Vrijdag 20 maart werd bekend gemaakt dat ouders de eigen bijdrage van de kinderopvang terug krijgen omdat ze vanwege de Corona crisis nu hun kinderen niet naar de kinderopvang mogen brengen. We snappen dat hier veel vragen over zijn. Hoe werkt het? Hoe krijg ik het terug? Moet ik dan wel betalen? We willen je graag helpen en hebben dus wat vragen en antwoorden op een rijtje gezet.
Deze vragenlijst is voor het laatst vernieuwd op dinsdag 14 april.
Ouders krijgen hun eigen bijdrage terug. Voor wie is het bedoeld?
Alle ouders die normaal gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen kunnen hun eigen bijdrage terugvragen. Dit geldt óók voor ouders in cruciale beroepen. Aan gebruik van noodopvang zijn geen kosten verbonden.
Hoe gaat de overheid de eigen bijdrage van de ouders teruggeven?
Momenteel wordt er gewerkt aan een andere oplossing. De eerdere oplossing (de eigen bijdrage van ouders wordt overgemaakt naar de kinderopvangorganisaties en dan naar de ouder) zorgde voor onder andere privacy problemen. Nu wordt er gewerkt aan een oplossing waarbij een overheidsinstantie het geld rechtstreeks aan de ouder overmaakt. We verwachten op korte termijn meer nieuws.
De eigen bijdrage van de ouder is het verschil tussen het factuurbedrag en de ontvangen kinderopvangtoeslag. Mocht de sluiting van de kinderopvang worden verlengd dan kan de overheid besluiten om ook de regeling te verlengen.
Hoe werkt het in de praktijk?
De oplossing wordt op dit moment verder ingevuld. Kinderopvangorganisaties en ouders worden zo spoedig mogelijk hierover geïnformeerd. Zie ook het antwoord op vraag 2.
Wanneer krijg ik de kosten van de kinderopvang terug?
De regeling wordt vanaf 23 maart verder uitgewerkt. We weten nog niet wanneer er meer duidelijk is. We houden je hier en op Facebook verder op de hoogte.
Waarom moet ik eerst betalen en krijg ik het daarna pas terug?
Je houdt alleen het recht op kinderopvangtoeslag als je de factuur betaald en de teruggave van de eigen bijdrage is gekoppeld aan het recht op kinderopvangtoeslag. Simpeler nog, je houdt ook je plek op de opvang als je betaalt.
Het is ook belangrijk dat de kinderopvang open blijft voor de ouders met een cruciaal beroep. Als ouders nu niet betalen kan de opvang ook niet openblijven voor hen.
Ouders hoeven dus in principe geen wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst of hun kinderopvang stop te zetten. LET OP: Je moet dit wel doen als je inkomen verandert! Geef dit dan gelijk door aan de Belastingdienst.
Voor de gastouderopvang geldt; als een ouder per maand een verschillend aantal uren afneemt bij de gastouder, bijvoorbeeld omdat de ouder onregelmatige diensten draait, ga dan uit van het aantal uren dat normaal gesproken deze maand afgenomen zouden worden. Je doet dus alsof de gastouderopvang normaal doorloopt.
Krijg ik een nieuwe factuur?
De regeling wordt vanaf 23 maart verder uitgewerkt. De details zijn nog niet beschikbaar, wij informeren je zo snel mogelijk. Jouw kinderopvangorganisatie of gastouderbureau zal je zo snel mogelijk informeren. Op de site van de Rijksoverheid vind je veel belangrijke informatie. Op Facebook en hier houden wij je verder op de hoogte.
Wordt de factuur voor de maand april/mei geïncasseerd en wanneer?
Het recht op kinderopvangtoeslag geldt alleen als je de factuur hebt betaald. De teruggave van jouw eigen bijdrage is gekoppeld aan jouw recht op kinderopvangtoeslag. Betaal daarom eerst de factuur. De incasso vindt plaats zoals normaal.
