We hebben 4 vragen voorgelegd aan onze denktank over de werkdagen en de voorkeursdagen op de kinderopvang. Voorkeursdagen op de kinderopvang zijn maandag, dinsdag en donderdag.
Er reageerden 396 ouders.
Voorkeursdagen
We hebben 4 vragen gesteld:
- Neem je op woensdag en/of vrijdag kinderopvang af?
De antwoorden waren divers. De betrokken ouders lieten een grote verscheidenheid zijn. De meeste ouders nemen de voorkeursdagen maandag, dinsdag, donderdag af. Anderen nemen ook een woensdag of een vrijdag af in combinatie met de voorkeursdagen. Een enkele ouder nam de woensdag en vrijdag af.
2. Zo nee, zou je overwegen om kinderopvang af te nemen op woensdag of vrijdag ipv de maandag, dinsdag of donderdag (door bijv. jouw werkweek anders in te delen)?
Vrijwel alle ouders antwoorden negatief op deze vraag. Ze geven aan dat ze het nu zo geregeld hebben en dat dat werkt. Ze geven ook aan dat ze het voor ‘nieuwe’ ouders wel graag anders zouden zien omdat voor henzelf de puzzel heel ingewikkeld was.
3. Waarom wel/niet?
De belangrijkste redenen die werden opgegeven zijn in te delen in een aantal categorieën.
Allereerst de invloed van schooltijden. Woensdag en vrijdag zijn vaak de korte schooldagen. Activiteiten voor kinderen (sport, muziek, creatief, maar ook kinderfeestjes) worden hierdoor ook vaak op woensdag en vrijdag gepland. Daarnaast wordt aangegeven dat de kosten hoger zijn op woensdag en vrijdag omdat de kinderen dan meer uur naar de opvang gaan.
De tweede en minstens zo belangrijk zijn de werkdagen. In veel organisaties worden belangrijke vergaderingen of sessies gepland op dinsdag en donderdag. Dit wordt gezien als een kip-ei discussie, juist omdat de parttime werkers er op woensdag en vrijdag vaak niet zijn. Collega’s houden ook hetzelfde ritme aan en daarmee is het rustig op het werk op woensdag en vrijdag. Als je de voorkeurdagen mist op je werk, ben je altijd te laat en moet je veel inhalen, zo wordt gedacht.
In deze gedachtegang noemen ouders ook de woensdag en vrijdag om de rust die het hen zelf brengt. Bijvoorbeeld als onderbreking van de week, maar ook om een lang weekend weg te kunnen of activiteiten voor het weekend te regelen.
Verder worden de kinderen zelf vaak genoemd. Kinderen zijn vaak moe op vrijdag of ouders willen juist de woensdag als break van de opvang bieden voor hun kind. Kinderen willen zelf ook liever niet zo lang naar de BSO op de korte schooldagen. Liever willen ouders dat ze dan thuis ontspannen, wat leuks samen doen of afspreken met andere kinderen.
Er worden ook technische redenen gegeven. Bijvoorbeeld omdat er op woensdag/vrijdag minder kinderen gaan, er huiswerk gemaakt moet worden, de kwaliteit slechter is omdat groepen worden samengevoegd, er minder groepen open zijn of de BSO/gastouder simpelweg dicht is.
Reacties van ouders
Een aantal reacties van ouders op deze vraag. Deze zijn in willekeurige volgorde en anoniem direct overgenomen.
Er wordt hier (klein dorp) geen kinderopvang aangeboden op woensdag en vrijdag.
Ik merk alleen wel dat de maandag, dinsdag en donderdag ‘ formeel’ de werkdagen zijn waarop ik geacht word aanwezig te zijn. Vrijdag zou ik niet snel overwegen. Aan het einde van de week zijn onze kinderen moe en graag thuis, zeker toen ze nog wat jonger waren. We eten vroeg, het weekend begint. Ook gaan we, in het seizoen, graag kamperen en dan vertrekken we op vrijdag.
In veel organisaties worden belangrijke vergaderingen of sessies gepland op dinsdag en donderdag, juist omdat de parttime werkers er op woensdag en vrijdag vaak niet zijn. Dan kan ik maar beter op woe of vrij mijn parttime dag hebben. Daarnaast is mijn zoon (groep 6) de hele woensdagmiddag vrij en is dit voor hem het enige moment in de week dat hij wat langer met vriendjes kan spelen. De kinderen hebben dan de middag vrij, en dan vind ik het gezellig om thuis te zijn met ze.
De BSO voor een hele middag afnemen kost veel geld.
De vrijdag zou ik niet snel kiezen als dag om kinderen naar de opvang te laten gaan. Eind van de week, kinderen zijn moe, lekker thuis relaxen en aan het weekend beginnen. Bovendien is mijn oudste (verstandelijke beperking en autisme) op vrijdag meestal al vroeg thuis van zijn dagbesteding. Daardoor heeft het niet veel zin om mijn andere kinderen naar de opvang te laten gaan. Het kost geld en ik kan dan toch niet de hele middag werken.
