FNV heeft een staking kinderopvang aangekondigd vanaf 23 juni 2021. Dit kunnen stiptheidsacties, werkonderbrekingen van een paar uur of hele dagen zijn. Dit kan betekenen dat er ook bij jou een staking is in de dagopvang, BSO, peuterspeelzaal of bij jouw gastouder. Wij zetten op een rij wat je moet weten en wat je kan doen.
Staking kinderopvang
FNV schrijft het volgende over de staking kinderopvang op hun website: ‘Vanaf woensdag 23 juni leggen medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang het werk neer. Zij voeren daarmee actie tegen de hoge werkdruk. De stakingen vinden in estafettevorm plaats. Er wordt per dag op verschillende locaties gestaakt. Op vrijdag 18 juni, tijdens een landelijke actiedag, maken medewerkers bekend wanneer er bij hun organisatie actie gevoerd gaat worden en in welke vorm.’
FNV gaat niet akkoord met het CAO voorstel van de twee brancheorganisaties in de kinderopvang, BMK en BK. De aanpak van de hoge werkdruk is voor de medewerkers het belangrijkste struikelblok. Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang: ‘De werkdruk is zo hoog dat kinderopvangmedewerkers bij bosjes omvallen. Als dit nog langer zo doorgaat, worden de kinderen hier uiteindelijk zelf de dupe van, omdat dit uiteraard ook effect heeft op de kwaliteit van de opvang’. FNV beseft dat het invloed heeft op ouders en vindt dat ook spijtig. Meer kan je lezen op de site van FNV.
Wat zeggen de kinderopvangorganisaties?
Kinderopvangorganisaties erkennen de werkdruk die erbij de medewerkers ligt, maar geven aan dat ze hier niet zoveel invloed op hebben. Rogier Vegter, bestuurslid van BK reageert: “Wij herkennen en erkennen ook absoluut de werkdruk, die stond ook echt prominent op de agenda tijdens de besprekingen. En wat wij hebben gedaan vanuit de werkgevers is ook alles wat binnen de cao mogelijk is om af te spreken en voor te stellen om de werkdruk te verlagen, dat hebben we ook gedaan. Wat we ook hebben aangegeven vanaf het begin, is dat een deel van de werkdruk die komt ook door regeldruk. En de regeldruk is iets wat je niet op de cao-tafel kan oplossen, dat moet je bij het Ministerie en toezichthouders oplossen en daarom hebben we ook heel concreet in ons eindbod en tijdens de besprekingen aangeven dat we graag hand in hand met de vakbonden met het Ministerie en bijvoorbeeld de GGD in gesprek willen om die regeldruk te verminderen.” Meer kan je lezen over de staking kinderopvang op de site van BMK en BK.
Wat kan jij doen?
Als ouders kunnen we feitelijk niet veel doen aan de staking kinderopvang. Dit is aan de CAO onderhandelingstafel. Het heeft natuurlijk wel een grote impact op ons. Dus ons advies:
- Ga na wat de mogelijke acties zijn bij jouw op de kinderopvang.
- Kijk alvast hoe je eventuele stakingen opvangt. Is er iemand anders die de kinderen op kan vangen? Kan je je werk anders indelen? Of heb je een andere oplossing?
- Als oudercommissie kan je ervoor zorgen dat je goed contact houdt met de locatiemanager en te communiceren met ouders over de mogelijke gevolgen.
- Als er geen opvang is, hoef je hier waarschijnlijk ook niet voor te betalen. De oudercommissie kan dit nagaan bij de kinderopvangorganisatie. Hou er wel rekening mee: Voor uren die je niet betaalt, krijg je ook geen kinderopvangtoeslag.
Wat wij doen?
Wij houden nauw contact met de verschillende partijen over de staking kinderopvang en ondersteunen ouders en oudercommissies. Tevens nemen wij de werkdruk van medewerkers serieus. Voor ouders zijn de medewerkers van groot belang. Dus als zij een grote werkdruk ervaren moeten we kijken hoe we dat beter maken. Wij zullen dus samen met de andere partijen kijken naar de regeldruk in de wetgeving.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Ruim 700 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?