Wij hebben ons hard gemaakt voor een uitbreiding van het partnerverlof, ook wel bekend als vaderverlof (stomme term) of geboorteverlof. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Na Emmy, Mirthe, Wouter Stephen, Enes en Nathalie vertelt nu Judith haar verhaal.
Judith van Ooijen (36) is Beleidsadviseur Duurzaamheid bij de vakbond AVV en ruim dertig weken zwanger van de tweede. Haar vriend Bouke van Ooijen (37) is leerkracht in het basisonderwijs. Ze werken beide 4 dagen.
Judith over geboorteverlof
Moeder worden is Judith best zwaar gevallen. Bij de eerste, zonder aanvullend geboorteverlof bleef zij achter met de baby en voelde zich ook zo: achtergelaten. Daarbij besloot ze de extra drie maanden verlof die nodig waren omdat de baby pas met zes maanden naar de opvang kon, zelf in z’n geheel op te nemen. Geheel volgens het principe van de Nederlandse moederschapscultuur. Maar tot grote ergernis van zichzelf.
Toen Bouke weer aan het werk ging, bleef ik achter met de baby. Je begint als team en ineens sta je er alleen voor.
Judith: ‘Ook al was ik me door mijn werk zeer bewust van traditionele rolpatronen, uiteindelijk reproduceerde ik het stereotype rolmodel alsnog, onder het mom van: dat is het meest handig.’ Eenmaal bewust van de valkuilen besloot ze het anders te doen, samen met haar man Bouke. Scherp zijn op een gelijkwaardige verdeling dus.
Omdat het cultureel zo ingesleten is, moet je steeds weer scherp zijn op traditionele rolpatronen, Daarom is het partnerverlof zo goed; pas als je het doet, merk je wat het betekent.
Bij de tweede gaat Bouke zeker partnerverlof opnemen zodat hij samen met Judith die extra drie maanden kan overbruggen. Toch is de regeling nog verre van perfect: te kort en te weinig vergoed. Dat brengt onrechtvaardigheid met zich mee en daar wint Judith zich over op. Sterker nog, mede om de gelijkwaardigheid en de rechtvaardigheid te verbeteren is ze bij een vakbond gaan werken.
Mensen in laag betaalde banen die 30% inkomen simpelweg niet kunnen missen, hebben die keuze nu niet.
Judith: ‘Ik zie dit soort regelingen als een sneeuwbal. Als die gaat rollen en iedereen eraan gewend raakt, dan komt de echte grote verandering er hopelijk achteraan.’ Maar ondertussen is het een fikse puzzel om je idealen via werk te verwezenlijken en een gezin groot te brengen op een manier die goed voelt. ‘Het is best gek dat het bijna onmogelijk is om ons idealisme om te zetten in werk én zelf een gezin te hebben?’
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?