- Op werk zijn alle belangrijke meetings op dinsdag of donderdag.
- Sport van kinderen is op woensdag en vrijdag.
- Op maandag (-ochtend) zijn veel winkels dicht, dus dan werk ik liever dan dat ik ouderschapsverlof op neem. Ook faciliteiten voor kinderen zijn vaak niet open op maandag (-ochtend).
- Als ik nu incidenteel een extra dag wil afnemen (dat is dan dus een woensdag of een vrijdag) dan kan dat vaak wel. Op maandag/dinsdag/donderdag zit de opvang vol, dus als ik dan incidenteel een extra dag zou willen afnemen kan dat niet meer.
- Als ik woensdag of vrijdag afneem in plaats van maandag/dinsdag/donderdag dan ben ik die maandag/dinsdag/donderdag waarschijnlijk voorgoed kwijt.
- Op vrijdag zijn de kinderen moe van een week school. Ik wil ze dan niet ook nog die dag naar de BSO sturen.
- Dinsdag of donderdag geen kinderopvang en dus niet werken betekent een 3+1 dagen werken (ma-di-wo-vr of ma-wo-do-vr). Dat geeft onrust.
- Wel: Maandag geen kinderopvang betekent een dag minder vrij nemen bij een weekendje weg.
– Woensdag en vrijdag zijn de korte schooldagen bij ons.
– Onze (vierjarige) dochter heeft baat bij een dag om bij te komen halverwege de schoolweek en is op vrijdag moe van de schoolweek
– Andere ouders houden hetzelfde ritme aan dus het is makkelijker met speelafspraken
– Collega’s houden ook hetzelfde ritme aan dus woensdag en vrijdag is rustig op werk
– Kinderactiviteiten buiten school zijn hier ook op ingesteld
Woensdag is een korte dag bij ons op school. Veel clubjes zijn op die dag en andere kinderen zijn ook vrij dus beschikbaar voor speelafspraakjes. Zelf ben ik op woensdag vrij. Dat vind ik fijn omdat het de week breekt. Je hebt een rustdag tussendoor en het is fijn plannen met je werkafspraken. Mijn man is op vrijdag vrij, hij vindt het vooral fijn om een langer weekend te hebben. Vandaar onze keuze. Daarnaast is het ook fijn dat onze zoon op maandag, dinsdag en donderdag op de bso ook vriendjes heeft die ook gaan. Op woensdag en vrijdag is dat niet zo. Hierdoor kan hij ook de speelafspraken op niet bso dagen makkelijker doen omdat vriendjes dan ook niet naar de bso gaan.
Omdat alle belangrijke overleggen (weekstart) op maandag en dinsdag zijn. Als ik de maandag mis omdat ik vrij ben, heb ik een hele werkdag nodig om alle updates te krijgen. Het zijn geen handige dagen om niet aanwezig op werk (fysiek of digitaal) te zijn.
Ik zou dit niet doen, omdat we op dit moment een optimale verdeling hebben tussen werk- en zorgtaken tussen vader en moeder. En voor mij (moeder) is het hebben van vier rustdagen na drie dagen werken essentieel om gezond te blijven. Dat betekent dat maandag en vrijdag dus dagen zijn waarop ik geen opvang in zou schakelen. Het werk van mijn man is op woensdag het meest rustig. Om die reden heeft hij op woensdag vrij. Op een andere dag vrij zijn zou voor hem organisatorische problemen met zich mee brengen.
Woe is gewoon een dure dag op de opvang, daarnaast wil ik ook dat mijn kids in hun eigen omgeving kunnen spelen met eigen vriendjes. Plus dat er ook huiswerk wordt gemaakt vanaf een bepaalde leeftijd. Daar is geen rust/tijd/ begeleiding voor pp de bso en in het weekend wordt er gesport, gespeeld en werkstukken gemaakt.
Dit is puur een kosten analyse: als we kinderopvang, in ons geval BSO, afnemen op de woensdag of vrijdag kost deze middag ons 6 uur opvang in plaats van de 3 uur opvang die we nu afnemen omdat de maandag, dinsdag en vrijdag ‘lange’ dagen zijn ten opzichte van de korte dagen woensdag en vrijdag. Ik kan me voorstellen dat dit pas gaat gelden vanaf het moment dat het (oudste) kind naar de basisschool gaat en dat dit voor een continu rooster, elke dag tot 14.00 uur, niet geldt.
Daarnaast breekt de woensdag lekker de week als je bijvoorbeeld 4 dagen per week werkt. Vrijdag is een extra lang weekend en veel studiedagen zijn op vrijdag.
Op vrijdag zijn mijn kids t ook zat. Dan willen ze niks meer en al helemaal niet op een bso groep met 10 andere kinderen zitten , want dit ervaren ze als veel te druk.
Er wordt snel vergeten dat kinderen geen robots zijn en je ze niet kan stroomlijnen zodat de ouders meer kunnen werken om de belastingen te spekken. Kinderen moeten ruimte krijgen om zich te vervelen, terug te trekken en te ontdekken. Wanneer moet je dat doen als je je enige vrije middag omringt bent door groepen kindjes, hoe leuk de bso ook is?
