De gevolgen van corona op kinderen is groot, zeker in het onderwijs. Daarom heeft het Ministerie van Onderwijs in februari 2021 bekend gemaakt dat ze extra geld vrij maken om de vertragingen van kinderen door het gebrekkige onderwijs in te halen. Ze maken 8,5 miljard euro vrij in het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs). Wij praten je even bij over wat dit betekent voor jou en je kind.
Het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs)
Scholen krijgen de komende twee jaar veel extra geld vanuit de overheid. Dit geld is bedoeld om vertragingen in het onderwijs door corona aan te pakken. Scholen gaan daarom de ontwikkeling van leerlingen in kaart brengen in een scan. Dat doen ze op verschillende gebieden:
- de vakken,
- de ontwikkeling van leerlingen en
- sociaal-emotioneel gebied en welbevinden.
En ze kijken naar vaardigheden van leerlingen. Bijvoorbeeld hoe goed een kind geconcentreerd aan een taak kan werken, kan doorzetten en zich kan aanpassen bij veranderingen. Op basis van al deze gegevens maken scholen een plan voor volgend schooljaar. Wat wil de school gaan oppakken, wat is er nodig? Het plan wordt ook binnen de medezeggenschapsraad (MR) van de school besproken en de MR moet het plan goedkeuren voor het wordt uitgevoerd. Scholen kunnen gebruik maken van verschillende interventies om kinderen goed te helpen. Hiervoor is een menukaart gemaakt.
Speciaal voor ouders maakten het ministerie ook een pagina met meer informatie over het Nationaal Programma Onderwijs. Ook is er een duidelijke tijdlijn gemaakt voor het plan.
Vraag een gesprek aan!
Voor elk kind wordt er een aanpak gemaakt, als het nodig is. Wij vinden het belangrijk dat ouders dit plan met leraar of mentor bespreken. Het gaat namelijk om jouw kind. Dus ons advies is: Vraag een gesprek aan over de invulling van het Nationaal Programma Onderwijs en de aanpak die school voor jouw kind bedacht heeft.
Volgens ons kunnen we samen meer doen dan ieder apart. Dus ga in gesprek met school over wat zij gaan doen, wat je als ouder thuis kan doen in het belang van je kind. Loopt het bijvoorbeeld achter met lezen, misschien kan je thuis meer voorlezen of samen lezen. Het is bewezen dat als ouders betrokken zijn het 2 tot 3 maanden extra vooruitgang oplevert. Het is ook geen eenmalig gesprek aangezien het programma een looptijd heeft van 2 jaar en zelfs daarna is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden.
Tips en trics
We zetten zoals altijd weer even wat handige sites en tips over het Nationaal Programma Onderwijs op een rij:
- We hebben wat 6 tips voor je gemaakt hoe je een goed gesprek met school voert.
- Het Nationaal Jeugd Instituut heeft wat vragen en antwoorden op een rij gezet.
- Samen met Ouders & Onderwijs hebben wij een gesprekswijzer gemaakt.
Wat wij doen
Wij laten in alle gesprekken die we voren met het ministerie van Onderwijs, de Tweede Kamer en media de stem van ouders horen over het Nationaal Programma Onderwijs. Wij vinden het belangrijk dat ouders goed betrokken worden. Dat is niet altijd overal zo. Onze lobbypunten zijn daarom:
- Betrek ouders en kinderen overal bij.
- Zorg ervoor dat het geld in de klas door de leerkracht of docent wordt uitgegeven en niet door besturen.
- Wij vragen specifiek aandacht voor de sociale mentale gezondheid van kinderen. Het gaat niet alleen om cijfers en toetsen.
- Betrek er ook de kinderopvang bij. Zij zijn de extra handen in de klas, waardoor de leerkracht meer tijd en ruimte krijgt om kinderen in kleine groepjes of individueel te begeleiden.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?