En weer gaan de scholen dicht. Ook de BSO gaat dicht. Wij hebben er even geen woorden meer voor. Ondanks eerdere beloften dat ze nooit meer dicht zouden gaan, gaan de scholen dicht. Op ons meldpunt stroomt het wanhopige mailtjes van ouders die de gevolgen voor hun kinderen zien en voor zichzelf ervaren. Het liefst zouden we al die ouders ter plekke ondersteunen, maar we hebben geen armen genoeg. Dus willen we je helpen met praktische tips nu de scholen dicht gaan.
Scholen dicht, wat je moet weten
We zetten op een rijtje wat je moet weten over de scholen die dicht gaan.
- Vanaf 20 december zijn de scholen dicht. Let op: het gaat alleen op de basisscholen en de BSO. Niet om dagopvang en middelbare scholen. De gastouderopvang kan wel gewoon doorgaan.
- Er is een zogenaamde coulancedag op maandag 20 december. Deze dag kunnen scholen nodig hebben om de noodopvang te organiseren. Maar vanaf 21 december zijn alle scholen en BSO dicht.
- Er wordt in dezelfde week (op dinsdag 21 december) gekeken of de BSO ook tijdens de kerstvakantie dichtblijft.
- Er is noodopvang voor cruciale beroepen en kwetsbare kinderen op de basisschool en BSO. Als 1 van de 2 ouders een cruciaal beroep heeft, mag je je kind naar de noodopvang brengen. De opvang is gewoon volgens je normale contract en normale opvangdagen.
- Er is een dringend advies om je kind niet naar opa en oma te brengen. Er wordt je gevraagd om zoveel mogelijk met je gezin thuis te blijven in de zogenaamde gezinsbubbel.
- Er komt geen verplicht thuisonderwijs nu de scholen dicht zijn. Ouder en scholen kunnen hierover in overleg.
- Er komt geen compensatieregeling voor de sluiting van de BSO.
- Sport en andere vrijetijdsbesteding voor 17 uur kan ook doorgaan.
Dit is overigens wat we nu weten. We houden alle wijzigingen hier verder bij. Alle informatie over de sluiting, vragen en antwoorden vind je op de site van de Rijksoverheid.
Tips en trucs
- Blijf adem halen.
- Ga in overleg, met je partner. Hoe gaan jullie het aanpakken? De 3 W’s: Wie, Wat, Wanneer? Als je alleen bent, kijk dan of je hulp kan krijgen van anderen. Behalve van opa en oma.
- Check de verlofregelaar.nl om te kijken of je misschien verlof op kan nemen.
- Ga in overleg met je werkgever als je die hebt. Kijk of je je werk anders in kan delen of dat je verlof opneemt.
- Nu de scholen dicht zijn, denk alvast na over wat de kinderen kunnen doen terwijl jij werkt. Is er misschien een puzzel die nog niet gelegd is? Zijn er nog leuke boeken bij de bieb? Knutsel maken voor opa en of oma? Een klusje in huis? Kerstkaarten maken? Maak van te voren alvast een lijst. Je kan deze ook nog in een grabbelton doen, dan kunnen ze grabbelen naar een activiteit. Vraag ook nog aan de leerkracht of die nog leuke tips of activiteiten heeft.
- Blijven adem halen.
- Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je ook tijd voor jezelf vrijmaakt. Je kan alleen goed voor een ander zorgen, als je goed voor jezelf zorgt.
- Gaat het niet, weet dat er heel veel hulplijnen zijn die je kan bellen, appen, mailen. Misschien wel de belangrijkste is Mind. Voor kinderen en jongeren is er de kindertelefoon. Voor jong volwassenen vanaf 18 jaar is er de Alles Oké lijn. Ook Ouders en Onderwijs kan je helpen voor al je praktische vragen over het onderwijs van je kind.
Wat wij doen
Wij voelen ons verslagen nu de scholen dicht gaan. We hebben de stem van ouders overal laten horen, in de politiek en media. Maar het heeft niet mogen baten. We blijven toch doorgaan met ons lobby. Wij pleiten voor coronaverlof/ calamiteitenverlof voor werkende ouders en een compensatieregeling voor het sluiten van de BSO.
Maar natuurlijk vooral voor het gewoon weer openen van scholen en kinderopvang na de kerstvakantie. We zijn in gesprek met het ministerie van OCW, VWS en SZW. We nemen hierin alle signalen van ouders mee die we krijgen op ons meldpunt. Jij kan ons hierbij helpen. Meld je op ons meldpunt. Meld waar je tegenaan loopt, wat goed gaat, wat verschrikkelijk is. Of gewoon hoe het met jou is. Wij nemen al jouw signalen mee en we weten inmiddels wel dat het meetelt.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Ruim 800 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?