De waarom is omdat veel dingen toch ook op de woensdag plaats vinden; sport middagen, kinder feestjes, danslessen, activiteiten in de bibliotheek en zelfs de speeltuin vereniging is op woensdag middag open. Daarnaast speelt ook mee dat onze school geen continu rooster heeft dus overstappen van BSO op woensdag naar een andere dag kosten scheelt.
Ik werk al jaren niet meer op vrijdag en wil die dag graag vrij houden, mede i.v.m. privé-weekend-planning.
Ik neem op de woensdag kinderopvang af. Ik werk in de zorg. Ben naar detachering gegaan, dit omdat ik daarmee mijn diensten kan bepalen. Flexibele BSO is niet te krijgen, dus moest naar een vaste dag. Dus geswitcht van baan. Enige optie die er was voor een vaste dag was de woensdag. Dit maar aangenomen, je moet wat he..
Wij hebben een dochter op de basisschool en een op de opvang. Onze overwegingen om geen kinderopvang/BSO te doen op woensdag en vrijdag zijn:
1. De kwaliteit van de BSO is matig. Daarnaast voegen ze op woensdag en vrijdag vaak groepen samen waardoor de kwaliteit nog minder wordt. Een woensdagmiddag BSO vinden we dus te lang.
2. Op woensdag en vrijdag is het meer geaccepteerd op werk om vrij te nemen voor de kinderen. Als we andere dagen vrij nemen missen we teveel reguliere overleggen e.d.
3. Op woensdag en vrijdag is het nu gebruikelijk(er) om samen te spelen met andere kindjes. Die kans zou onze dochter missen als ze op de BSO zit.
Dit is een kip-ei verhaal, want deze overwegingen zouden in mindere mate gelden als het gebruik van kinderopvang meer gespreid was door de week.
Ik ben gestart met woensdag als vrije dag (ik werk 4 dagen en mijn partner ook) omdat het de week doormidden breekt: 2 dagen werk, dag thuis met de kinderen en weer 2 dagen werk. En meerdere collega’s waren woensdag vrij, dus dat gaf het gevoel dat dit een prima dag was. Daarnaast heeft het ook te maken met ons werk – die zien ons liever vrij op woensdag en/of vrijdag dan op een donderdag of dinsdag. Dinsdag is bij mij bijvoorbeeld de enige dag dat iedereen werkt, dus dan vinden alle ‘belangrijke’ overleggen plaats. Op woensdag en vrijdag zijn veel collega’s vrij, dus als je die dag als vrije dag wilt is dat makkelijk geregeld. Als je werkt op een dag dat verder iedereen vrij is, mis je gelegenheid met collega’s samen te werken – zeker als die weer vrij zijn op een dag dat ik werk. En als ik op een andere dag thuis zou zijn dan woensdag, bijvoorbeeld donderdag of maandag, dan mis ik wellicht overleggen of een cursus. Ik vind dat zelf ook niet prettig, vrij zijn op een moment dat het op je werk juist ‘druk’ is of belangrijke zaken besproken worden. Ik wil ook op mijn werk graag betrokken zijn.
Volgens mij vinden werkgevers het in het algemeen makkelijker en overzichtelijker als parttime krachten op dezelfde momenten vrij zijn.
Extra reden vind ik ook dat zodra onze oudste naar school gaat, hij de woensdag en vrijdagmiddag vroeger uit is. Door op deze dagen thuis te zijn, kan ik meer tijd met hem doorbrengen dan op een donderdag of dinsdag. En kinder- of peuteractiviteiten zijn ook vaak op de woensdagen of vrijdagen. (Wij doen op de woensdag bijvoorbeeld aan peutergym).
Daarnaast is het ook nog zo dat veel van onze vrienden met kinderopvang óók de woensdag en/of vrijdag vrij zijn. Dus sociaal gezien is het ook gezellig om op die dagen te kunnen afspraken met elkaar.
Niet omdat je dan tenminste nog iets leuks kan doen met je kind op een doordeweekse dag. Plus opvang is dan duurder want school is dan korter.
Ik werk op zowel woensdagen als vrijdagen (en ook op dinsdagen).
Nu gaan de meisjes naar school met een continurooster met 5 gelijke dagen. Oftewel elke schooldag eindigt om 14 uur. Hierdoor is de dag van de bso minder relevant. Ik zie wel veel scholen nog op de woensdagmiddag en of vrijdagmiddag eerder uit zijn.
Voor mij was de afweging vooral de combinatie wanneer de meisjes de fijnste opvang hadden door kleinere groepen en zonder wachtlijst (destijds in 2018 was dat nog) met werkdagen die passen in het team op werk. Het team is juist blij met iemand die op de dagen die veel vrouwen vrij willen zijn, wel werken. Bijkomend voordeel is dat deze 2 werkdagen veel relaxter verlopen dan bv een dinsdag met veel overleggen.Volgens mij heeft de bso en kdv ook lagere tarieven op woensdag en vrijdagen, juist om de groepen voller te maken. Ik denk niet dat dit veel effect heeft.
