Kinderen van gedupeerde ouders kunnen zich tot en met 4 november aanmelden voor het Kindpanel. Naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen in de kinderopvangtoeslag heeft Staatssecretaris Alexandra van Huffelen aangegeven, op advies van de kinderombudsman, ook te willen luisteren naar kinderen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om samen met kinderen het proces uit te denken.
Wat doet het Kindpanel?
De kinderen uit het Kindpanel krijgen een stem in de wijze waarop de Belastingdienst de problemen rond de kinderopvangtoeslag gaat oplossen. Ze kunnen tips geven en meedenken hoe de Belastingdienst dit kan doen. Samen met voorzitter Lea Bouwmeester gaan ze op zoek naar verhalen, adviezen en antwoorden. Dit doen ze onafhankelijk. De Belastingdienst luistert naar hun verhalen en adviezen.
Lea Bouwmeester (voorzitter Kindpanel): “De verhalen van kinderen zijn net zo belangrijk als die van hun ouders. Wat is de impact van het gedoe rondom de Kinderopvangtoeslag op hun leven? Niemand wilde dat dit zou gebeuren rondom de Kinderopvangtoeslag. Maar vaak beseffen de veroorzakers van de problemen niet wat de gevolgen zijn. Zonder elkaar te beschuldigen, kunnen we van elkaars ervaringen leren. Kinderen doen dat anders dan volwassenen. Onderschat ze niet. [..] Als voorzitter ga ik er in een veilige omgeving voor zorgen dat de kinderen gehoord worden en dat er naar ze geluisterd wordt.”
Waarom een Kindpanel?
Ditte Hak, Directeur Generaal Toeslagen: “Bij Toeslagen zijn grote fouten gemaakt en dat vinden wij heel erg. Daarom willen we graag een Kindpanel inrichten. Om vooral te luisteren naar de verhalen van kinderen, want zij hebben het meegemaakt en wat wij daarvan kunnen leren, welke inzichten jullie ons kunnen geven. Dat willen we natuurlijk heel zorgvuldig doen en daarom hebben we Missing Chapter gevraagd om voor een Kindpanel samen te stellen en een onafhankelijke voorzitter om jullie te begeleiden.” Laurentien van Oranje (oprichter MCF) “Uiteraard vraagt dialoog met kinderen om grote zorgvuldigheid. Door op de juiste manier in gesprek te gaan, kunnen juist kinderen zichtbare maar ook onzichtbare ervaringen en gevoelens blootleggen, door tussen de regels door te luisteren kunnen volwassenen daar veel van leren. Het is een eer om onze jaren lange ervaring juist op deze gevoelige situatie in te zetten.”
- Lees het achtergrondverhaal over het Kindpanel op: https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/kindpanel-het-achtergrondverhaal/
Missing Chapter Foundation
Missing Chapter Foundation (MCF) is opgericht om op verfrissende manier strategische verbindingen te leggen tussen de onbevangen vragen van kinderen enerzijds en de mindset en acties van volwassenen anderzijds. De missie van Missing Chapter Foundation is dat het normaal wordt dat kinderen als gelijkwaardige gesprekspartners meedenken met besluiten die hun leven aangaan. De stichting begeleidt de stappen, is de vertaler tussen kinderen en volwassenen en helpt partners om kinderinclusie zelf in de praktijk te brengen.
Wie kan zich aanmelden?
Hebben jouw ouders problemen gehad met de Belastingdienst over Kinderopvangtoeslag? En ben je tussen de 8 en 18 jaar oud? Dan kan jij je aanmelden voor het Kindpanel. We hopen op een gemixte groep: jongens, meisjes, verschillende leeftijden en verdeeld over heel Nederland. Voor aanmelden is toestemming van jouw ouders nodig.
Aanmelden
Aanmelden gaat via email en met een motivatie (een verhaal, of een tekening).
Meer informatie vind je hier: https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/kindpanel-kinderen-praten-mee/
Aanmelden kan t/m 4 nov. Op 12 november wordt bekendgemaakt wie er in het Kindpanel deelneemt (er kunnen maximaal 10 kinderen deelnemen). In de week van 16 november is de eerste bijeenkomst.
Kinderen die vragen hebben over het Kindpanel kunnen contact opnemen met Lea Bouwmeester: voorzitter@kindpanel.nl