Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Vandaag Wouter Stapel. Emmy en Mirthe vertelde ook al eerder over hun ervaringen met het geboorteverlof.
Wouter over het geboorteverlof
Net als Stephen had ook Wouter er bij de geboorte van zijn twee oudste dochters voor gekozen om na de geboorte een aantal weken thuis te zijn. Dit bleek achteraf, vanwege de traumatische bevalling van hun eerste kind, nog waardevoller te zijn dan ze vooraf hadden gedacht. De verlofperiode stelde hen in staat om samen te reflecteren op de bevalling en deze, samen, te verwerken.
‘We gingen als het ware aan de slag met ‘ouder zijn’ en groeiden samen in onze rol. Wat de een niet wist, vulde de ander aan en andersom. En wisten we het allebei niet? Nou ja, dan probeerden we het gewoon. Samen proberen, ontdekken en doen. Door mijn aanwezigheid kreeg mijn vrouw ook nog eens het gevoel dat onze dochter ook bij papa in goede handen was’
De verlofperiode heeft meer voordelen met zich mee gebracht. Zo voelde Wouter zich gesterkt in zijn vaderschap en nam hij ook veel zorgtaken voor zijn rekening. Zijn vrouw kreeg op haar beurt het gevoel dat kun kind bij papa in goede handen was. Tot op de dag van vandaag hebben ze een gelijkwaardige verdeling, waarover ze nog regelmatig met elkaar in gesprek gaan om te kijken of alles nog naar wens verloopt.
‘Het einde van de verlofperiode is natuurlijk niet het einde van het betrokken vaderschap. Ook nu de kinderen ouder zijn, probeer ik er veel voor ze te zijn’
Wouter heeft een uitgesproken mening over het geboorteverlof zoals die nu is. Hij realiseert zich dat ze het financieel goed hebben, maar dat die 70% niet voor iedereen toereikend zal zijn. Volgens hem is dit niet correct. Immers: ieder kind heeft recht op een goede start. Hij pleit dan ook voor uitbreiding naar 100% doorbetaling, of een inkomensafhankelijke variant.
Na de geboorte van zijn jongste dochter gaat hij gebruik maken van het uitgebreide partnerverlof. Aanvankelijk had hij moeite met dit aan te vragen bij zijn werkgever, i.v.m. loyaliteit naar zijn collega’s in een drukke periode. Dat vond hij zelf ook opvallend. Wouter neemt de volle vijf weken op, met ook nog eens een aantal weken (vakantiedagen) op het moment dat zijn vrouw weer aan het werk zal gaan. Dit om de overgang zo soepel mogelijk te maken.
‘Ik bedacht me dat de beste manier om te wennen aan het vader worden, zou zijn door er die eerste periode ook écht te zijn’
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?