Als je wil stimuleren om deze werkdagen beter te benutten, zal je het verschil in schooldagen moet verminderen. Dan maakt het ook niet uit welke dag je werkt. O ja, ook fijn als alle clubjes wat meer verspreid zijn ipv geconcentreerd op woensdag en vrijdag.
De bso is gesloten op woensdag. Daarna is woensdag een korte dag dus dan zou er extra lang opvang nodig zijn. Zonde van de speeltijd buiten school/bso en extra kosten. De vrijdag is op het werk een rustige dag, dus daarom besloten om wel de kinderen uit school naar huis te laten komen ipv bso. Maandag en dinsdag, donderdag zijn vaak dagen met meerdere overleggen op het werk. Daarnaast zijn kinderen vaak moe einde van de week.
Omdat op woensdag is de gastouder dicht is en op vrijdag is zwemles van mijn 2 oudste kinderen.
Ik vind het wel een prettige verdeling maandag, dinsdag en donderdag werken.
En veel activiteiten voor de jongsten en oudste die wel naar school gaat zijn op woensdag en vrijdag.
Vrijdag zijn de kinderen vaak moe, dan laat ik ze liever thuis nog even bijkomen voordat ze naar zwemles/voetbal moeten dan dat ze daar rechtstreeks vanuit de BSO naartoe moeten. Woensdag zou ik eventueel overwegen, maar dan zijn er weinig kinderen op de BSO dus dat is dan een erg lange middag met relatief weinig vriendjes.
Maandag is de start van de week, die wil ik niet missen. En dinsdag en donderdag zijn dagen waarop veel overleg wordt gepland en wil ik daarom ook niet missen. Eigenlijk is voor mij alleen de vrijdag een prettige dag om niet te werken. Als ik die echt zou moeten ruilen zou het met de woensdag zijn. Minder dan 4 dagen werken wil ik niet.
Door de schooltijden van de kinderen op deze dagen. Die zijn kort en daarmee biedt deze dag vrij me meer tijd met mijn kinderen dan een ma/di/do. De kinderen zelf hebben in 1 middag nu tijd voor een speelafspraak én de sportvereniging. Op een maandag, dinsdag of donderdag zouden ze óf kunnen spelen met een vriendje, óf een sport doen. Daarnaast is er in de regio ook een groter aanbod van sportclubs, muzieklessen etc op woensdag en vrijdag (vermoedelijk ook door de schooltijden).
Woensdag is de vader van de kinderen vrij. Hij vindt het prettig om op woensdag in het midden van de week vrij te zijn. Op vrijdag is er de ene week oppas (familie) en heb ik (moeder) de andere week vrij. Dat is voor mij een prettige verdeling van werk en thuis.
Omdat ik van maandag t/m donderdag werk – ik heb een tijdje de woensdag vrij gehad dat vond ik een enorme druk leggen op mezelf het gevoel dat ik 2x in de week moet opstarten en alles klaar moet hebben voor de vrije dag/weekend werkt niet voor mij
Bij ons is er geen kinderopvang op woensdagmiddag, daarom ben ik dan zelf vrij.
Als er geen wachtlijsten meer zouden zijn en ik als alleenstaande moeder inderdaad buitenschoolse opvang zou hebben zodat ik weer in de zorg kan werken i.p.v. op kantoor onder schooltijd, dan zouden die 2 dagen de dagen zijn waarop ik zelf het liefst thuis zou zijn bij de kinderen.Woensdagmiddag zijn ze vrij dus kun je leuke dingen met ze doen en de vrijdag is voor iedereen denk ik de meest gewilde vrije dag. En in de apotheek de drukste dag, dus dan zal ik op vrijdag niet snel vrij zijn, maar de woensdag denk ik dat ik inderdaad geen bso nodig heb.Ik heb alles al overwogen. Mijn hele werkweek wil ik om de mogelijkheden bij de bso indelen. Alleen sta ik al bijna een heel jaar op de wachtlijst zonder uitzicht op verbetering.
Wat meespeelt is dat clubjes soms nog steeds op woensdag en vrijdag zijn. Ook andere kinderen zijn vaak thuis op deze middagen en dus kunnen ze speelafspraken maken. Nog een reden: op onze school is vrijdag voor de onderbouw een korte dag: tot 12.00 uur. Op andere scholen is dat woensdag. Ze zouden dan dus extra lang naar de bso moeten, terwijl het juist bedoeld is om een beetje in balans te komen en dus lekker thuis te zijn (in mijn ogen dan).
Nee, ik zou dat niet overwegen, maar dat heeft te maken met mijn nevenwerkzaamheden als raadslid in de gemeenteraad. De gemeenteraad vergadert op woensdagavond en zo heb ik woensdagochtend tijd voor boodschappen, sport en gezinszaken en om miin spreektekst te schrijven. Zou ik op een andere dag vrij zijn(ik werk 4 dagen) dan zou mijn spreektekst minder actueel zijn.
