Het zijn voor iedereen bizarre en heftige tijden. Voor het zorgpersoneel dat zich dag en nacht inzet om de zieken te verzorgen. Voor alle leerkrachten, docenten en pedagogisch professionals die noodopvang verzorgen voor kinderen. Voor alle ambtenaren op de verschillende ministeries, gemeente en andere instellingen die ervoor zorgen dat er noodmaatregelen worden getroffen. Maar ook voor al die ouders die thuis zitten met hun kinderen en werk, zorg en thuisonderwijs combineren. Ons petje gaat voor allemaal af.
Speciaal voor de ouders en kinderen zetten wij ons in door te lobbyen en de stem van ouders te laten horen bij de ministeres en Tweede Kamer. Wij maken ons namelijk zorgen over de gevolgen van de Corona crisis voor ouders en kinderen. Onze zorgen zitten hem in de volgende punten:
Hoe is het thuis?
Als je op gemiddeld 150 vierkante meter thuisonderwijs, werk, huishouden, opvoeden en entertainer of cipier voor langere tijd combineert, wat doet dit dan met je? Lukt het ouders om dit te bolwerken? Hoe hoog is de druk op gezinnen momenteel om alles te kunnen blijven doen?
Hoe zit het met je werk?
Lukt het ouders om hun werk thuis uit te voeren terwijl je ook thuisonderwijs geeft? Lukt het zorgverleners en alle cruciale beroepen om naast hun belangrijke werk hun gezin draaiend te houden? Hoe vergaat het werknemers die niet thuis kunnen werken en geen opvang hebben? Denken werkgevers mee?
Bij ons komen er veel signalen binnen dat werkgevers niet of onvoldoende meewerken. Samen met FNV en Ouders & Onderwijs hebben wij een oproep gedaan. We vragen werkgevers om mee te denken omdat het in veel gevallen gewoon niet haalbaar is om al het werk te doen.
Hoe is het met de kwetsbare kinderen?
Meer dan 100.000 kinderen in Nederland worden mishandeld. Nu we allemaal thuis zijn loopt de spanning op, zeker in deze huiskamers. De Kindertelefoon staat roodgloeiend. Hoe kunnen we deze kinderen helpen? Nu zitten ze als ratten in de val.
We pleiten ervoor om deze kinderen toegang te geven tot scholen en kinderopvang. Samen met verschillende partners zoals Augeo hebben we hiervoor gelobbyd bij de Kamer en het ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs. Met succes, want deze kinderen hebben ook recht op noodopvang. Helaas zien we dat dit nog niet overal goed werkt of wordt opgepakt. We blijven hier aandacht voor vragen.
Hoe is het met het onderwijs?
De ene school heeft het super goed geregeld, de andere niet. De verschillen zijn groot. Ook bij ouders. Het lukt de ene ouder wel goed om de lesjes te geven, de andere om diverse redenen niet. Wij maken ons zorgen over de kwaliteit van het onderwijs maar vooral over de kansenongelijkheid tussen kinderen. Normaal is dat al een probleem, maar nu wordt het verschil groter. Hoe gaan we ervoor zorgen dat dit verschil niet groter wordt, maar kleiner?
Wij pleiten hier samen met Ouders en Onderwijs voor bij het ministerie van Onderwijs. Ook in de Kamer worden de zorgen gedeeld. Het is gelukt om veel kinderen via fondsen, scholen en andere instanties om veel kinderen een laptop of Ipad aan te bieden zodat ze thuis in ieder geval online kunnen zijn met hun klas en de leerkracht of docent. maar dit is pas een eerste stap.
Onze zorgen
Over al deze punten maken wij ons zorgen. We zetten ons maximaal in om een oplossing ervoor te vinden. Maak jij je ook zorgen over iets? Laat het ons weten.