Persbericht Geen coronaverlof voor werkende ouders
Gister werd bekend dat er geen coronaverlof komt voor werkende ouders in Nederland. Ouders moeten thuisonderwijs, werk en zorg blijven combineren zonder enige hulp. Stichting Voor Werkende Ouders maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen voor ouders en daarmee ook de kinderen. Op het meldpunt van de stichting loopt het storm met ouders die tegen een burn-out aanlopen en niet meer weten hoe ze het moeten doen.
Ouders zijn wanhopig
Op het meldpunt zijn sinds de tweede lockdown ruim 16.000 meldingen binnen gekomen van ouders die alle ballen in de lucht proberen te houden. Belangrijkste signalen zijn: Werkgevers die niet meedenken, thuisonderwijs wat niet te combineren is met werken, zorgen over de kinderen en de achterstand die ze oplopen, zorgen over de eigen gezondheid.
‘Ik weet niet meer hoe ik het moet doen. Huilend zit ik achter mijn computer terwijl ik probeer met mijn zesjarige de leesopdracht te doen, terwijl mijn driejarige de bloempot van de vensterbank wil pakken en mijn baas op mij zit te wachten in een zoom. Hoe dan?’ Anouk
Voor Werkende Ouders is dan ook bijzonder teleurgesteld dat er niets voor werkende ouders wordt gedaan om ze te ondersteunen. ‘Wij hebben gepleit bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor een speciaal coronaverlof zodat ouders iets meer tijd en ruimte krijgen om alles te combineren. Maar nu staan ouders er weer alleen voor en vrezen wij het ergste’, aldus Marjet Winsemius, directeur van stichting Voor Werkende Ouders. ‘Hun noodkreten worden steeds heftiger. Wij vrezen echt voor de mentale gezondheid van ouders en de gevolgen voor kinderen. Het coronaverlof had in ieder geval iets geholpen, ook al kijken de meeste ouders uit naar een verantwoorde opening van de scholen en kinderopvang.’
#Niettedoen
Ouders proberen alles te doen. Ze vinden het onderwijs aan hun kinderen belangrijk, ook al zijn ze zelf geen leerkracht. Ze willen ook graag hun opdrachtgever of werkgever tevreden houden. Maar lopen tegen verschillende uitdagingen aan. Zo zijn er niet genoeg laptops in huis, klapt de wifi er continu uit, zijn ze de taal niet machtig om hun kind te ondersteunen, zijn de methodieken in het onderwijs anders dan vroeger of hebben ze een werkgever die toch wil dat ze naar het werk komen. En dit op 70 vierkante meter sinds half maart.
‘Ik merk dat mijn partner en ik het niet meer trekken. We hebben veel ruzie en daar hebben de kinderen ook last van. We werken al maanden thuis en proberen de sfeer erin te houden, maar het is gewoon niet te doen meer.’ Richard
Marjet Winsemius: ‘Wij zien dat de stress in huis oploopt, niet alleen bij zichzelf, maar ook in hun relatie. Ouders schamen zich dat ze ook een korter lontje naar de kinderen hebben. Voor alle ouders is het puzzelen momenteel, maar laten we vooral de alleenstaande ouders niet vergeten. Wat zij moeten doen is haast onmogelijk.
Oproep!
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid heeft aangegeven verder te kijken naar oplossingen buiten het coronaverlof. Zo wordt er gekeken naar oplossingen. Zo wordt er gekeken naar manieren om een gezonde thuiswerksituatie te creëren. Voor Werkende Ouders vindt dit weinig soelaas bieden voor de uitdagingen van werkende ouders. Volgens de stichting is het al bijna te laat en duurt het te lang. Het kabinet moet snel over de brug gaan komen voor werkende ouders.
Ondertussen roept Voor Werkende Ouders werkgevers op om hun werknemers zelf tegemoet te komen nu het coronaverlof niet doorgaat. ‘Misschien kunnen we het niet landelijk regelen, maar wel individueel. We hopen dat werkgevers inzien dat ze ouders moeten steunen, anders lopen ze tegen een burn-out aan en zijn de gevolgen op de lange termijn veel groter, aldus Winsemius.’
Ook pleit Winsemius voor meer ondersteuning vanuit het onderwijs voor ouders. ‘Geef opdrachten mee die de kinderen zelfstandig kunnen doen en kijk of het vooral langer kan. Wij krijgen op ons meldpunt te horen dat kinderen per dag anderhalf uur bezig zijn en dat ouders het daarna zelf maar op moeten lossen. Zorg voor een complete schooldag.’ Voorwaarde hiervoor is wel dat het onderwijs ondersteuning krijgt om dit te doen. Veel leerkrachten staan al onder hoge druk om het thuisonderwijs en de noodopvang te verzorgen. Leerkrachten moeten dus meer ondersteuning krijgen om een gehele schooldag te verzorgen zodat ouders iets meer ruimte krijgen om werk en zorg te combineren. Het potje, Extra hulp in de klas, wat hiervoor beschikbaar was, gaat op 24 januari weer dicht.
Stichting Voor Werkende Ouders
Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?