– Vooral omdat dit van de doordeweekse dagen zijn dat de kinderen meeste behoefte hebben aan thuis te zijn met hun ouders (ivm afspreken/ sporten of gewoon moe van de week zijn).
– Werkgerelateerd is er geen mogelijkheid om ma/di/do parttime dagen op te nemen in verband met besprekingen/werkbelasting. Als het systeem op mijn werk zou veranderen is er misschien een mogelijkheid om op vrijdag kinderopvang op te nemen maar persoonlijk vind ik het argument voor rust einde van de week voor mezelf (3 daags weekend) en de kinderen dan opwegen tegen die dag kinderopvang afnemen. Ook vind ik het prettig dat de kinderen midden in de week een break hebben van de kinderopvang.
Toen ik ik alle kinderen op het kinderdagverblijf had, had ik de maandag vrij (en werkte ik op woe en vrij). Dat vond ik uiteindelijk niet zo fijn omdat ik dan op het werk de ‘hoe was je weekend’ praat mistte en veel winkels en koffiehuisjes zijn dicht, dus dan kon ik niets op die dag doen met mijn kind. De vrijdag was dan fijner om vrij te hebben.
Ik denk dat het dus uitmaakt of je wel/niet kinderen op de basisschool hebt.
Ja, ik zou het overwegen als onze school een continu rooster heeft ipv het huidige traditionele rooster. Daarnaast en we nemen nu vanaf 2016 kinderopvang af (zowel creche als BSO op dit moment) is een plek krijgen op woensdag telkens het aller lastigst omdat er minder groepen open zijn. Mijn werkweek is al fulltime dus in principe is het bij ons meer een vraagstuk rondom het (in)regelen van opvang.
Ik vind de kinderopvang een noodzakelijk kwaad voor de kinderen en daarom heb ik die belasting aan het begin van de week (op ma en di) gelegd, zodat ze de rest van de week meer vrijheid hebben om met vriendjes af te spreken en andere dingen te doen waar ze zin in hebben.
Wij nemen opvang af op dinsdag, woensdag en donderdag. Mijn man werkt 40 uur, maar werkt standaard op maandag thuis. Ik werk 32 uur en ben op vrijdag thuis. Dit omdat ik het prettiger vind om 4 dagen achterelkaar te werken ipv bijvoorbeeld 2 dagen en dan een dag vrij en dan weer 2 dagen. Bovendien kan ik zo op vrijdag ook dingen voorbereiden voor het weekend (bijvoorbeeld als we een verjaardag vieren in het weekend of tassen inpakken voor scoutingweekend oid). Mijn kinderen vinden de woensdag op de bso leuk, dan is het wat rustiger en is er weleens tijd en ruimte voor een speciale activiteit.
Ik neem voor mijn beide kinderen op woensdag opvang af 1 bso en 1 kdv en voor 1 ook op vrijdag (ander gaat naar opa en oma).
Zelf moet ik de dinsdag, woensdag en vrijdag werken. Ik zou het graag anders zien, maar het lukt niet om dit op het werk aan te passen.
De reden dat ik het graag anders zou zien is dat ik nu mijn oudste en straks mijn jongste ook het gun lekker een lange middag thuis te kunnen spelen en of met vriendjes af te spreken. Dit is op langere schooldag toch lastiger doordat anderen dan juist naar de bso gaan.
Ik werk zelf in de kinderopvang en de ma, di en do zitten vol met wachtlijsten. Woe en vrij is er vaak nog wel plek.
4. Wat zou ervoor nodig zijn om dit wel te doen?
De belangrijkste redenen die werden opgegeven zijn in te delen in een aantal categorieën.
Het meest genoemde antwoord was het aanpassen van schooltijden naar bijvoorbeeld het continurooster/ vijf gelijke dagen model of tot 16 uur naar school. Echter werd er ook aangegeven dat alle scholen in de omgeving dit dan moeten doen en dat activiteiten voor de kinderen dan ook beter gespreid zouden moeten worden door de verschillende aanbieders. Hierin werden ook weer mogelijkheden gezien omdat veel sportclubs kampen met capaciteitsproblemen en je nu meer ruimte zou creëren om dit probleem gelijk op te lossen. In ditzelfde kader werd een aantal keer de 4 daagse schoolweek genoemd.
Ouders zien het als een patroon dat te doorbreken is ook al wordt er vaak gezegd dat ouders zelf de schooltijden niet willen wijzigen.
Als tweede werd de werkgever genoemd. Ouders denken dat de werkgever ook een rol kan spelen door het werk anders in te richten. Als vergaderingen op andere dagen gepland zouden worden dan wordt dat als oplossing ervaren. Of bijvoorbeeld de flexibiliteit om ook op andere tijden te werken of thuis te werken. Nu wordt er nauwelijks over gesproken op het werk.
