Voor iedereen is dit een gekke situatie. Ineens zijn de kinderen thuis, werken veel ouders vanuit huis en zit je dus met elkaar ‘opgescheept’. Spanningen kunnen wat oplopen zo af en toe, maar iedereen doet zijn best om er iets leuks van te maken.
In sommige huiskamers lukt dit niet. Normaal al niet, maar is de druk nu waarschijnlijk nog hoger. Even voor de duidelijkheid: Er zijn meer dan 100.000 kinderen in kwetsbare gezinssituaties. Kinderen die thuis op wat voor een manier dan ook niet veilig zijn. Voor deze kinderen vragen wij samen met onder andere Augeo, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang de aandacht. Wij hebben hiervoor op woensdag 18 mei 2020 aandacht gevraagd in de Tweede Kamer. Het CDA en D66 hebben hier vervolgens Kamervragen over gesteld.
25.000 kinderen
De eerste zorg moet denken we uitgaan naar de kinderen waarvan de kinderrechter of Veilig Thuis veiligheidsrisico’s heeft vastgesteld: voor hen zouden wat ons betreft dezelfde regelingen moeten gelden als voor kinderen van ouders in vitale beroepen en eindexamenleerlingen: dus mogelijkheden om gebruik te maken van kinderopvang, BSO, PO of VO. Concreet gaat het dan om:
- ongeveer 20.000 kinderen die thuiswonen maar onder toezicht zijn gesteld,
- kinderen bij wie in de afgelopen maand door VT acute of structurele onveiligheid is vastgesteld ( ongeveer 38% van de 10.666 meldingen per maand, zal grofweg over ruim 4000 kinderen gaan)
- alle kinderen bij wie in de komende tijd door VT acute of structurele onveiligheid wordt vastgesteld
De volgende stap is dat er veel zorgsituaties zijn die professionals zoals leerkrachten al in beeld hadden, maar die niet perse hebben geleid tot een ondertoezichtstelling of een VT-melding. Je zou je kunnen voorstellen dat via een verwijzing van JGZ/wijkteam kan worden georganiseerd dat voor deze kinderen mogelijkheden komen om dagdelen gebruik te maken van kinderopvang, BSO, PO of VO.
Onze zorg
Waar een zorg zit is dat dit over gelaten wordt aan gemeente waardoor willekeur ontstaat. Zij zijn natuurlijk verantwoordelijk maar we zouden graag zien dat de overheid duidelijk aangeeft dat voor deze kinderen ook een oplossing moet komen. Dat gemeente per direct/ zo snel als mogelijk voor alle thuiswonende kinderen met een kinderbeschermingsmaatregel en kinderen waarbij Veilig Thuis (recent en tijdens de schoolsluiting) acute en/of structurele veiligheidsrisico’s in een gezinssituatie heeft vastgesteld, opvangmogelijkheden in de kinderopvang en het onderwijs te realiseren, vergelijkbaar met de gerealiseerde mogelijkheden voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Hierbij natuurlijk rekening houdend met ziekteverschijnselen.
We hebben begrepen dat er wordt gewerkt aan een oplossing en dat deze deze week zal volgen. Graag denken we mee om ook voor deze kinderen tot een oplossing te komen, want zoals een leerkracht zich bij ons meldt: ze zitten nu als ratten in de val.
We willen een ieder die zich inzet voor deze specifieke doelgroep heel erg bedanken! We hopen dat we samen meer kunnen doen om hen te beschermen.
Veilig Thuis
Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.
Je krijgt als je belt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet samen met je alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis).
Wat gebeurt er als je Veilig Thuis belt?
- Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker aan de lijn.
- De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen.
- De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen.
- Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de medewerker van Veilig Thuis je helpen om een melding te maken van je vermoedens. Dit kan anoniem.
- Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roepen ze de hulp in van lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden.
- Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.