Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Na Emmy, Mirthe, Wouter Stephen, Enes, Nathalie, Judith en Daniël vertelt nu Karin haar verhaal.
Karin Koert (29) is zwanger, bijna met verlof en getrouwd met Marise (41). Beiden werken in de zorg. Karin werkt 36 uur op een 24 uurs voorziening voor licht verstandelijk beperkten en Maris werkt 32 uur op een jongerenlocatie van Jeugdzorg (ook 24 uurs). Uit een eerder huwelijk heeft Marise al twee kinderen.
Karin over het geboorteverlof
Karin heeft al twee bonuskinderen samen met haar vrouw en is nu zwanger van haar eerste eigen kind. Karin en Marise willen net als ze met de oudsten doen ook dit kindje samen opvoeden. Hun wisselende diensten geven daartoe ook voldoende mogelijkheid, hoewel het wel een zegen is dat ze beiden roosteren op hun werk en daardoor dagen op elkaar kunnen afstemmen.
Ik ben benieuwd of men onderzocht heeft of vrouwen dat solocare überhaupt zien zitten?
Het idee van solocare is niet aan Karin besteed. Liever gebruikt ze het geboorteverlof van Marise om direct na de geboorte geruime tijd samen te kunnen zijn met de baby en de twee oudsten. Zo sta je er niet alleen voor. Dat hele idee geeft haar al de hele zwangerschap rust. Voor Karin is het ook heel belangrijk dat ‘de oudsten zich niet ondergesneeuwd voelen of het gevoel krijgen dat zij op een andere plek komen te staan.’
Op het werk van Marise is na de eerste verrassing de reactie positief. Maar er moet vooral in het team worden gesproken over de impact van mijn geboorteverlof. Marise werkt op een 24-uurs jongeren instelling waar je met een vast team alle diensten draait. Als daar iemand geruime tijd uitvalt, merkt iedereen dat. Gelukkig kan Marise ook tijdens haar verlof blijven helpen met de roosters en het zoeken van vervangers.
Zelfs in het eerste jaar waar ouders in de zorg 70% betaald verlof kunnen krijgen, is je kind wegbrengen financieel veel aantrekkelijker dan zelf een extra dag vrij nemen.
Dat brengt het gesprek op kinderopvang in combinatie met werken in essentiële beroepen met wisselende diensten, zoals politie, brandweer, ambulance en jeugdzorg. Feitelijk kan dat niet. Het is dat Karin’s moeder haar baan in de zorg heeft opgezegd, om op de baby te kunnen passen, anders had dit hele plan niet gewerkt.
70% betaald worden voel je natuurlijk wel, maar dat is het ons zeker waard; je kunt deze eerste periode maar één keer samen beleven.
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?