Ook het aantrekkelijker maken van de BSO werd genoemd. Door bijvoorbeeld andere prijzen te hanteren op die dagen, of haal en brengdiensten aan te bieden, kleinere groepen zodat ze minder overprikkeld raken of speciale leuke activiteiten aan te bieden op woensdag en vrijdag.
Reacties van ouders
Een aantal reacties van ouders op deze vraag. Deze zijn in willekeurige volgorde en anoniem direct overgenomen.
– Een andere schoolplanning
– Belangrijke dingen op werkgebied ook op woensdagen plannen (maar ik verwacht niet dat dat gebeurt)
- Minder dure BSO
- Flexibeler werken
Als het een vijf-gelijke-dagen rooster zou zijn op school, zou ik prima op woensdag of vrijdag willen werken, want dan maakt het niet uit.
Als er op woensdag mogelijkheden zouden zijn voor opvang zou het kunnen dat ik daarvoor kies.
1. alle dagen op school dezelfde lestijden (c.q. eindtijd)
2. beschikbaarheid van sportclubjes op ma-di-do, of mogelijkheid dat de BSO de kinderen naar een sportclubje brengt.
3. afstemming met andere kinderen in de klas. Dit is lastig, maar je kinderen naar de opvang laten gaan terwijl alle andere kinderen thuis zijn is niet leuk. Sociale afspraken zijn ook op de basisschoolleeftijd belangrijk.
ik zou wel naar een 4daagse schoolweek willen en dan tot een uur of 16:00, dat zou het zoveel makkelijker maken voor ons. Dan kunnen we beiden 4 om 5 dagen werken en dan heb je de vrijdag voor alle niet-schoolse activiteiten, waarbij ouder-participatie nodig is. Ook kunnen alle studiedagen op vrijdag plaatsvinden.
Veel buitenschoolse activiteiten zijn op woensdag.
Ik word geacht op maandag, dinsdag en donderdag de hele dag beschikbaar te zijn voor werk ivm alle vergaderingen. Ik zou het ook prima vinden om op maandag vrij te zijn ipv woensdag.
Meer flexibiliteit in het afnemen van opvang, zeker voor mensen in bijv de zorg. Het is momenteel geen doen om opvang te krijgen. Daarom ook bewust minder en op vaste dagen gaan werken.
Aantal scholen hebben de kinderen ook de woensdag en vrijdagmiddag nog vrij, fijn om dan bij je kinderen te zijn, maar ook voor de kinderen om te kunnen spelen. Meer flexibiliteit bij werkgevers. (vb, vso start om 7 uur, mijn dienst ook.) Partner is al om 6 uur weg, dus heb ik geen opvang. Zou best vroege diensten kunnen werken indien deze bijv om 7.30 kan starten dat ik mijn kinderen weg kan brengen. Nu zit ik in de nachtdienst om het zo te kunnen combineren.
De BSO aantrekkelijker maken op dit soort dagen. Bijvoorbeeld andere kosten en aanbod om kinderen naar sport op woensdagmiddag te brengen.
Indien onze school een continu rooster zou gaan voeren, dat de kinderen elke dag op hetzelfde tijdstip uit zijn, zou ik de woensdag zeer zeker overwegen om ook te gaan werken en evt. opvang (BSO) af te nemen. Op vrijdag echter helemaal niet.
Lastig, enerzijds als ik het zou willen zou ik ongetwijfeld kunnen overleggen op mijn werk om woensdag te werken ipv bijvoorbeeld donderdag of maandag. De dinsdag zou denk ik niet bespreekbaar zijn. Mijn werkgever is realistisch en flexibel. Maar dan mis ik bijvoorbeeld de activiteiten, de mogelijkheid af te spreken met vrienden op die dag, … Een prikkel van buitenaf zou kunnen zijn om de kinderopvang en bso op woensdag en vrijdag aanmerkelijk goedkoper te maken. (Of andersom: de kinderopvang op maandag, dinsdag en donderdag duurder). Maar dit is ook niet eerlijk voor ouders die geen flexibele werkgever hebben, die worden dan gedwongen meer te betalen.
In het algemeen denk ik dat het toch een grote maatschappelijke vraag is waarbij de dinsdag en donderdag écht als ‘werkdagen’ worden gezien door zowel werkgevers als werknemers, en daar zul je dan vanaf moeten om ervoor te zorgen dat je juist op woensdag en vrijdag gaat werken.
Niks, wij willen ook doordeweeks tijd doorbrengen met onze kinderen.
De woensdag is nu een halve dag, dat maakt voor ons een duidelijk argument om daar geen kinderopvang te doen. Als dat een andere dag zou zijn zou dat verschuiven.
Het systeem op ons werk zou moeten veranderen met besprekingen op andere dagen. Ook betere compensatie van mijn eigen werkuren (vaak > 60 u per week) zodat ik niet zo vast hoef te klampen aan dat 3 daagse weekend (met soms dienst erin).
