Vanaf 11 mei gaan, als het goed is, de deuren van de basisschool, dagopvang, BSO en gastouder weer open. De afgelopen weken stroomde onze mailbox al vol met verhalen van ouders waarbij dit niet goed liep. Scholen die halve dagen open gaan, MR die genegeerd wordt, BSO die niet aansluit, kinderen die niet op school mogen eten, scholen die pas 15 mei open gaan, broertjes en zusjes niet bij elkaar. Ook kregen we veel vragen van ouders over verlofregelingen, zorgen over het werk, ontslag, werkgevers die verwachten dat je toch al je uren maakt… De lijst is lang. Begin juni mogen, als alles goed gaat, ook de middelbare scholen weer open. Wij hopen natuurlijk dat alles goed gaat, maar speciaal voor waar het niet goed gaat openen wij een meldpunt!
Meldpunt ‘Deuren zijn geopend!’
Ouders mogen zich melden bij het meldpunt met al hun zorgen of problemen. Dit kan je breed zien:
- voortgezet en basisonderwijs,
- aansluiting met de BSO,
- vervoer,
- noodopvang,
- veiligheid,
- thuisonderwijs,
- de combinatie met werk, zorg en gezin,
- problemen met werkgever,
- …..
Wij vinden het belangrijk om te weten hoe het gaat zodat we een goed beeld krijgen en de stem van ouders beter kunnen laten horen. Wij inventariseren daarom alle problemen en nemen dit mee naar de betrokken ministeries. We nemen het ook mee naar Kamerleden, zodat ook zij goed op de hoogte zijn van wat er speelt. Waar we kunnen proberen we ouders ook te helpen en van advies te voorzien. Veelgestelde vragen beantwoorden we natuurlijk op de site en op social media.
Ouders kunnen gebruik maken van onderstaand formulier of direct een mail sturen naar info@voorwerkendeouders.nl.
Wij doen
Wij zetten ons in voor ouders en oudercommissies op verschillende gebieden. Zo pleiten wij ervoor dat ouders langer recht houden op kinderopvangtoeslag als ze ontslagen zijn. Normaal is dit 3 maanden, maar het moet een ieder duidelijk zijn dat nu even een nieuwe baan vinden niet zo gemakkelijk gaat. Wij willen dat dit minimaal verlengd wordt naar 6 maanden of langer als deze crisis langer duurt.
Wij hebben ook bij het ministerie en de Tweede Kamer gepleit voor Coronaverlof omdat thuisonderwijs combineren met werken echt een uitdaging is en de verlofregelingen hierin niet voorzien.
Samen met andere organisaties hebben wij ons ingezet voor de compensatieregeling zodat ouders hun eigen bijdrage terug krijgen omdat ze geen gebruik konden maken van de kinderopvang.
Eerder al hebben we onze zorgen geuit bij de Tweede Kamer over de maatschappelijke rol van het onderwijs. Ook in de media hebben we al op verschillende plekken onze zorgen geuit. We hebben oproepen gedaan om op te houden met het halve dagen model. Wekelijks hebben wij overleg met verschillende brancheorganisaties vanuit de kinderopvang, PO raad, Ouders en Onderwijs en de betrokken ministeries.