Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Na Emmy, Mirthe, Wouter Stephen, Enes, Nathalie en Judith vertelt nu Daniël zijn verhaal.
Daniël over het geboorteverlof
Het interview met Daniël laat heel mooi het ‘verschil’ met eerdere generaties zien. Op de vragen over de werk-zorgverdeling en de positie van de vrouw en jonge moeder reageerde hij oprecht verbaast. Omdat het voor hem simpelweg niet meer dan vanzelfsprekend is om het ouderschap samen aan te gaan en samen de verantwoordelijkheid te dragen voor de opvoeding.
‘Die verdeling is voor ons eigenlijk nooit een issue geweest, omdat gelijkwaardig ouderschap voor ons een vanzelfsprekendheid is. Daarbij is het gewoon heel fijn om het samen te doen.’
Dat was ook de belangrijkste reden voor hem om het geboorteverlof op te nemen: zodat ze het samen konden doen. Het feit dat hij die eerste periode aanwezig en betrokken was, heeft hen gesterkt in deze overtuiging. Daniël heeft als ervaringsdeskundige, maar ook als iemand die vaders om zich heen heeft die het verlof niet konden opnemen, een uitgesproken mening over het geboorteverlof.
‘Terugkijkend kan ik zeggen dat mijn verlofperiode gewoon heel erg genieten was. En een gevoel van: dat pakken ze ons niet meer af’
Zo ziet hij het als een ‘recht’ van de werknemer, waarbij organisaties de regeling veel zouden moeten stimuleren én faciliteren. Ook is hij van mening dat de regeling naar 100% doorbetaling moet. Is dat niet het geval, dan zou het ‘bedrijven sieren om zelf deze aanvulling te doen.’ Wat hij van andere (jonge) vaders in zijn omgeving hoort, is dat een gebrek aan steun en de financiële terugval hoofdredenen zijn om het geboorteverlof niet, of in mindere mate, op te nemen.
Zijn advies voor ouders:
‘Zorg er eerst samen met je partner dat je weet wat jullie zelf willen. Zorg er daarna voor dat je met een goed en steekhoudend verhaal bij je werkgever aankomt. Laat zien dat je actief meedenkt over wat een goede oplossing zou kunnen zijn, voor zowel werkgever als werknemer. In mijn ervaring is het altijd fijner om tot een goede, gezamenlijke oplossing te komen’
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?