Wat een onzekere tijden. Het Corona virus heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Van hamsteren en scholen die dicht gaan tot evenementen die niet doorgaan en het advies om niet bij je ouders op bezoek te gaan. Wat betekent dit voor werkende ouders? Wij krijgen veel vragen binnen en willen ouders hier graag bij ondersteunen. Daarom hebben we een aantal vragen op een rij gezet. Wij zullen deze vragen blijven updaten als er veranderingen zijn.
Eerst even wat belangrijke adressen:
Het RIVM geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Daarnaast geeft het RIVM een actueel overzicht van de besmette gebieden gebaseerd op realtime data. Op hun site krijg je ook het laatste nieuws.
De overheid heeft ook een pagina met veelgestelde vragen gemaakt. Ook hebben ze een poster gemaakt met hygienemaatregelen. Deze kan je eventueel ophangen op kantoor, kinderopvang, school, sportclub,…
Als je wilt helpen kijk dan bij Ready2Help van het Rode Kruis.
Mag mijn kind naar de kinderopvang/gastouder?
De kinderopvang en gastouderopvang gaan dicht tot en met 6 april 2020. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht.
Wanneer werk ik in een cruciale beroepsgroep?
Een overzicht van cruciale beroepsgroepen, vindt je hier.
Wat als ik in een cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?
Als je je kind thuis kunt opvangen, is het verzoek dit te doen. Als dit echt niet lukt, kunt je een beroep doen op de school of kinderopvang.
Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?
Ja, dus :
- Betaal de factuur voor opvang zoals je dat altijd doet.
- Pas niets aan bij de Belastingdienst voor je kinderopvangtoeslag, zo houdt je jouw recht op opvang en de toeslag en wordt deze doorbetaald.
- Je hoeft geen wijzigingen door te geven of je kinderopvang stop te zetten.
Moet ik nog naar mijn werk als mijn kinderen niet meer naar de opvang kunnen?
Opvang is alleen beschikbaar voor kinderen met ouders in cruciale beroepsgroepen. Als je niet tot deze beroepsgroepen behoort, is het dringende advies om als het kan thuis te werken tot en met 6 april 2020.
Mijn kind is welkom op school, maar is er ook BSO?
Je kind is welkom op school als je werkt in een cruciale beroepsgroep. Als jouw kind normaliter gebruik maakt van BSO, kan deze maandag in principe op de BSO terecht. We raden je aan om contact op te nemen met jouw BSO.
Ik werk in een cruciale beroepsgroep en mijn kind gaat normaliter naar de kinderopvang, maar heeft nu milde gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden). Mag ik mijn kind toch brengen?
Nee, uw kind mag niet naar de opvang. Als de klachten verergeren neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.
Ik ben pedagogisch medewerker. Moet ik morgen naar mijn werk?
Neem contact op met jouw werkgever of je nodig bent op het werk. Dit geldt ook voor overige vragen. In principe is de kinderopvang open voor kinderen van mensen die werken in cruciale beroepsgroepen. De kinderopvang behoort daar ook toe.
Wie bepaalt welke kinderen toegelaten worden tot school en kinderopvang?
Als kinderen thuis kunnen worden opgevangen, is het verzoek aan ouders om dit te doen. School en kinderopvang zijn nu bedoeld voor de opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepsgroepen.
Moet ik mijn kind thuis houden als het ziek is en ik een cruciaal beroep uitoefen?
Als je kind ziekteverschijnselen heeft, dan raadt het RIVM en de GGD je aan om je kind thuis te houden om een mogelijk virus niet verder te verspreiden. Ook als jouw kind al maanden een snotneus heeft of hoest is het beter voor andere kinderen en het personeel om je kind thuis te houden. We snappen wel dat dit met je werk een uitdaging is. Het zijn echter bijzondere tijden. Dus hou je kind thuis. Je hebt hierin ook een meldingsplicht.
Het protocol van de kinderopvang ziet er als volgt uit:
Indien ouders een vermoeden hebben, dienen zij het kind thuis te houden en direct telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts of de lokale GGD. Indien medewerkers een vermoeden hebben dat een kind symptomen vertoont, houden zij het kind en apart nemen zij direct contact op met de ouder, waarna deze het kind moet ophalen en telefonisch contact op dient te nemen met de eigen huisarts of de lokale GGD. Wijs ouders op hun meldingsplicht. Dat betekent dat elke besmetting van het nieuwe coronavirus door – in dit geval – de ouder moet worden gemeld bij de GGD of de huisarts. Wijs hen hierop. Volg hierna de instructies van de GGD op. Zodra is bevestigd dat het om het coronavirus gaat, moeten alle andere medewerkers, ouders en samenwerkingspartners (schoolbesturen) worden geïnformeerd volgens de instructies van de GGD.
