Op dit moment levert 85% van de kinderopvangorganisaties in Nederland maandelijks opvanggegevens aan bij de Belastingdienst. Hiermee doen zij een dubbelcheck op jouw opvanggegevens. Vrijwel zeker wordt dit per 1 januari 2022 deze maandelijkse gegevensaanlevering verplicht.
Dubbelcheck in zijn werk
Hoe gaat de dubbelcheck in zijn werk?
- Als ouder vraag je de kinderopvangtoeslag zelf aan op toeslagen.nl
- De kinderopvangorganisatie geeft zelf elke maand aan de belastingdienst door hoeveel opvang jij hebt afgenomen. Dit heet ‘gegevenslevering’.
- Zijn er grote verschillen? Dan krijg je een bericht van Toeslagen.
- Pas dan zelf je gegevens aan. Daardoor is de kans dat je later (veel) toeslag moet terugbetalen kleiner.
Tip: check ook zélf regelmatig of uw toeslaggegevens nog kloppen. Dat kan op mijntoeslagen.nl of gebruik de kinderopvangtoeslag app van Belastingdienst/Toeslagen.
Voor ouders is dit goed nieuws: Deze maatregel helpt ouders om de kans op (hoge) terugvorderingen zo klein mogelijk te maken. Als de kinderopvang deze gegevens maandelijks en zorgvuldig naar de belastingdienst stuurt, dan kan de belastingdienst zien of een ouder teveel of misschien te weinig toeslag krijgt. In de kinderopvangtoeslagapp krijg je vervolgens gelijk een signaal. Hierop kan je gelijk je gegevens wijzigen en loop je dus nooit iets mis of moet je later heel veel terugbetalen. Je gegevens wijzigen kan ook op de site van de belastingdienst.
Kinderopvang levert gegevens aan
Kinderopvangorganisaties moeten hun administratieve organisatie dus goed ingericht hebben zodat het aanleveren van de gegevens maandelijks zorgvuldig en tijdig gebeurt. Ondernemers die moeite hebben met de aanlevering, omdat de systemen niet goed werken of omdat ze er niet uitkomen met het sjabloon, kunnen ondersteuning krijgen via het Waarborgfonds Kinderopvang.
Meer weten of vragen?
- Bezoek dan ook de websites van de sectorpartijen; BK, BMK en BOink.
- Lees hier de Q&A voor ouders en houders,
- Check de toolkit en
- Bekijk het webinar dat in samenwerking met Belastingdienst/Toeslagen en het Waarborgfonds Kinderopvang is georganiseerd.
In beeld
Als je dit beeld ziet bij jouw kinderopvangorganisatie, dan weet je dat jouw organisatie al de nodige gegevens aanlevert. Staat het nog niet op de site van jouw kinderopvang? Dan kan je vragen waarom ze nog niet meedoen.
De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de wettelijke verankering van deze maandelijkse gegevenslevering. Het wetsvoorstel wordt medio december in de Eerste Kamer behandeld. Als ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, zal de verplichting om maandelijks gegevens te leveren vanaf 1 januari 2022 ingaan.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Ruim 800 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?