Kleinere groepen met meer begeleiding op de kinderopvang kan denk ik ook helpen, op de opvang een ruimte met rust. Mijn kinderen komen gigantisch overprikkeld terug van de opvang en zijn helemaal afgedraaid. Dat ze dan een dag niet hoeven is een verademing voor ze en maakt dat we ze dan niet ook nog woensdag of vrijdag gaan brengen. Sterker nog onze oudste gaat nu zelfs tijdelijk niet op dinsdag en nemen wij ouderschapsverlof op om dat op te vangen.
Het sporten van de kinderen is ook op deze dagen, scholen moeten dan een ander tijdsmodel gaan hanteren, 5 gelijke dagen, dan gaat de vraag naar kinderopvang ook veranderen verwacht ik.
Ik kan mij voorstellen dat een oplossing ofwel ligt in het zorgen dat alle kinderen meer naar opvang gaan (dus dat 4-5 dagen gebruikelijker wordt), via verschillende incentives, waardoor het minder uitmaakt op welke dag je wel of niet vrijneemt. Ofwel in het financieel aantrekkelijker maken van de minder populaire dagen (dus korting op de uurprijs).
Ik zou eigenlijk alleen KOV gaan gebruiken om méér uren te kunnen werken, niet voor een andere weekindeling want die is bij mij al vrij flexibel. Omdat ik vrij veel reistijd heb naar kantoor red ik het sowieso niet om met behulp van KOV een extra kantoordag te faciliteren en op meer thuiswerkuren zit mijn werkgever niet direct te wachten, heb ik het idee. Nog los van het feit dat ik het veel waardevoller vind om die tijd met de kinderen door te brengen en het extra salaris van meer uren toch alleen maar op zou gaan aan opvangkosten, reiskosten woon-werk en inkomstenbelasting.
Ik was eerst op vrijdag thuis. We zijn opvang gaan overwegen omdat de combinatie van de woensdag en vrijdag voor een soort korting zorgt bij onze opvang. Hierdoor was het zeer aantrekkelijk een extra dag te werken. Ik werk nu vier dagen (din t/m vrij), waarvan onze dochter alle vier naar de opvang gaat. Onze financiële situatie ging er beduidend op vooruit. Ook heeft onze dochter het ontzettend naar haar zin en leert ze er veel.
Ik vind vier dagen werken fantastisch (vooral drie dagen weekend hebben, eigenlijk). Als ik weer fulltime zou gaan werken, zou ik het ook liever met vier lange dagen doen dan vijf normale. Maar dat worden dan te lange dagen (reken op twaalf à dertien uur weg van huis) voor de kinderen, die kunnen naar mijn idee niet mee in zo’n ritme. Schooldagen zijn niet voor niets korter dan werkdagen, zeker in het basisonderwijs.
De kinderopvangorganisatie geeft korting op de uurprijs aan ouders die een woensdag of vrijdag afnemen, die korting geldt dan ook voor de andere dagen die je afneemt. Helaas heeft dit niet het gehoopte effect van een toename van ouders die woensdag of vrijdag afnemen. Best wel gek want er zijn veel scholen met een continurooster, waardoor het aantal uur dat ze moeten afnemen op een woensdag of vrijdag niet veel groter is dan op de andere dagen. De school van mijn kinderen heeft geen continurooster, maar dat heeft ons nooit tegengehouden om die woensdag af te nemen. Ons werkplezier is belangrijker dan het geld dat het kost om een ‘lange middag’ opvang te hebben.
Heel simpel landelijk een continue rooster instellen dat elke school tot 14:00 lesgeeft 5 dagen in de week. Zodat ouders niet meer per se de woensdag en vrijdag vrij willen. En zo de opvang van kinderen meer verspreiden. En mensen die gedwongen wel op die 2 dagen moeten werken niet meer het gevoel te hebben dat ze op alle vlakken tekortdoen (sport en speelafspraakjes vinden altijd op zulke dagen plaats en ook helpen op school bij een uitje of iets js lastig ivm dit ook meestal op zulke dagen plaatsvindt).
Scholen verplichten alle dagen dezelfde schooltijden aan te houden! Want ik kan op mijn werk prima schuiven. Overigens is onze BSO op dit moment ook niet open op woensdag en vrijdag omdat er weinig animo is van ouders. Dus de BSO zou dan natuurlijk ook open moeten gaan op deze dagen.. Dit werkt dus ook alleen als je het landelijk aanpakt, zodat leerkrachten en Pedagogisch Medewerkers zelf ook opvang voor hun eigen kinderen hebben.
Heeeeeel misschien als de opvang gratis was en als de opvang op vrijdag heel erg leuke acitiviteiten organiseert. Mijn oudste gaat niet met superveel plezier naar de BSO, al helemaal niet op vrijdag.
Is deze vragenlijst gerelateerd aan de aanmoediging van het rijk richting vrouwen om meer te werken? Laat ze eerst eens kijken naar het gat in beloning, carrièrekansen en de impact van de jaren rond en na zwangerschap.