Heeft je kind geen ziekteverschijnselen? Dan kan het naar school of naar de kinderopvang als je een vitaal beroep uitoefent.
Kan ik mijn geld van de kinderopvang terug krijgen als mijn kind niet gaat?
Nee dat kan niet. Dat is in een normale situatie ook niet zo en nu helaas ook niet. De kinderopvangorganisatie handelt volgens de richtlijnen van het RIVM.
De kinderopvang is inmiddels aangemerkt als belangrijke sector die ouders in staat stelt te blijven werken en zo andere vitale sectoren draaiend te houden. We zijn in overleg met verschillende partijen zoals de belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hier hebben we onder andere aandacht gevraagd voor de mogelijke financiële gevolgen voor houders en ouders. Daarbij hebben we specifiek aandacht gevraagd voor het beschikbaar blijven van de kinderopvangtoeslag, ook bij een eventuele verplichte sluiting van een locatie bijvoorbeeld doordat alle professionals ziek zijn.
We willen hier nog iets aan toevoegen: het is in niemands belang dat de kinderopvangorganisatie omvalt. De druk is nu heel hoog op alle organisaties en ouders en kinderen. Laten we vooral samen kijken wat de beste oplossing is voor iedereen en dat is niet door geld terug te vragen.
Als mijn kinderopvanglocatie zou moeten sluiten moet ik dan ook betalen voor de niet-geleverde opvang?
Omdat bij sluiting van een (locatie van een) kinderopvangorganisatie de opvang niet geleverd wordt, hoeven ouders niet te betalen voor de nog niet geleverde opvang. Zij hebben de mogelijkheid om hun verplichting tot betaling van facturen voor nog niet geleverde opvang op te schorten. Je moet dat aan de kinderopvangorganisatie laten weten. Als je al betaald hebt, dan kan je aan de ondernemer laten weten dat zij de overeenkomst (gedeeltelijk) ontbinden voor de periode dat de opvang niet geleverd wordt. Het geld dat de ondernemer heeft ontvangen voor de niet geleverde opvang, moet dan worden terugbetaald. In beide gevallen is dus eerst actie van de ouder nodig.
Let op: Dit is gebaseerd op de algemene wettelijke bepalingen en de Algemene Voorwaarden van de BK en BMK. Het kan zo zijn dat uit de contracten met ouders en/of eventuele aanvullende algemene voorwaarden iets anders voortvloeit, en de houder e.e.a. bij overmacht contractueel heeft uitgesloten.
Zowel voor ouders als voor ondernemers is het geen wenselijke situatie als een complex terugvorderingsproces moet worden gestart. Indien ouders ook de Kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen, zou het voor hen zelfs nadelig kunnen uitpakken. Bovendien zullen juist de meest kwetsbare gezinnen in problemen kunnen komen door een terugvorderingsproces. We zijn daarom in overleg met betrokken partijen om te bezien op welke wijze deze complexiteit kan worden gereduceerd. Een van de opties is dat de kinderopvangtoeslag in een situatie van sluiting door overmacht als gevolg van het Coronavirus, blijft doorlopen. Het gesprek tussen kinderopvangorganisaties en ouders zou zich dan concentreren op de eigen bijdrage.
(bron: BMK)
Wat kan een oudercommissie doen?
Een oudercommissie praat mee over veiligheid en gezondheid op de kinderopvang en bij de gastouder. Ze mogen officieel advies geven aan de organisatie. Het is daarom belangrijk in deze rare tijden dat een oudercommissie nauw contact heeft met de organisatie. Jullie advies telt. Dus ons advies: Zorg dat je korte lijntjes hebt met ouders en de organisatie zodat je samen kan kijken naar de beste oplossing.
Hoe doe ik dat met mijn werk?
Ga in overleg met je werkgever. Kan je thuis werken? Kan je samen met je partner een schema maken? Later werken? Misschien vraagt jouw werkgever wel arbeidstijdverkorting aan. Maar wat er ook van jou van toepassing is, ga met je werkgever in gesprek. Je hebt recht op calamiteitenverlof voor spoedeisende, onvoorziene of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Je werkgever betaalt het salaris dan door. Check ook de site van verlofregelaar of de site van de rijksoverheid.
Dit geldt niet voor ouders met vitale beroepen. Welke dat zijn vind je op de site van de Rijksoverheid! Zij kunnen terecht bij lokale kinderopvangorganisaties en scholen.
Waar kan ik terecht voor vragen?
Kinderopvangorganisaties en ouders kunnen terecht op www.rijksoverheid.nl. Op deze website staat de meest actuele informatie. Kinderopvangorganisaties kunnen daarnaast terecht op www.veranderingenkinderopvang.nl. Ook kunnen zij zich richten tot hun brancheorganisaties. Het ministerie van SZW is in nauw contact met brancheorganisaties over de vragen die bij kinderopvangorganisaties leven.