Wij kijken naar het hoofdlijnenakkoord 2024 voor ouders. Op 16 mei presenteerden PVV, VVD, NSC en BBB hun hoofdlijnenakkoord. Wat staat erin voor ouders? Graag zetten we alle plannen van het nieuwe kabinet op een rij. Ook geven we onze reactie.
Hoofdlijnenakkoord 2024 voor ouders
Er staan verschillende punten In het hoofdlijnenakkoord 2024 voor ouders. We zetten ze op een rij:
Geld
- De verbetering van (gemeentelijke) schuldhulpverlening wordt doorgezet, met focus op aanpak van de problematiek bij de bron.
- Er komt een recht op vergissen. Een enkele fout kan niet langer een burger diep in de problemen duwen. Aanmanings- en incassokosten van de overheid gaan fors omlaag.
- De bereikbaarheid van overheidsorganisaties voor burgers moet omhoog, onder meer door daadwerkelijke verruiming van de mogelijkheden, tijden en locaties voor contacten in persoon, meer tijdig en adequaat telefonisch contact en grotere beschikbaarheid van hulp bij digitaal contact. Bestaande niet-digitale communicatie door de overheid met burgers wordt gehandhaafd.
- Het nieuwe kabinet streeft er ook naar om de (kinder-)armoedecijfers niet uit te laten komen boven het referentiejaar 2024.
- Het kindgebonden budget wordt verhoogd.
Kinderopvang
- De stelselherziening kinderopvang (bijna gratis voor werkende ouders en overheveling naar instellingen) wordt doorgezet.
- De maximum uurprijs wordt in 2026 niet geïndexeerd.
- Voorschoolse opvang en vroegschoolse educatie kan belangrijk zijn. Aanvullend wordt bevorderd dat onderwijsaanbod, in stad en platteland, binnen een redelijke reistijd bereikbaar is. Daartoe moeten binnen de onderwijsbegroting middelen worden herschikt.
Vaccinaties
- Er komt een nieuwe, samenhangende aanpak van het beleid inzake vaccinaties, in het bijzonder ook voor de bescherming van kinderen.
Onderwijs
- Het stoppen met de wildgroei aan subsidies; deze omzetten in solide structurele financiering, met een norm voor de hoeveelheid onderwijsgeld voor het primaire proces, het maximeren van overhead en met zeggenschap van schoolleiders en betrokkenheid van leraren bij de besteding van middelen.
- De huidige curriculumherziening wordt doorgezet. De kerndoelen worden herzien; het aantal wordt fors verminderd en er wordt focus aangebracht. De basisvaardigheden, lezen, schrijven en rekenen, krijgen absolute prioriteit. Doelen over relationele en seksuele voorlichting zijn neutraal en beter toegesneden op de leeftijd van leerlingen, in het bijzonder in het basisonderwijs.
- De methodes om te toetsen moeten beter.
- We hebben aandacht voor passend en speciaal onderwijs.
Overig
- Er komen meer mogelijkheden om ouders verantwoordelijk te houden voor schade die kinderen aanrichten.
- Uitvoering van de hervormingsagenda jeugd en het doorvoeren, conform advies Algemene Rekenkamer en Afdeling advisering Raad van State, van hervormingen in de structuur van taken, bevoegdheden en indicatiestelling om de prestaties van de jeugdzorg te verbeteren. Er komt een nieuwe aanpak van de gesloten jeugdzorg, waarbij de inzet is om de gesloten jeugdzorg versneld af te bouwen. Het aantal uithuisplaatsingen wordt verminderd en de rechten van kinderen en ouders verbeterd.
Onze reactie
Wij waren blij verrast dat het nieuwe kabinet toch doorgaat met de plannen om de kinderopvang gratis te maken voor werkende ouders. Ouders geven in eerder onderzoek en in de Staat van het Gezin 2024 aan de kinderopvang duur te vinden en het huidige stelsel complex. Bovendien loont het huidige stelsel niet om meer te gaan werken wat wel hard nodig is om het hoofd boven water te houden. Wij zijn daarom blij dat het nieuwe kabinet de plannen doorzet en de kinderopvang gratis maakt en rechtstreeks overmaakt aan de kinderopvangorganisatie. Dit gaat ouders en kinderen zeker ondersteunen.
Opvallend vinden wij wel dat de maximum uurprijs vanaf 2026 niet meer geïndexeerd wordt. Hiermee vrezen wij dat het verschil tussen de maximum uurprijs en de gevraagde uurprijs verder uit elkaar zal lopen. Dit kan direct invloed hebben op de kwaliteit en toegankelijkheid voor de lage inkomens. Net zoals dat we graag hadden gezien dat de waarde van de kinderopvang op het gebied van ontwikkeling van kinderen meer aandacht had gekregen. Graag gaan we hierover het gesprek aan met de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Verder is het voor ons ook van belang dat het kindgebonden budget wordt verhoogd om juist de lagere inkomens tegemoet te komen, dat kinderarmoede op de agenda staat en dat er een recht op vergissen komt. Wij zien in het regeerakkoord mooie aanknopingspunten voor gezinnen.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Zo laat ook deze Staat van het Gezin 2024 zien. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.