Samen met de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Brancheorganisatie kinderopvang, FNV en Boink hebben we bij minister Koolmees aangekaart dat de BSO weer open moet. De druk op werkende ouders is en blijft groot. Belangrijker nog: het is goed voor de kinderen en wij denken dat het verantwoord kan. Gezamenlijk schreven we onderstaande notitie aan minister Koolmees.
Verantwoorde opening BSO
De reguliere BSO is sinds medio december 2020 gesloten. Alleen noodopvang voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep is toegestaan. De argumentatie hierachter is dat er anders, omdat kinderen van verschillende scholen op één BSO locatie worden opgevangen, een groot risico op kruisbesmetting ontstaat.
Grote druk
Het is in het belang van kinderen en hun ouders dat de BSO weer volledig open opengaat. Immers:
- Meer ouders, óók zonder cruciaal beroep, zijn weer aan het werk (contactberoepen, winkelpersoneel en zwem- en sportleraren) en ervaren problemen als het gaat om de opvang van hun kind(eren).
- Ouders ervaren, ongeacht of zij een cruciaal beroep hebben en vanuit huis of op locatie werkzaam zijn, druk vanuit hun werkgever om volledig beschikbaar te zijn.
Feitelijke situatie op dit moment
- Kinderen buíten de BSO kunnen weer deelnemen aan allerlei activiteiten, denk aan sporten en zwemles, waarbij ook kinderen, en wellicht nog meer, uit verschillende ‘bubbels’ met elkaar mixen. Dat leidt tot onbegrip in relatie tot de sluiting van de BSO.
- Er wordt op de ‘hoge nood’ van ouders ingesprongen door het zogenaamde ‘grijze circuit’; er worden buitenschoolse activiteiten aangeboden die niet aan wet- en regelgeving gehouden zijn én waar moeilijker toezicht op is te houden. Hierdoor neemt de vermenging van verschillende groepen kinderen alleen maar toe en is er geen enkele vorm van inperking mogelijk. Ook vragen bijvoorbeeld gemeentes aan het sociaal werk om in te springen.
- Ouders zoeken onder druk creatieve oplossingen door elkaars kinderen op te vangen, waardoor ook meer verschillende contacten en vermenging ontstaat.
Op basis van bovenstaande 3 punten constateren wij dat de mogelijke positieve effecten bij het tegengaan van kruisbesmettingen, zoals door RIVM aangevoerd, volledig teniet worden gedaan. En waar het gaat om het risico van besmettingen van volwassenen onderling er mogelijk juist sprake is van een toename in van het risico.
Feiten & cijfers
De basisscholen en kinderdagverblijven zijn inmiddels weer een paar weken open.
- In de noodopvang op de BSO loopt de bezetting vaak op tot boven de 50% en worden nu ook al kinderen van verschillende scholen en klassen op één locatie en in één groepsruimte opgevangen. Op sommige locaties loopt de bezetting op tot ruim 90% en zelfs 100%. Ondanks deze hoge bezetting zijn er geen aanwijzingen dat dit extra besmettingen tot gevolg heeft.
- Het percentage besmettingen onder het aantal geteste kinderen neemt in de afgelopen weken steeds af.
- Het percentage besmettingen onder het aantal geteste medewerkers in PO en BSO ligt beduidend lager dan het landelijk gemiddelde.
BSO open met locatie-specifieke maatregelen
Houders, medewerkers en ouders in de kinderopvang pleiten er, gezien bovenstaande feiten, voor om de BSO weer volledig te openen, voor álle kinderen.
Hiermee wordt veel stress en onrust in gezinnen weg genomen, wat beter is voor kinderen én hun ouders. Het naar de BSO gaan geeft structuur aan kinderen en daarmee rust en is ook van belang in het kader van hun mentale gezondheid en ontwikkeling.
Elke BSO legt daarom locatie-specifieke maatregelen vast die het vermengen tussen verschillende kinderen en medewerkers zoveel mogelijk inperken. Hierbij gaat de organisatie uit van de (on)mogelijkheden van de eigen locatie en worden de maatregelen uit het generiek kader zoveel mogelijk in acht genomen.
Elke BSO stelt vóór opening dit plan op en deelt dit met medewerkers, oudercommissie en ouders. Ook worden kinderen geïnformeerd over de afspraken op hun locatie. Hiermee kan ons inziens de BSO verantwoord open.
In het locatieplan komen in ieder geval de volgende onderdelen aan bod:
1. hoeveel verschillende scholen en klassen de locatie bedient en of en hoe vermenging tussen
de verschillende scholen ingeperkt kan worden
2. het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en de groepsindeling en of en hoe
vermenging van de kinderen en/of groepen ingeperkt kan worden
3. het aantal medewerkers en samenstelling van het team en of en hoe vermenging van
verschillende medewerkers ingeperkt kan worden
4. de fysieke locatie die zij tot hun beschikking hebben en of en hoe door effectief en efficiënt
gebruik van binnen- en buitenruimte vermenging ingeperkt kan worden.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?