Ouders maken zich zorgen over de toekomst van de kinderopvang, zo blijkt uit ons meldpunt. Sinds half december zijn er 721 meldingen gedaan over de toekomst van de kinderopvang. Het demissionair kabinet had plannen om de kinderopvangtoeslag financieel toegankelijk te maken door 96% van de kosten rechtstreeks aan de kinderopvang te betalen. Ouders zouden vervolgens 4% plus de kosten boven het maximum uurtarief rechtstreeks betalen aan de kinderopvang. Ouders vragen zich af of het nieuwe kabinet hier meer door zal gaan of dat ze gaan bezuinigen.
Niet werken levert netto soms meer op.
Vader
Toekomst van de kinderopvang
Wat ik als zwaar heb ervaren is het financieel rondkomen bij het gebruik van kinderopvang. Dit is een forse aanslag op de portemonnee, ook al vallen wij in de middeninkomensklasse. De bijna gratis kinderopvang zou dit stukken makkelijker maken en de marginale druk verminderen. Echter nu deze is uitgesteld en een nieuw kabinet komt vraag ik me af of voor de lage en middeninkomens deze belofte nog wordt ingelost. Immers komen we arbeidskrachten tekort in bijna elke sector en wil je de combi gezin, werk, mantelzorg en vrijwilligerswerk mogelijk maken. Nog even los van het belang van kinderopvang voor de ontwikkeling van ons kind.
Moeder van 2 kinderen
De zorgen bij ouders zijn groot over de toekomst van de kinderopvang. Hun bestaanszekerheid staat al langere tijd onder druk. Het huidige kinderopvangstelsel is te ingewikkeld en stimuleert niet om meer te gaan werken. Al jaren wordt er daarom gesproken over een nieuw stelsel. Het moet makkelijker en toegankelijker. Rutte 4 wilde dit gaan veranderen door over te stappen naar een directe financiering aan kinderopvangorganisaties. De toeslag zou inkomensonafhankelijk zijn, waardoor ouders niet meer geconfronteerd zouden worden met terugvorderingen en het aantrekkelijker wordt om meer te gaan werken.
Mijn partner en ik hebben een Excel bestand gemaakt om “uit te rekenen” wat meer/minder werken oplevert. Ik vind het bizar dat zo’n excel bestand nodig is (wij zijn beide WO opgeleid en cijfermatig onderlegd). Waarom kan het niet simpeler? En daarnaast vind ik het heel wrang dat 0-4 jaar betalen is en vanaf 4 jaar “moeten” ze naar school en dan betaalt de overheid het wel. Er is dan nog steeds BSO nodig. Dan krijg je weer dat er een verschuiving plaatsvindt omdat het kind dat het “meeste afneemt” ook zorgt voor de grootste toeslag. Kortom een volledig ondoorzichtig systeem!
Vader van 1 kind
De vraag is nu wat een nieuw kabinet gaat doen. Gaan zij door met deze plannen? Het geld is gereserveerd, maar gaan ze er mee door? Of gaan ze bezuinigen op de kinderopvang? Wij constateren dat ouders zich zorgen maken, gezien het aantal meldingen op ons meldpunt.
Weet u wat het nieuwe kabinet gaat doen met de kinderopvangtoeslag? Als je naar de verkiezingsprogramma’s kijkt van de 4 partijen word je er niet veel wijzer van. Ik ben bang dat ze eerder gaan bezuinigen dan doorgaan met de plannen voor gratis kinderopvang. Ze hebben het wel over bestaanszekerheid, maar dan moeten ze hier wel mee doorgaan, want ik betaal me scheel aan de kinderopvang en dan is ons inkomen niet eens zo hoog.
Moeder
De pijn zit hem vooral in de hoge kosten van de kinderopvang. Afgelopen najaar is de maximum uurprijs dankzij de Kamer nog extra verhoogd en toch worstelen ouders met de rekening. Kinderopvang is de tweede kostenpost in de gezinsportemonnee, na huur of hypotheek. In veel gevallen zelfs de hoogste kostenpost.
Doordat bijna alles inkomstenafhankelijk wordt/is valt onze doelgroep tussen wal en schip. We hebben geen toeslagen (muv kinderopvang). Door studieschuld en hoge netto vaste lasten kinderopvang hebben we geen mogelijkheid om te kopen en zijn we afhankelijk van de vrije huursector. We zijn allebei WO opgeleid, hebben een goede baan maar houden nu einde van de maand niks over en dan letten we op de kleintjes en doen we niks geks. Is te bizar dat dit zo is en dat het bijna aantrekkelijk wordt om te stoppen met werken (wat veel mensen om mij heen zo ervaren). Het systeem moet veel makkelijker en het moet simpelweg goed lonen om (meer) te werken. Zowel financieel als op andere vlakken, want de rust die het op zou leveren als je niet werkt en dus niet hoeft te stressen om kinderen op tijd weg te brengen en op te halen in combinatie met werk is ook heel veel voor te zeggen om simpelweg te stoppen.
Moeder
Wat wij doen
De zorgen van ouders over de toekomst kinderopvang zijn voor ons belangrijk. Commissie Sociaal Minimum constateerde in 2023 dat vooral gezinnen moeite hebben met rondkomen en het hardst geraakt worden in hun bestaanszekerheid. Zorgen over rondkomen en schulden leiden tot veel stress. Koop je die nieuwe schoenen of betaal je de zwemles? Al eerder constateerden wij het kwartetten met rekeningen aan de keukentafel.
De huidige kinderopvangtoeslag zorgt niet alleen voor een hoge rekening, maar ook voor onzekerheid omdat je als ouder zelf je inkomen in moet schatten. De inkomensafhankelijke factor maakt het nodeloos ingewikkeld. Bovendien loont het niet om meer te gaan werken. Terwijl we iedereen nodig hebben op de arbeidsmarkt. Vooral in die sectoren waar de nood het grootste is, zoals in het onderwijs of in de zorg.
Wij denken dat juist het doorvoeren van de plannen een kans is voor het nieuwe kabinet in het kader van bestaanszekerheid van gezinnen en in het kader van een betrouwbare overheid. Ook in het laatste onderzoek over gezinsbeleid wordt de kinderopvang als speerpunt genoemd. In landen om ons heen wordt kinderopvang gezien als investering in de toekomst.
In Nederland wordt er al jaren gesproken over het maken van een nieuw makkelijker stelsel die meer zekerheid biedt en ouders niet confronteert met terugvorderingen. We hopen ook daarom dat een nieuw kabinet investeert in de kinderopvang. Met de zorgen van ouders over de toekomst van de kinderopvang gaan wij naar de politieke partijen, ook naar de partijen die nu praten over het vormen van het nieuwe kabinet.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.