Het is tijd voor ouderbetrokkenheid 2.0. Ouders geven aan dat ze graag betrokken willen zijn bij het onderwijs van hun kind. Toch staan veel ouders nog steeds buiten op het schoolplein, onder het mom van pedagogische rust voor kinderen in de school. In de oudergesprekken wordt het Nationaal Programma Onderwijs en de plannen voor de kinderen niet met ouders besproken. Het gevolg: De relatie tussen ouders en school staat steeds meer onder druk. Ouders en school komen hierdoor meer en meer tegenover elkaar te staan. Daar is het kind niet bij gebaat. Daarom roepen wij scholen en ouders op om met elkaar in gesprek te gaan. Het is tijd voor ouderbetrokkenheid 2.0.
Op de stoep
Bijna anderhalf jaar hebben ouders op de stoep gestaan, niet eens op het schoolplein, maar op de stoep om de kans op besmettingen te verkleinen. Of ze zaten thuis tijdens de lockdowns met een baby op schoot, thuisonderwijs te geven en te werken tegelijkertijd. De leerkracht zagen ze 10 minuten per dag en voor vragen mochten ze mailen. Het heeft ouders doen inzien wat hun kind wel of niet kan en het heeft respect opgeleverd voor al die leerkrachten die in overvolle klassen staan. Hoe doen ze dat?
Maar het heeft bij andere ouders ook gezorgd voor frustratie. Hoe voer je een mentorgesprek met het beeld op zwart in het kader van privacy van de docent? Hoe krijg je informatie via een webinar van drie kwartier over het eindexamen van je kind zonder mogelijkheid tot vragen stellen? Het zou een mooie moment zijn op ouders op een andere manier te betrekken en ouderbetrokkenheid 2.0 in te vullen. Maar de relatie tussen school en ouders kwam verder onder druk te staan.
De andere kant is overigens ook waar. Ouders hebben niet altijd hun mooiste kant laten zien. Zo zijn er ook ouders die de discussie niet mijden en met gestrekt been elk gesprek voeren met een leerkracht. Onder druk van thuiswerken en thuisonderwijs in een lockdown met een gezin van 5 op 75 vierkante meter werden de frustraties op de verkeerde plek geuit. We kunnen beiden beter.
Nationaal Programma Onderwijs
Toen kwam het Nationaal Programma Onderwijs. Door de lockdowns hebben sommige kinderen vertraging opgelopen, zowel qua leerstof als sociaal. Daarom heeft het ministerie van Onderwijs het Nationaal Programma Onderwijs gelanceerd. Hiermee komt er extra geld om kinderen te ondersteunen op school en in de kinderopvang voor de VVE. Per kind krijgen scholen een extra bedrag de aankomende jaren om de vertragingen weer in te halen en ook wat te doen aan de sociale mentale kant. Uit onderzoek weten we dat als ouders betrokken zijn, de vertraging 3-4 maanden sneller wordt ingehaald.
Je zou dus denken dat ouders een grote rol spelen en betrokken worden. Niets is minder waar: Ouders zijn een randvoorwaarde of faciliteit in het programma. Je kan ze betrekken, maar het vraagt zowel tijd als geld. Dit was het moment voor ouderbetrokkenheid 2.0, maar opnieuw een gemiste kans.
Ouder mochten naar binnen
Zomer 2021. Ouders mogen weer de school in. De maatregelen werden soepeler. De kans om ouders te betrekken en weer te zien. Slingers en ballonnen voor al die ouders die thuisonderwijs hadden gegeven en waar we weer mee samen mogen werken in het belang van het kind. Ouderbetrokkenheid 2.0 voor het grijpen.
Maar het was eigenlijk wel rustig zonder ouders binnen. Kinderen kunnen rustig beginnen. Geen ouders die nog heel lang blijven hangen in de klas terwijl de leerkracht al wil beginnen. Er is wat voor te zeggen. Ook ouderavonden die opnieuw niet doorgingen of nog steeds online zonder de mogelijkheid tot vragen stellen. Geen communicatie over het Nationaal Programma Onderwijs of wat dat betekent voor de kinderen. In de 10 minuten gesprekken met ouders werden de plannen in het kader van het programma voor het kind niet besproken.
Ouders zijn niet of nauwelijks op de hoogte van het programma en wat dit voor hun kind betekent, terwijl er 8,5 miljard euro belastinggeld in wordt gepompt. Wetende ook dat het dus echt uitmaakt als ouders betrokken zijn. Als je als ouder weet dat jouw kind achterloopt op rekenen, dan kan je makkelijk aan de keukentafel of onderweg wat rekensommetjes doen.
Ouderbetrokkenheid 2.0
Wij roepen daarom scholen, schoolleiders, leerkrachten en docenten op om ouders te betrekken. Vertel ons wat jullie doen, zodat we thuis ook wat kunnen doen. Prima dat we niet elke dag naar binnen mogen, voor ons misschien ook wel rustig, maar hierdoor mis je ook het korte contact met ouders. Het even overleggen, het even kort delen wat er speelt, de thermometer. Betrek ouders bij het onderwijs. Communiceer. Investeer in de relatie, in het partnerschap met ouders. Vraag wat ouders nodig hebben, maar vertel ons ook wat wij kunnen doen.
Als je ouders buiten de deur houdt en niet vertelt hoe het gaat, dan zijn we straks verbaasd over een mogelijk advies of schoolresultaten en dan worden de gesprekken vervelend voor zowel leerkracht/ docent als ouder. Het is tijd voor Ouderbetrokkenheid 2.0.
Maar dit geldt ook voor ouders, want wij horen ook de andere kant. Ouders die al boos of zelfs agressief binnen komen. Zich niet weg laten sturen om 8.30 uur als de leerkracht wil beginnen. Het woord ouderbetrokkenheid is ook jouw verantwoordelijkheid. Ga na wat jij kan doen thuis. Ga naar ouderavonden. Bereid een gesprek met een leerkracht of docent voor. Ga in gesprek met je kind. Haal even adem als je in de emotie schiet. Vraag om hulp als het niet goed gaat. Maar onthoud dat je dit samen doet. Is je kind gebaat bij tegenover elkaar staan of samen kijken naar een oplossing? Wees betrokken in het belang van je kind.
Als beide partijen investeren in ouderbetrokkenheid 2.0 dan is het kind gebaat en ik denk dat we dat toch allemaal willen. Doe je ook mee?
Marjet Winsemius
Directeur Voor Werkende Ouders
Tips voor ouders
We geven altijd tips aan ouders om het makkelijker te maken.
Ga bijvoorbeeld naar Ouders en Onderwijs. Zij hebben een hele goede helpdesk voor al je vragen. Ze hebben ook veel antwoorden op vragen over het Nationaal Programma Onderwijs. Of kijk op de speciale website over het Nationaal Programma Onderwijs.
Heb je een gesprek op school? Check onze 6 tips.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Ruim 800 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?