We hebben er hard voor gelobbyd en zijn nog niet helemaal tevreden maar het ouderschapsverlof wordt aangepast. Vanaf augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof namelijk uitgebreid.De overheid wil namelijk ouders stimuleren om het ouderschapsverlof op te nemen en meer tijd door te brengen met hun gezin. Zo kan je als jonge ouder wennen aan de nieuwe gezinssituatie en beter de balans vinden tussen je werk, gezin en zorg.
Hoe zit het?
Even alles op een rij:
- Je krijgt de eerste negen weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald.
- Je krijgt dan de helft van je dagloon uitgekeerd, tot maximaal 50% van het maximum dagloon.
- Je moet dit dan wel opnemen voor de eerste verjaardag van je kind. De overige weken kan je opnemen tot je kind 8 jaar is.
- Ook je partner heeft recht op het ouderschapsverlof naast het geboorteverlof recht op ouderschapsverlof.
- Je werkgever mag niet weigeren, maar hoeft het niet te zeggen op de door jou gewenste dagen Het kan zijn dat het dus op andere dagen wordt toegekend.
Nog wat weetjes over het ouderschapsverlof
Ouders hebben recht op ouderschapsverlof van 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Als je 40 uur per week werkt, dan heb je dus recht op 26 × 40 = 1040 uur verlof. Standaard is het zo dat je wekelijks maximaal 50% van je arbeidsduur op mag nemen. Je mag dan maximaal 20 uur ouderschapsverlof per week opnemen voor gedurende 1 jaar. In overleg met je werkgever mag je het verlof echter ook anders opnemen, bijvoorbeeld voor meer of minder uren per week. Ga dus in gesprek met je werkgever.
Wat je ook moet weten:
- Je kan niet ontslagen worden omdat je ouderschapsverlof opneemt. Je kan wel ontslagen worden om een andere reden tijdens je verlof. Het verlof stopt dan op de eerste dag van je werkloosheid.
- Het verlof loopt gewoon door als je ziek bent. Je werkgever hoeft dan alleen de uren te betalen die je zou werken. Dit geldt ook als je ziek bent als gevolg van je zwangerschap of bevalling.
- De hoeveelheid ouderschapsverlof geldt per kind. Dus voor een tweeling heb je recht op twee keer de maximale hoeveelheid verlof.
- Je bestaande arbeidsovereenkomst blijft gewoon geldig tijdens het verlof. Je krijgt geen salaris over de uren dat je ouderschapsverlof opneemt, tenzij het anders in je CAO staat of je andere afspraken maakt.
- Voor sommige beroepen zijn er andere afspraken. Check ze goed!
Het geboorteverlof, wat is dat?
Op 1 juli 2020 ging het aanvullend geboorteverlof in.
- Naast de 5 dagen geboorteverlof krijgt de partner 5 extra werkweken aanvullend geboorteverlof
- Je krijgt dan 70% van het loon uitbetaald.
- Deze weken mogen naar eigen inzicht ingedeeld worden, maar wel in overleg met je werkgever.
- Je partner moet ze in de eerste 6 maanden na de bevalling opnemen.
Stichting Voor Werkende Ouders
Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?