Gratis benodigde bijles via school, een maximum aan de klassengrootte en behoud van het huidige partnerverlof. Deze maatregelen kunnen op grote steun van ouders rekenen. Dat blijkt uit de resultaten van
kieswijsouders.nl: een kieswijzer speciaal voor ouders. Maar liefst 46.653 ouders vulden de kieswijzer van
Ouders & Onderwijs en Stichting Voor Werkende Ouders in. De resultaten laten duidelijk zien wat voor ouders en hun kinderen belangrijk is aan de formatietafel.
Marjet Winsemius, directeur van stichting Voor Werkende Ouders, vindt het belangrijk dat de stem van de 3,3 miljoen ouders gehoord wordt aan de formatietafel. ‘Ouders hebben het afgelopen jaar voor een enorme uitdaging gestaan om onderwijs, werk en zorg te combineren. Het heeft ons veel inzichten gegeven, zowel positief als negatief. Zo is het belang van de kinderopvang en goede verlofregelingen duidelijk en is thuiswerken een goede oplossing om een betere balans te vinden. Het is nu tijd om dit op te pakken aan de formatietafel.’
Kieswijzer wijst uit wat ouders willen
Over een aantal onderwerpen waren ouders in de kieswijzer bijzonder eensgezind. Een kind dat bijles nodig heeft, moet dit volgens 86% van de ouders altijd zonder extra kosten via de school kunnen krijgen. En 80% van de ouders is positief over een maatwerkdiploma op de middelbare school, waarbij hun kind vakken op een hoger en lager niveau kan volgen. Een maximum aan de klassengrootte is voor maar liefst 91% van de ouders een must.
Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Ouders willen massaal kleinere klassen. Grote klassen gaan volgens ouders ten koste van de onderwijskwaliteit. Bovendien gaan hun kinderen met minder plezier naar school en voelen ze zich minder veilig in een grote klas. Daarom pleiten wij voor een maximale norm voor klassengrootte, waar scholen alleen tijdelijk en met een goede onderbouwing vanaf kunnen wijken.’
Ook over andere onderwerpen zijn ouders duidelijk. Het huidige partnerverlof moet volgens 71% ongewijzigd blijven, 61% ziet in het volgende kabinet graag een Ministerie van Jeugd en Gezinszaken en 61% wil een wettelijk verbod op alle marketing voor ongezonde producten gericht op kinderen.
Bijna een kwart van alle mensen die op 17 maart hun stem mocht uitbrengen in de Tweede Kamer verkiezingen heeft een kind onder de 18 jaar thuis wonen. Een belangrijke en niet te missen groep dus, die niet alleen voor zichzelf stemde, maar ook voor de toekomst van hun kind(eren). Om deze groep te helpen met hun politieke keuze ontwikkelden Ouders & Onderwijs en Stichting Voor Werkende Ouders een speciale kieswijzer voor ouders: Kieswijs Ouders. Maar liefst 46.653 ouders vulden de kieswijzer in.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?