Als vertegenwoordiger van werkende ouders komen er steeds meer signalen van ouders die werk en zorg combineren. Normaal al een uitdaging, maar nu helemaal, want naast je werk en de normale zorg voor je kinderen, ben je nu ook juf of meester, huiswerkbegeleider en sommige bijna een soort cipier. Veel werkgevers zijn flexibel en coulant, maar niet allemaal. Ouders lopen tegen grenzen aan bijvoorbeeld rondom het verlof opnemen. Calamiteitenverlof is bedoeld voor acute, korte situaties (enkele uren tot enkele dagen) en dus niet toereikend voor de hele periode dat de scholen en opvang gesloten zijn. Kortdurend zorgverlof is alleen in geval van zorgen voor een zieke naaste. We vrezen ook dat wanneer deze situatie langer gaat duren werknemers overbelast worden met allerlei gevolgen voor het gezin, werkgever en ouders zelf.
Wederzijds begrip
Daarom stellen wij samen met FNV voor dat werkgevers en werknemers afspreken dat er wederzijds begrip en flexibiliteit is. Dat calamiteitenverlof of verlof gedurende de periode dat scholen en kinderopvangorganisaties dicht zijn ruimhartig wordt toegekend en 100% wordt doorbetaald. Van de rijksoverheid vragen we of er voor werkgevers gewerkt kan worden aan compensatie achteraf.
Ook krijgen we signalen van ouders dat ze ontslagen zijn door de noodzakelijke sluiting van hun werkgever. Vooral uitzendkrachten, werknemers met een 0-urencontract en oproepkrachten vallen tussen wal en schip. Voor hen vragen we ook aandacht bij de overheid.
Meer weten? Lees dan bijvoorbeeld het standpunt van de FNV.