In Nederland kennen we heel veel verschillende soorten verlof, van geboorteverlof, calamiteitenverlof tot kortdurend zorgverlof. Maar ze hebben allemaal andere regels en voorwaarden. Ook weten we dat ouders niet altijd op de hoogte zijn van alle verlofregelingen. Daarom zetten we alles over verlof even op een rijtje, om het makkelijker te maken.
Alles over verlof
We beginnen met een rijtje handige sites waar je meer kan vinden over verlof en de soorten die er zijn:
- Op Verlofregelaar.nl kan je terecht voor al je vragen. Ze staan mooi op een rijtje en je krijgt antwoorden op veelgestelde vragen.
- Ook de Rijksoverheid heeft alle verlofregelingen op een rijtje gezet.
- Bij DitWerktWel.nl zijn alle regelingen in een overzichtelijk schema gezet zodat je precies kan zien wie er recht op heeft en hoeveel je uitbetaald krijgt.
- Op EH-BG.nl vind je handige tips en tools over het verdelen van werk en zorg. Verlof is natuurlijk 1 ding, maar de verdere verdeling tussen partners telt ook mee.
- Met de verlofplanner kan je samen het zwangerschapsverlof en het geboorteverlof van de partner inplannen. Onze tip: plan het lekker na elkaar. Onderzoek laat zien dat dat goed is voor zowel baby als partner.
- Ook op vaderzoektverlof.nl vind je veel praktische informatie over het geboorteverlof.
- Krijg je een meerling? Dan heb je recht op langer verlof. Bij het NVOM vind je meer informatie.
- Zorg jij voor een familielid of naaste? Dan zijn er ook speciale regelingen. Meer informatie vind je op de Rijksoverheid of bij Mantelzorg Nederland.
- Adopteer je een kind? Dan heb je recht op speciaal adoptieverlof.
Onze tips
Graag delen we ook wat simpele tips, Misschien heb je er wat aan, misschien leg je ze naast je neer. Allemaal goed.
- Bespreek met je werkgever wat belangrijk voor jou en je gezin is. Hoe past een eventueel verlof hierin en kan het jou helpen om wat rust te krijgen. Bespreek wanneer je wat op wilt nemen.
- Bespreek ook met je eventuele partner wanneer je wat op wilt nemen. Sommige verlofregelingen zijn niet 100% doorbetaald en dus heeft het invloed op je inkomen.
- Als je kind ziek is, kan je kortdurend zorgverlof opnemen. Je hebt recht op kortdurend zorgverlof 2 keer jouw aantal werkuren per week binnen 12 maanden.
- Check onze video die we maakten speciaal voor de lancering van het geboorteverlof. We laten vaders aan het woord over de voordelen. Hier vind je gelijk meer informatie. Lees dan gelijk ook ons interview met Mara Yerkes, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht naar de combinatie werk en gezin.
Onze Lobby
Samen met andere organisaties zoals Women Inc en VDRS pleiten wij voor meer overzicht en minder kleine regeltjes in de verschillende regelingen, maar vooral pleiten we voor minimaal 80%, maar liever 100% doorbetaling van de verlofregelingen. Zo wordt het aantrekkelijker voor ouders om het op te nemen, wordt de verdeling tussen vaders en moeders beter, wat weer in het voordeel is van de kinderen en krijgen ouders een betere balans tussen werk, zorg en gezin.
Het is ons samen al gelukt om het geboorteverlof na de bevalling voor de partner van twee dagen uit te breiden naar 6 weken. Maar slechts tegen 70% doorbetaling van het salaris. Onderzoek laat zien dat ouders het pas echt gaan opnemen vanaf 80%. Zeker omdat het relatief zo’n dure periode in het leven van ouders is met de aanschaf van allerlei spullen voor de baby.
Stichting Voor Werkende Ouders
Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?