Samen met alle partijen in het onderwijs sturen wij een reactie naar aanleiding van de extra bezuinigingen op het onderwijs in de Voorjaarsnota.
Gezamenlijke verklaring sectorpartners primair en voortgezet onderwijs naar aanleiding van de Voorjaarsnota
Met grote teleurstelling en ontzetting hebben we kennis genomen van de aankondiging van nieuwe onderwijsbezuinigingen in de Voorjaarsnota. Voor de onderwijssector als geheel gaat het om ruim 400 miljoen euro, bovenop de historisch grote bezuinigingen van 1,1 miljard in de recent aangenomen onderwijsbegroting.
Het funderend onderwijs wordt in het hart geraakt met deze ingreep. Zo leidt het wegbezuinigen van de Onderwijskansenregeling in het voortgezet onderwijs er onder meer toe dat honderdduizenden leerlingen, vooral in het vmbo en het praktijkonderwijs, het zullen moeten doen met minder leraren, minder huiswerkbegeleiding en minder ondersteuning. Bij deze groep leerlingen zijn de uitdagingen op gebied van basisvaardigheden het grootst en leveren de voorgenomen maatregelen onherstelbare schade op.
Verder is het onbestaanbaar dat de middelen voor basisvaardigheden – die eindelijk structureel worden gemaakt – worden bevroren op het prijspeil van 2024. In het Hoofdlijnenakkoord van de coalitie is te lezen dat basisvaardigheden ‘absolute prioriteit’ hebben. Maar uit de Voorjaarsnota blijkt dat het kabinet maar liefst 50 miljoen bezuinigt op de daarvoor beschikbare middelen.
In datzelfde Hoofdlijnenakkoord is aangekondigd dat er een ‘herstelplan’ moet komen voor het funderend onderwijs. Daarover waren wij met de staatssecretaris goed in gesprek. Maar hoe kun je herstellen als je tegelijkertijd afbreekt? Het moge duidelijk zijn: hier kunnen wij niet meer aan meewerken. De keuzes in deze Voorjaarsnota zetten het vertrouwen dat wij als sector in het huidige kabinet hebben op het spel.
Al in november schreven we dat een gemeenschappelijke strategie van overheid en sector hard nodig is om de grote vraagstukken in onze sector te lijf te gaan. Er zijn structurele investeringen nodig, een samenhangende aanpak op basis van een curriculum dat breed kijkt naar het leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren en een realistische aanpak van de personeelstekorten.
Helaas moeten wij vaststellen dat er van gemeenschappelijkheid geen sprake meer kan zijn nu de coalitie keuzes maakt die het onderwijs onderuit halen. We waren goed in gesprek over een gezamenlijke aanpak die wat ons betreft nog steeds een Deltaplan voor het onderwijs moet zijn. Maar zolang deze bezuinigingen boven de markt hangen zien wij geen ruimte om dat gesprek voort te zetten.
Ondertekend door:
VO-raad, PO-raad, AOb, CNV, AVS, FvOv, Laks, Ouders & Onderwijs, Voor Werkende Ouders
Onze reactie
Marjet Winsemius, directeur van Stichting Voor Werkende Ouders reageert: ‘Het is onvoorstelbaar dat de overheid de basisvaardigheden in het onderwijs als eerste prioriteit stelt, maar opnieuw een bezuiniging voorstelt en al helemaal op kinderen in een kwetsbare situatie. In een breder licht worden ouders en kinderen in kwetsbare situaties verder benadeeld door een bezuiniging op de kinderopvang door het nieuwe stelsel opnieuw uit te stellen, een bezuiniging op het kindgebonden budget en een mogelijk eigen bijdrage op jeugdzorg te vragen. Hoe kan het zijn dat wij zo weinig aandacht hebben voor deze gezinnen?’ Marjet vervolgt: ‘We waren samen met de sector en de staatssecretaris in goed gesprek om aan een versterkingsplan te werken voor het onderwijs. Maar als je zo’n bezuiniging voorstelt, hoef je niet meer verder te praten.’
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Zo laat ook de Staat van het Gezin 2024 zien. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 20.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 6.000 ouders denken met ons mee in onze denktank.