Het kabinet heeft de voorjaarsnota gepresenteerd. Daarin zit zowel zoet als zuur voor ouders. Het zoet: de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag wordt in 2026 toch geïndexeerd. Het zuur: het nieuwe financieringsstelsel wordt opnieuw uitgesteld nar 1 januari 2029.
Zoet: maximum uurprijs wordt wel geïndexeerd
Het kabinet had in het regeerakkoord staan dat de maximum uurprijs in de kinderopvang in 2026 niet geïndexeerd zou worden. Deze bezuiniging op de kinderopvang zou alle ouders raken, maar vooral de ouders met een dunne portemonnee. Alle extra kosten boven het maximum uurtarief betalen ouders namelijk zelf. Samen met alle vertegenwoordigers in de kinderopvang, gemeente en experts hebben we tegen de bezuiniging gestreden en met succes. In de voorjaarsnota wordt deze bezuiniging terug gedraaid.
Zuur: Het nieuwe financieringsstelsel wordt opnieuw uitgesteld
In het regeerakkoord werden de plannen voor ‘gratis’ kinderopvang doorgezet. In 2027 zouden alle ouders nog 4% van de rekening plus de bijdrage boven het maximum uurtarief en extra diensten betalen. De overheid zou 96% rechtstreeks aan de kinderopvangorganisaties uitbetalen. Dit plan is door Rutte 4 na de toeslagaffaire opgesteld omdat het huidige toeslagstelsel te ingewikkeld is en ouders teveel in onzekerheid laat. Bovendien is het stelsel gebaseerd op een inkomensafhankelijke bijdrage wat er niet voor zorgt dat ouders meer gaan werken. Het doel van het plan was juist om ouders eenvoud en zekerheid te bieden. Geen hoge terugvorderingen meer. Het oorspronkelijke plan zou ingaan in 2025, maar werd al eerder uitgesteld naar 1 januari 2027. Nu stelt het kabinet de plannen opnieuw uit in de voorjaarsnota naar 2029.
Voorjaarsnota
In de voorjaarsnota staat het volgende:
In het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken om per 2027 een nieuwe financiering van kinderopvang in te voeren. Om een goede overgang te borgen, is besloten meer tijd te nemen voor de implementatie van en overgang naar de nieuwe financiering. In 2029 gaat de nieuwe financiering in.
Een deel van de besparing die volgt uit de realistische ingangsdatum KOT wordt ingezet om voorafgaand aan het nieuwe financieringsstelsel voor de kinderopvang, een ingroeipad te hanteren. Dit ingroeipad zorgt ervoor dat de vergoedingspercentages stijgen en geleidelijk kunnen toegroeien naar 96% voor alle werkende ouders. Daarnaast worden middelen ingezet om middengroepen en de sector te ondersteunen bij de overgang naar het nieuwe financieringsstelsel, middels flankerend beleid.
In het Hoofdlijnenakkoord is de maatregel genomen om de kinderopvangtoeslag (KOT) niet te indexeren in 2026. Deze bezuiniging wordt teruggedraaid.
Ook in het onderwijs wordt gesneden. Er wordt op de regeling onderwijskansen in het voortgezet onderwijs bezuinigd. Met deze regeling kunnen scholen in aandachtswijken leerlingen extra ondersteunen. Deze bezuiniging heeft direct invloed op kinderen in een kwetsbare situatie en daarmee op hun kansengelijkheid.
Onze reactie; We doen dit inmiddels voor onze kleinkinderen.
Marjet Winsemius, directeur Stichting Voor Werkende Ouders reageert: ‘Het is het volgende hoofdstuk in het jojobeleid van de overheid in de kinderopvang. Wij zijn heel erg blij dat de maximum uurprijs wel geïndexeerd wordt. De overheid laat zien dat ze naar onze zorgen hebben geluisterd. Ouders hadden met gemak 1000 euro per jaar extra betaald. Maar tegelijkertijd stellen ze het nieuwe financieringsstelsel opnieuw uit. Al sinds 2021 wordt het ouders voorgehouden en nu mogen ze er pas op gaan rekenen in 2029. Hoe kunnen ouders nog vertrouwen op de overheid met zo’n wispelturig beleid?’
Winsemius vervolgt: ‘Als ik er een positieve draai aan probeer te geven dan is het dat de sector meer tijd krijgt om het aanbod te vergroten zodat ouders niet geconfronteerd worden met lange wachttijden. De sector heeft dan 8 jaar de tijd gehad om het aanbod te vergroten. Ze kunnen nu extra investeren in personeel en locaties. Ook is er nu tijd om alle gemeentelijke regelingen in het systeem in te voegen. Dat zou goed nieuws zijn. Maar opnieuw zitten ouders met lege handen. Er is nog geen wetgeving, geen geld, geen definitieve uitvoerder. En met een politiek die zo wispelturig is, wie moeten ze nog geloven dat het dit keer echt gaat gebeuren? Wij zullen ons blijven inzetten voor dit nieuwe stelsel in het belang van ouders en kinderen, maar moedeloos word je er wel van. Inmiddels doen we dit maar voor de kleinkinderen.’
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Zo laat ook deze Staat van het Gezin 2024 zien. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.