ouders die prestaties van die kinderen zo belangrijk? Zo zijn er wel 100 Waarom-vragen.
Zouden we niet vaker de Waarom-vraag met elkaar moeten stellen in het belang van kinderen? Doen we nog steeds wat we kunnen voor hen die later voor ons zorgen? Wat zouden we beter kunnen doen? Natuurlijk betekent de vraag stellen hem ook beantwoorden en er dan ook wat mee doen. De vraag is dus eigenlijk: Durven we de Waarom-vraag vaker te stellen met elkaar?
Marjet Winsemius
Directeur Stichting Voor Werkende Ouders
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders op onze startpagina Wat Ouders Willen Weten met een podcast, TijdBaas en een stoomcursus ouderschap. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Ruim 800 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?