Nederland kent geen gezinsbeleid. De laatste gezinsnota stamt uit 2008. Erger nog, alle afdelingen die met gezinnen te maken hebben zijn verspreid over diverse ministeries. Om gezinnen te ondersteunen in al hun fases, van de 100 dagen voor conceptie tot het overlijden van opa en oma, is een brede blik en samenwerking noodzakelijk. Bij elke afweging, bij elke stap, bij elk nieuw beleid moet nagedacht worden wat de gevolgen voor gezinnen zijn. Ondersteunt het hen in tijd en/of geld om werk, gezin en zorg makkelijker te combineren? Wat is de impact op alleenstaande ouders? Wat betekent het voor kinderen, nu en later?
Hoe kan het wel? Onze oplossing; Maak gezinsbeleid
Gezinsbeleid begint met het creëren van een visie op het gezin. In het rapport Gezinsbeleid in omringende landen is gekeken naar gezinsbeleid in andere landen. Hun conclusie:
Gezinsbeleid in ons omringende landen heeft zich in de afgelopen 20 jaar verdiept, verbreed en aangepast aan nieuwe gezinsstructuren als gevolg van sociale, culturele en economische trends en ontwikkelingen. De inzichten en resultaten die uit deze vergelijking voortvloeien, bieden een raamwerk voor toekomstig Nederlands gezinsbeleid. Ze benadrukken het belang van een vooruitstrevend en inclusief gezinsbeleid voor Nederland wat aansluit bij de behoeften van ‘nieuwe’ gezinsstructuren en anticipeert op toekomstige trends en uitdagingen als gevolg van veranderende visies op het gezin.
Dit is dan het startpunt van het ministerie van gezinszaken, gezinsvriendelijk beleid en een levensfasecheck voor elk nieuw beleidsvoorstel.
Wij denken
Dit is de eerste stap die nodig is om gezinnen en hun uitdagingen op de kaart te zetten. Er is natuurlijk meer nodig, maar zonder stip op de horizon en zonder een gedeeld beeld, kan je geen stappen maken.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.