De speciale stemwijzer voor ouders, stemwijsouders.nl, laat zien dat ouders kampen met problemen rondom de verdeling van werk en zorg. Van de ruim 39.000 ouders, die de stemwijzer hebben ingevuld, geeft 86% aan langer partnerverlof na de bevalling te willen. Daarnaast geeft 87% aan meer ruimte te willen om werktijden te flexibiliseren. ‘Hoog tijd om de verdeling werk-zorg op de formatieagenda te zetten’, aldus Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders, een van de initiatiefnemers van stemwijsouders.nl.
In aanloop naar de verkiezingen lanceerde Voor Werkende Ouders samen met Ouders & Onderwijs de speciale stemwijzer voor ouders met opgroeiende kinderen gericht op onderwijs, verdeling werk-zorg en opvoeding. ‘Het stoorde ons dat kinderen en ouders en de uitdagingen waar zij voor staan nauwelijks onderwerp van gesprek waren tijdens de verkiezingen. Terwijl zij juist in de spagaat zitten tussen de zorg voor hun kinderen, hun carrière en de zorg voor hun ouders. Onderwerpen als kinderopvang, de grootte van de schoolklassen en de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs houdt ouders bezig. Dat laat de stemwijzer duidelijk zien.’
Enkele andere cijfers;
73% van de ouders geeft aan dat kinderen van 2 tot 4 jaar recht krijgen op 4 dagdelen kinderopvang of peuterspeelzaal.
80% van de ouders geeft aan dat kinderen kunnen deelnemen aan alle schoolactiviteiten zonder een financiële bijdrage van ouders.
83% van de ouders geeft aan dat basisschool en kinderopvang meer moeten samenwerken.
‘De cijfers laten zien’, aldus Winsemius, ‘dat het nu aan de politiek is om te luisteren en ouders serieus te nemen. De druk op ouders is hoog. Het uur is nu om er wat aan te veranderen en dat kan aan de formatietafel door langer partnerverlof na de bevalling op te nemen, meer ruimte om werk en zorg te verdelen en het recht voor alle kinderen om gebruik te maken van kinderopvang en peuterspeelzalen.’
Stemwijsouders.nl werd gelanceerd door staatssecretaris Dekker op 24 maart 2017 in aanloop naar de verkiezingen. Met 17 stellingen kregen ouders inzicht in hoe de politieke partijen dachten over thema’s als onderwijs, opvang en opvoeden.