De periode die nu wordt genoemd gaat over 15 maart tot en met 28 april, hoe gaat het daarna?
Alle maatregelen die zijn aangekondigd gelden voor deze periode. Volgens het ministerie is ook deze maatregel gekoppeld aan de andere maatregelen. Als die langer gelden, geldt deze maatregel ook langer.
Moet ik privacy-gevoelige informatie delen om de eigen bijdrage terug te krijgen ?
De details zijn nog niet beschikbaar, wij informeren je zo snel mogelijk. Zoals het er nu uitziet hoef je geen gevoelige informatie te delen.
Als ik geen geld terug wil, wat doe ik dan?
Dat is nog niet helemaal duidelijk. Zodra we meer weten, laten we het weten.
Geldt deze regeling ook voor expats?
Sommige expats of andere groepen krijgen geen kinderopvangtoeslag. Of en hoe deze groepen in aanmerking komen voor compensatie is nog niet duidelijk.
Geldt deze regeling ook voor de ouders die gebruik maken van de peuterspeelzalen?
Sommige ouders die gebruik maken van peuteropvang hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Zij krijgen een subsidie/ bijdrage van de gemeente. Of en hoe deze groepen ook in aanmerking komen voor compensatie is nog niet duidelijk.
We gaan in gesprek met de VNG om te komen tot een landelijke afspraak zodat dit niet per gemeente anders is. We laten dit zo snel mogelijk weten op onze sites.
Voor hoelang geldt de teruggave?
Het geldt minimaal van 16 maart t/m 28 april. Als de crisis langer duurt kan het verlengd worden.
Hoe ziet de compensatieregeling voor ouders eruit in het geval van gastouderbureaus?
Bij de uitwerking van de compensatieregeling voor gastouderbureaus, wordt meegenomen dat het systeem van de gastouderopvang anders in elkaar zit dan dat van dagopvang en BSO.
Geldt deze regeling ook voor de ouders die gebruik maken van de voormalige peuterspeelzalen?
Een deel van de ouders die gebruik maken van peuteropvang, heeft recht op kinderopvangtoeslag. Maar er zijn ook ouders die géén recht hebben op kinderopvangtoeslag maar wel gebruik maken van een gemeentelijke subsidieregeling. Bijvoorbeeld een gemeentelijke subsidieregeling voor de Voorschoolse Educatie, voormalig Peuterspeelzaalwerk en de Sociaal-Medische Indicatie. Ook deze ouders hebben recht op compensatie van de eigen bijdrage. Gemeenten vergoeden aan de kinderopvangorganisaties de eigen bijdragen van deze ouders; deze kosten worden vergoed door SZW. Hiermee wordt geen onderscheid gemaakt tussen ouders die wel KOT ontvangen en ouders die daar geen recht op hebben maar wel gebruik maken van een gemeentelijke regeling.
Wie betaalt de eigen bijdrage die boven het KOT tarief ligt?
De kinderopvangorganisatie wordt geacht de eigen bijdrage boven het KOT-tarief zelf terug te betalen aan ouders. Hiervoor is geen compensatie. Dit betekent omzetverlies voor de kinderopvang. Als dit omzetverlies aanzienlijk is (dit verschilt per organisatie) kan de kinderopvangorganisatie gebruik maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De kinderopvang zal net als alle andere sectoren helaas in deze crisis te maken krijgen met omzetdaling. De verwachting is dat er minder ouders gaan opzeggen door deze regeling.
Kan mijn kinderopvang vragen om een verklaring van mijn werkgever om vast te stellen of ik een cruciaal beroep heb?
Er wordt van de ouder geen bewijslast gevraagd, zoals een werkgeversverklaring. We gaan er vanuit dat dit op basis van vertrouwen en zelfselectie plaatsvindt. Bekijk de lijst met cruciale beroepen of vitale beroepen.
Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten!