Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er 8,5 miljard wordt vrijgemaakt voor het onderwijs om kinderen en jongeren te ondersteunen in de vertraging die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Door de coronamaatregelen lopen leerlingen vertraging op die ze niet zomaar inhalen. Minister Slob presenteert daarom een Nationaal Programma Onderwijs na corona. Hiervoor maken ze 8,5 miljard euro vrij. Voor Werkende Ouders is zeer verheugd met deze beslissing. We hebben bij het ministerie van Onderwijs gepleit voor extra ondersteuning om de gevolgen van de coronacrisis weg te werken. We waarderen het dat het zo serieus is opgepakt.
Nationaal Programma Onderwijs
Elke school krijgt veel vrijheid om leerlingen gericht te helpen, bijvoorbeeld met bijlessen in kleine groepjes. De basisscholen krijgen hiervoor het komende studiejaar gemiddeld 180.000 euro per school en middelbare scholen gemiddeld 1,3 miljoen. Scholen met veel leerlingen “met minder kansen” ontvangen in verhouding meer geld. Het Nationaal Programma Onderwijs richt zich op de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren, op hun cognitieve en beroepsgerichte ontwikkeling, hun sociale en persoonlijke ontwikkeling en hun mentaal welbevinden.
De belangrijkste maatregelen voor voorschoolse educatie, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs:
- De subsidieregeling voor inhaal- en ondersteuningsprogramma’s voor peuters die voorschoolse educatie nodig hebben, wordt verlengd.
- Vanaf komend schooljaar krijgt elke school geld om leerlingen gericht te helpen met opgelopen vertraging op cognitief, sociaal-emotioneel en executief gebied. Iedere school krijgt middelen voor een eigen School Programma.
- Er komt een menukaart ontwikkeld door wetenschappers en het onderwijsveld met bewezen effectieve maatregelen voor leerlingen. Scholen kiezen zelf de maatregelen die het beste bij hun situatie past.
- Scholen die te maken hebben met leerlingen die het extra lastig hebben, krijgen extra hulp en ondersteuning om deze leerlingen te helpen.
- Scholen kunnen ervoor kiezen om deels open te blijven in de zomervakantie voor leerlingen die dat nodig hebben. Leraren die in die periode werken krijgen hiervoor extra betaald.
- Op school krijgen leerlingen in kleine groepjes les om bepaalde vakken gericht bij te spijkeren, zoals rekenen of Engels. Dat kan ook buiten de reguliere schooltijden om, bijvoorbeeld in het weekend.
- Middelbare scholen krijgen vanaf komend schooljaar een bonus als ze brede brugklassen vormen. Bijvoorbeeld vmbo-t / havo. Dat geeft leerlingen meer tijd om te kijken op welke plek zij het beste tot hun recht komen. Bij elke individuele brugklasser wordt gekeken of hij of zij op de juiste plek zit.
- Er komt extra personeel bij om de druk op leraren te ontlasten. Denk hierbij aan vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander ondersteunend personeel. Zo kunnen leraren zich richten op het lesgeven aan leerlingen.
Meer informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid.
Onze reactie
Ouders maakten zich ernstig zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Ouders zijn nou eenmaal geen leerkracht en tijdens de twee lockdowns was goed onderwijs moeilijk te geven ondanks de inzet van leerkrachten. Wij zijn daarom erg blij dat er nu zoveel geld wordt vrijgemaakt voor het onderwijs om kinderen en leerkrachten te ondersteunen. Wij pleiten ervoor dat ouders nauw betrokken zijn bij de invulling van de ondersteuning via de MR, oudercommissie en individueel. Ook pleiten wij ervoor dat kinderopvangorganisaties zoals een BSO maar ook de dagopvang met VVE betrokken worden. Zij kunnen een uitstekende rol spelen.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?