Gastouders doen belangrijk werk en zijn voor veel ouders de enige manier om opvang te regelen. De afgelopen jaren stopten veel gastouders met hun werk. Hierdoor zijn er minder plekken om kinderen op te vangen. Onderzoeksbureau Significant Public onderzoekt, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarom gastouders stoppen. Ook onderzoeken zij wat de gevolgen zijn voor de ouders waarvan de gastouder stopte. We hopen dat je wilt helpen met dit onderzoek!
Onderzoek gestopte gastouders
Stopte jouw gastouder met de opvang? Of ken jij ouders waarvan een gastouder stopte? Of ben of ken jij een (gestopte) gastouder? Vul de vragenlijst in en deel deze met anderen. Dit helpt bij het zoeken naar oplossingen. Om gastouderschap aantrekkelijker te maken. En om ouders en kinderen de opvang te bieden die bij hen past.
Wat speelt er in de gastouderopvang?
Gastouderopvang is een kleinschalige vorm van opvang in huiselijke sfeer voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. De gastouderopvang heeft veel voordelen, zoals meer persoonlijke aandacht voor het kind en de mogelijkheid om kinderen in de avonden en weekenden op te vangen. Veel gastouders stoppen met hun werk. Van 2018 tot 2023 stopten er 12.582 gastouders. Dat is een daling van maar liefst 41% (!). Dit kan betekenen dat sommige ouders geen opvang meer kunnen vinden voor hun kinderen, vooral als er weinig kinderopvang in de buurt is of als ouders onregelmatig werken.
Deel jouw ervaringen!
Vul de vragenlijst in en/of deel deze met anderen! De vragenlijst is voor drie groepen: werkende gastouders, gastouders die stopten met de opvang én ouders waarvan de gastouder stopte.
- Klik hier om naar de vragenlijst te gaan:
- Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10-15 minuten
- De vragenlijst is anoniem. Dit betekent dat Significant Public niet vraagt wie jij bent of bij welk gastouderbureau jij was aangesloten.
- Je kan kans maken op een VVV-cadeaubon ter waarde van €20.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Zo laat ook deze Staat van het Gezin 2024 zien. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.