Op ons
meldpunt zien wij een stijging van signalen gastouderopvang. Wij nemen deze signalen van ouders serieus. We zetten ze op een rijtje en nemen ze mee in onze gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Tweede Kamerleden.
Stijging signalen gastouderopvang
De afgelopen 3 maanden zien wij een forse stijging op ons meldpunt met signalen uit de gastouderopvang. In het kort zien we vooral de volgende vragen en zorgen:
– Ouders krijgen adviezen om meer uren af te nemen dan ze nodig hebben. Ouders worden gedwongen om als in de dagopvang dagen of dagdelen afnemen. Ook al komt het kind maar 2 uur. Hiermee vallen de bureaukosten ook onder de kinderopvangtoeslag. Het wordt zo verkocht aan ouders als in hun voordeel, maar als er iets mis gaat ligt het risico bij ouders. Als er iets mis gaat, dan betalen ouders meer toeslag terug.
– Ouders mogen volgens de algemene voorwaarden van een organisatie de eerste 6 maanden hun contract niet opzeggen of moeten een fikse boete betalen. Dit is tegenstrijdig aan de
wet van Dam die in de kinderopvang geldt.
– Gastouderbureau’s gaan naar de gastouder om ze met cadeaus onder druk te zetten om over te stappen naar hun gastouderbureau. Dit wordt
colportage genoemd. Ouders hebben geen keuzevrijheid van bureau op deze wijze. In Brabant zijn er voorbeelden waarbij gastouders 100 euro krijgen om een contract met ouders over te sluiten naar het nieuwe bureau.
– Gastouderbureau’s weten het hebben van een oudercommissie te vermijden door kleinere dependances te hebben.
In de wet staat:
De verplichting tot het instellen van een oudercommissie, bedoeld in het eerste lid, geldt niet indien het een kindercentrum, waar maximaal 50 kinderen worden opgevangen, of een gastouderbureau, waarbij maximaal 50 gastouders zijn aangesloten, betreft.
Een grote organisatie kan het zo regelen dat ze allemaal kleine dependances hebben met minder dan 50 gastouders. Op deze wijze hebben ze geen OC nodig.
– We zien dat het aanbod in gastouderopvang daalt. De afgelopen 8 jaar is het aantal gastouders gehalveerd. Terwijl juist de gastouderopvang flexibel werken en kleinschalige opvang mogelijk maakt.
Onze reactie
De positie van ouders in de gastouderopvang is niet gegarandeerd. Daar maken wij ons zorgen over. Deze signalen uit de gastouderopvang onderstrepen dit. We hebben deze zorgen neergelegd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en nemen het mee in onze gesprekken met de Tweede Kamer.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.