Elke gemeente moet een Speel en Chillbeleid hebben. Dat is onze insteek voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De coronacrisis heeft het belang van de leefomgeving en mentale gezondheid in Nederland duidelijk gemaakt. Waar kunnen kinderen en jongeren goed buitenspelen en chillen? Wij vinden dat elke gemeente hier over na moet denken en de juiste faciliteiten moet hebben voor alle kinderen en jongeren om buiten te spelen en te chillen. Wij willen met verschillende partijen Speel en Chillbeleid voor kinderen en jongeren op de agenda zetten.
De noodzaak van een Speel en Chillbeleid
Iedereen kan een rol spelen in de oplossing. Zo ook de gemeente. Wij constateren dat er te weinig ruimte is voor kinderen en jongeren om te spelen in hun directe leefomgeving. Ja er zijn wel speelplaatsen met een inspiratieloze wipkip, maar het onderhoud is vaak slecht en het zijn er gewoon te weinig om echt verschil te maken. Als er dan toch een goede plek is waar veel gebruik van wordt gemaakt zien we maar al te vaak dat de buurt gaat klagen en sommige speelplaatsen ook weer worden gesloten.
Voor jongeren is er nauwelijks aandacht om elkaar te ontmoeten. Door de aanpassing van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 kunnen ze helemaal nergens terecht. Noodgedwongen zitten ze dus op een plein, park of bij ouders in de achtertuin. Ook voor de leeftijd 10-14 die niet meer naar een BSO gaat, maar eigenlijk nog te jong is om alleen thuis te blijven terwijl ouders werken ontstaat een knelpunt. Wat ga je dan doen? Op straat chillen met je vrienden. Dit zorgt niet alleen voor jongeren zelf voor een uitdaging, maar ook vaak voor de omgeving die zich niet prettig voelt als ze langs lopen. Het zou voor jongeren goed zijn om in elke gemeente een plek te hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen chillen met leeftijdsgenoten.
Gemeente kunnen een rol spelen in de oplossing door een Speel en Chillbeleid te hebben waarin ze hier actief over nadenken met jongeren en kinderen zelf. Het liefst zien we dit in het groen en met meer inspiratie dan een wipkip om ook de fantasie van kinderen/ jongeren te prikkelen en het aantrekkelijker te maken. Samen met wijkzorg en jeugdwerkers kan je ook nog invulling geven aan activiteiten. Betrek ook het onderwijs, sportclubs, muziek/ techniek/ cultuurverenigingen en kinderopvang. Als je vanuit een community idee dit aanvliegt kan je een verschil maken, maar het begint bij invulling geven aan een lokaal Speel en Chillbeleid.
Meedenken in oplossingen
Het Speel en Chillbeleid moet onderdeel zijn van een groter jeugdbeleid in gemeente en landelijke politiek. Graag denken wij mee in oplossingen:
- Laat elke gemeente een Speel en Chillbeleid ontwikkelen samen met de lokale jeugd.
- Laat het een groen Speel en Chillbeleid zijn in het kader van duurzaamheid en klimaat, ook een belangrijk onderwerp voor onze jeugd.
- Draag zorg voor toegankelijke speeltuinen. Sommige speeltuinen moeten een bijdrage vragen om het hoofd boven water te houden. Voor sommige gezinnen is dit niet op te brengen, terwijl juist deze kinderen het vaak harder nodig hebben.
- Hou ook rekening met kinderen en jongeren met een beperking.
- Vorm samen met het onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg, sport en cultuur organisaties een community om de jeugd heen. Werk samen in het belang van de jeugd.
- Organiseer lokale activiteiten. Hierin kunnen bijvoorbeeld gymdocenten, pedagogisch professionals in de kinderopvang en middelbare scholieren met een schoolopdracht een rol spelen.
Wat kunnen we nog meer bedenken met elkaar? Mail ons jouw ideeën.
Oproep Speel en Chillbeleid
Wij roepen gemeente op om een Speel en Chillbeleid op de agenda te zetten als onderdeel van een breder jeugdbeleid. Investeer in de jeugd, juist nu.
We roepen andere organisaties op om mee te doen. Denk jij ook dat het beter kan dan een inspiratieloze wipkip? Steun onze actie en neem contact met ons op.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders op onze startpagina Wat Ouders Willen Weten. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Ruim 800 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?