Graag praten we je bij en geven we antwoorden op je vragen over de tegemoetkoming van de eigen bijdrage van de kinderopvang doordat de kinderopvang gesloten was. Helaas is de BSO nog steeds dicht behalve voor de noodopvang.
Tegemoetkoming voor de eigen bijdrage
Ouders die gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen, ontvangen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage. Soms is de tegemoetkoming hoger of lager dan de betaalde eigen bijdrage. Dat komt onder andere omdat de tegemoetkoming is berekend met de maximale uurprijs. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden en deze zijn verschillend per groep ouders.
1. Ouders die gebruik maken van kinderopvangtoeslag
Ouders die kinderopvangtoeslag krijgen voor de kosten van kinderopvang (tot de maximum uurprijs) krijgen een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat het overmaken net als de vorige keer. Je krijgt dit halverwege april automatisch overgemaakt. De peildatum voor de bepaling van de hoogte van de tegemoetkoming is alleen nog niet bekend. Zelf hoef je niets te doen. Er is nog 1 slag om de arm omdat we nog niet weten wanneer de BSO open gaat. Dit kan invloed hebben op wanneer de tegemoetkoming wordt overgemaakt!
Je hoeft de kinderopvangtoeslag niet vanwege de sluiting aan te passen. Wel is het altijd belangrijk om je gegevens bij de Belastingdienst over jouw normale gebruik actueel te houden. Bijvoorbeeld als het aantal uren in je contract of inkomen verandert.
Je moet ook gewoon de factuur van de kinderopvang betalen, anders krijgt je geen toeslag meer. Als je de factuur niet betaalt, vervalt voor de periode waar de factuur over gaat het recht op kinderopvangtoeslag. De toeslag wordt dan naar beneden bijgesteld.
2. Ouders die gebruik maken van een regeling gesubsidieerd door de gemeenten
Ouders die via de gemeente een bijdrage krijgen, krijgen een tegemoetkoming via de gemeenten, mogelijk via de kinderopvangorganisatie.
3. Ouders die zonder kinderopvangtoeslag gebruik maken van kinderopvang
Deze ouders krijgen ook een tegemoetkoming voor de kosten van kinderopvang tot de maximum uurprijs. Vanaf 1 mei kan je de compensatie voor de eerste en de tweede lockdown aanvragen. Laat het ons weten, als jij geen kinderopvangtoeslag krijgt maar wel gebruik maakt van de kinderopvang.
Vraag en Antwoord
Wat betekent de gedeeltelijke heropening op 8 februari voor de kosten van ouders en de tegemoetkoming van de overheid?
De afgelopen periode is aan ouders gevraagd de facturen van de kinderopvang door te blijven betalen, ook als zij geen gebruik konden maken van kinderopvang door de sluiting. Op die manier behouden ouders hun kinderopvangtoeslag en hun plek op de (buitenschoolse) opvang, en worden de kinderopvangorganisaties voorzien in de nodige (financiële) continuïteit inclusief de mogelijkheid om noodopvang te verzorgen. Ouders ontvangen van de overheid een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage tot aan het maximum uurtarief gedurende de hele sluitingsperiode.
Op 8 februari gaan de kinderdagopvang en gastouderopvang weer open. De tegemoetkoming die ouders krijgen voor het doorbetalen van facturen aan de kinderdagopvang en gastouderopvang, zal worden berekend over de periode 16 december tot 8 februari.
De buitenschoolse opvang blijft nog gesloten (uitgezonderd noodopvang). Voor de buitenschoolse opvang vragen we ouders opnieuw om de facturen te blijven betalen tijdens de periode van sluiting. De tegemoetkoming die ouders ontvangen geldt voor de hele periode van sluiting. Op dit moment is de einddatum nog niet bekend. Meer informatie over de toekenning en de uitbetaling van de tegemoetkoming volgt nog.
Ik betaal de kinderopvang geheel zelf, zonder overheidsvergoeding en heb voor de sluiting in het voorjaar nog geen vergoeding ontvangen. Moet ik nu weer doorbetalen?
Ouders die de kosten voor kinderopvang geheel zelf dragen en afgelopen voorjaar de kosten van kinderopvang hebben doorbetaald, krijgen hiervoor nog een tegemoetkoming. Ook voor deze periode krijgen ouders een tegemoetkoming.
Moet ik ook de factuur voor (flexibele) gastouderopvang doorbetalen?
Voor gastouderopvang geldt op dit moment hetzelfde als voor kinderopvang (dagopvang en buitenschoolse opvang): betaal de gehele factuur voor opvang zoals je dat altijd doet. Je hoeft niets aan te passen in de portaal van de Belastingdienst/Toeslagen om kinderopvangtoeslag te behouden. Deze wordt doorbetaald. Als bijvoorbeeld jouw inkomen wijzigt, moet je jouw nieuwe inkomen doorgeven aan de Belastingdienst.
Mijn inkomen is sterk gedaald. Wat moet ik doen?
Wanneer je inkomen erg is gedaald doordat je bijvoorbeeld ontslagen bent of als ZZP-er geen opdrachten hebt, dan moet je het nieuwe inkomen doorgeven aan de Belastingdienst, zoals je normaal ook zou doen. De kinderopvangtoeslag is hoger bij een lager inkomen. Je krijgt dan dus de kinderopvangtoeslag die aansluit op je actuele inkomen. De wijziging gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Aanpassen kan via het portaal van de Belastingdienst/Toeslagen.
Bij werkloosheid geldt dat tot drie maanden na het verliezen van werk recht blijft bestaan op kinderopvangtoeslag. Ouders die hun werk verliezen, hoeven dus niet direct hun kind(eren) van de opvang te halen en de plek op de kinderopvang op te geven. Geef deze wijziging wel door via het portaal van de Belastingdienst/Toeslagen.
Moet ik mijn contract van de kinderopvang opzeggen?
Je kunt altijd je contract opzeggen bij de kinderopvang. Maar de overheid roept ouders op om hun facturen gewoon door te blijven betalen. Als je de factuur betaalt, behoudt je het recht op kinderopvangtoeslag. De overheid betaalt die dan gewoon door en dan krijg je een tegemoetkoming voor jouw eigen bijdrage. Verder behoudt je juuw plek op de kinderopvang. Als je zou stoppen met betalen of je contract opzegt, verliest je jouw plek op de kinderopvang en de kinderopvangtoeslag, terwijl je deze na de periode van sluiting waarschijnlijk weer nodig hebt.
Mocht je tóch besluiten om jouw contract te beëindigen:
- In het contract met de kinderopvangorganisatie staat hoe en op welke termijn je jouw overeenkomst kunt beëindigen.
- Als je het contract opzegt, vervalt het recht op kinderopvangtoeslag.
- Geef deze wijziging door via het portaal van de Belastingdienst/Toeslagen.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?