Ik zat twee keer met een tijdelijk contract dat niet werd verlengd ivm mijn zwangerschap. Beide keren kostte het me 1,5-2 jaar om weer werk te vinden. De tweede keer ben ik freelance werk gaan doen om het gat op mijn cv op te vangen en weer in controle te zijn over mijn eigen carrière. Beperkte uren, beperkt loon.
Ik werk nu 32 uur, dit lukt wanneer het flexibele uren zijn ivm de kinderen. Anders was 18-24 de max geweest. Let wel, dit betekent dat ik ook in de avonduren werk.
Ik had DOLGRAAG meer uren gewerkt in de afgelopen jaren. Niet alleen financieel, maar ook mentaal betekent werk veel voor mij. Ik heb niet voor niets gestudeerd, ik heb iets te bieden. Ik bén iemand – naast moeder. Die persoon ben ik een poos kwijt geweest.
Ik wens het kabinet veel wijsheid toe, maar hoop vooral dat er meer met mensen gesproken wordt. Dit zijn persoonlijke verhalen. Niet alleen maar arbeidsmarkt potentieel.
EEN ANDERE BAAN
* Woensdag of vrijdag zou aanzienlijk goedkoper moeten zijn dan de andere dagen. (niet een paar cent per uur, maar significant goedkoper)
* Garantie op mogelijkheid incidenteel een extra dag af te kunnen nemen op maandag/dinsdag/donderdag. (lijkt me onhaalbaar)
* Als we meer zouden gaan werken en daardoor 4 dagen opvang per week nodig hebben dan zou ik uiteraard ook een woensdag of vrijdag kinderopvang opnemen (waarschijnlijk woensdag). Echter een extra dag meer werken levert onderaan de streep financieel gezien helemaal niks op, maar zorgt wel voor nog meer logistieke stress. Dus de kans dat ik of mijn vrouw meer ga werken en opvang op woensdag of vrijdag af ga nemen is bijna nihil.
Steun vanuit de werkgevers en opvangkosten die even hoog zijn als opvang na een lange schooldag.
In de algehele linie zou de werkdruk evenredig verdeeld moeten worden over 5 dagen en minder geconcentreerd op dinsdag en donderdag. Elke schooldag even lang, zodat elke bso dag even duur is.
Daar is niets voor nodig: we gaan dat gewoon niet doen. Ik zou nog eerder minder gaan werken, dan dat ik mijn week anders zou inrichten. Maar ik besef dat ik wel in de luxepositie verkeer dat minder werken financieel zou kunnen.
Ik heb al voor de donderdag als vaste vrije dag gekozen vanwege de druk op de andere dagen qua kinderopvang en wensen van collega’s om op woensdag en vrijdag vrij te zijn. Ik ben daarin flexibel. Er is maar één dag waarop ik niet vrij wil zijn en gewoon wil werken en dat is de dinsdag. Die dag is totaal onhandig en niet leuk om vrij te zijn.
Omdat ik graag weer als apothekersassistente zou willen werken en dus echt voorschoolse opvang nodig heb, om op mijn werk te kunnen zijn om 8 uur. Een Bso MET voorschoolse opvang die mijn kinderen ook naar en van school haalt. Dat is er gewoon niet in Oss vanwege personeelstekort.
Onze kinderen worden 10 en kunnen hier dus zelf over meedenken. Bso wordt steeds minder aantrekkelijk en afhankelijk van vrienden die er ook zijn. Eigenlijk willen ze überhaupt niet meer gaan. De vrijdag is dus kansloos. Al zou het voor mijzelf best leuk zijn om eens bij de vrijdagmiddagborrel te kunnen zijn op mijn werk. Dit brengt mij op het volgende idee: als de opvang flexibeler zou zijn, dan zouden wij best af en toe eens van de vrijdag gebruik willen maken. Alleen niet als vaste dag.
Wat mijn inziens erg helpt is als alle schooldagen hetzelfde ritme hebben en dus niet meer 1 middag vrij. Dan maakt het nl voor je bso contract niet uit welke dag er vrij is. (Onze school heeft 5 dagen 8.35-14.05)
Verder merk ik dat er veel vergaderingen worden gepland op dinsdag en donderdag, omdat ook veel mensen die niet te maken hebben met kinderopvang, vrij zijn op woensdag en of vrijdag.
Onze reactie
Ouders geven duidelijk aan waarom ze voorkeursdagen hebben:
- Schooltijden spelen een grote rol.
- De werkgever speelt ene grote rol.
- Ze willen graag tijd met hun kind.
We hebben de vragen gesteld in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We hebben de analyse aan hen terug gegeven. Zij gaan hier verder mee aan de slag. Wij pakken het ook graag verder op met hen en met andere betrokkenen.
Wil je ons nog iets meegeven over mentale gezondheid, heb je ideeën, tips of suggesties? Laat het ons weten!
Tips
Graag geven we ouders ook wat tips mee.
- Check de 6W’s op Wat Ouders Willen Weten.
- Doe de TijdBaas test.
- Voer regelmatig het Keukentafelgesprek.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Wij helpen ouders ook op onze startpagina Wat Ouders Willen Weten en via TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?