Vaak horen we van ouders en oudercommissies dat ze helemaal niet op de hoogte waren van een bepaalde regeling. Of dat ze niet wisten dat de GGD controles uitvoert in de kinderopvang? Dat ze nog nooit gehoord hadden van een zorgverlof. Zo zonde. Wij vinden het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn of dat nu is op school, in de kinderopvang of aan het bureau bij de werkgever. Daarom willen wij samen met experts ouders beter gaan informeren, want, zo denken wij, als je beter op de hoogte bent, dan ben je ook een betere gesprekspartner en is het makkelijker om samen naar oplossingen te zoeken. Daarom hebben wij verschillende projecten lopen om dit te bewerkstelligen.
Informatie op maat
Onze eerste project is geslaagd! We wilden graag ouders op basis van de leeftijd van het oudste kind informatie sturen die op dat moment van belang is. Bijvoorbeeld; als je zwanger bent, meld je je aan voor de gratis nieuwsbrief en ontvang je bijvoorbeeld alles over het kiezen van een kinderopvang of gastouderopvang en vaderschapsverlof. Als je eenmaal bevallen bent, krijg je informatie over de GGD-controles in de kinderopvang en wat je kan doen met een klacht. Is je kind 2,5 jaar en ga je nadenken over onderwijs dan krijg je informatie over hoe je een goede school kiest. Op deze manier krijgen ouders relevante informatie rechtstreeks in hun mailbox en kunnen ze voor meer informatie doorlezen op de website.
Dit is dus gelukt! Met Wat Ouders Willen Weten (WOWW) worden ouders op juiste moment geinformeerd over zaken die voor hun van belang zijn.
Houvast voor OC’s
Oudercommissies en kinderopvangorganisaties en gastouderbureau’s zijn erbij gebaat, denken wij, om iets in handen te hebben dat ze kunnen gebruiken als leidraad.Daarom willen wij voor oudercommissies samen met ondernemers en de GGD een checklist gaan maken, zodat OC’s exact weten wat ze wanneer kunnen bespreken en mogen verwachten van hun ondernemer. Op de checklist staat bijvoorbeeld dat je 1x per 12 maanden met de vestigingsmanager, het bureau of de ondernemer in gesprek gaat over het pedagogisch beleid en de verwachtingen daaromtrent.
Aan Tafel
Daarnaast vinden wij dat het gesprek over de verdeling werk, gezin en zorg niet vaak en goed genoeg gevoerd kan worden. Het gesprek wordt niet alleen aan de keukentafel gevoerd, maar ook aan de werktafel, de commode, het ziekenhuisbed of en tijdens functioneringsgesprekken, sollicitatiegesprekken, echtscheidingsgesprekken, ruzie’s en we-denken-over-kinderen-gesprekken. Graag willen we op al die plekken ouders, werkgevers, professionals, zorgverleners en pedagogisch medewerkers handvatten geven om het gesprek (beter) met elkaar te voeren. Waarom niet tijdens het functioneringsgesprek standaard opnemen dat we het over de werk-zorg verdeling gaan hebben? Hoe voer je het gesprek met elkaar aan de keukentafel? Wij willen op verschillende manieren handvatten bieden zodat het makkelijker wordt.
Mocht je met ons door willen praten over dit onderwerp of een goed idee hebben, neem dan contact met ons op.