Werknemers kunnen een verzoek indienen bij hun werkgever om werktijden aan te passen en/of een gedeelte van de week thuis te werken.
Dit volgt uit het wetsvoorstel Flexibel werken dat op 15 april 2015 is aangenomen door de Eerste Kamer. De wet is per 1 januari 2016 ingegaan.
Wet aanpassing arbeidsduur
De Wet aanpassing arbeidsduur biedt werknemers de mogelijkheid om een verzoek in te dienen bij hun werkgever om minder of meer uren te gaan werken. Deze wet wordt nu uitgebreid. Werknemers kunnen nu ook aan hun werkgever vragen of zij op een andere plek mogen werken of op andere tijden mogen werken. De wetgever hoop dat met de uitbreiding van deze wet het thuiswerken en werken op flexibele tijden wordt gestimuleerd.
Half jaar in dienst
Werknemers mogen een dergelijk verzoek tot aanpassing van arbeidsduur, werktijd of arbeidsplaats indienen als zij een half jaar in dienst zijn bij hun werkgever. Dat is nu een jaar. Ook mag een verzoek, ingewilligd of niet, al na een jaar gewijzigd worden.
De werknemer moet ten minste twee maanden voor het beoogde tijdstip van de ingang van de voorgestelde wijziging schriftelijk indienen bij de werkgever. In de aanvraag moet de werknemer het volgende vermelden:
- De gewenste omvang van de aanpassing van de arbeidsduur per week (of een ander tijdvak dat overeen is gekomen)
- De gewenste arbeidsplaats
- De gewenste spreiding van de werktijd over de week (of het andere tijdvak)
Afwijzing verzoek tot aanpassing arbeidsplaats/werktijd
De werkgever kan een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats en werktijd afwijzen indien de werkgever aannemelijk kan maken dat aanpassing leidt tot ernstige problemen:
- Op het gebied van veiligheid
- Van roostertechnische aard
- Van financiële of organisatorische aard
(Bron; Intermediair)
Wij doen
We hebben hier voor gelobbyd omdat we denken dat het makkelijker kan, werk en zorg verdelen. Dit is een stap in de goede richting denken wij. Laat ons weten wat we nog meer kunnen doen!