Uit de kieswijzer die we maakten voor de verkiezingen blijkt dat 52% van de ouders 4 dagen gratis kinderopvang wil. De inkomensafhankelijke bijdrage en de kinderopvangtoeslag vervalt hiermee. 43% van de 46.653 ouders waren het hier niet mee eens.
Ouders willen gratis kinderopvang
Natuurlijk willen we weten waarom 43% het niet eens was met de stelling. Dit zijn we uit gaan zoeken. Hieruit bleek dat ouders zelf willen bepalen hoeveel dagen ze afnemen. Sommige hebben behoefte aan 2 of 3 dagen. en vinden 4 te veel. Andere hebben behoefte aan meer flexibiliteit. Anderen ervaren zijn bang dat de overheid de opvoeding over zal nemen met 4 dagen opvang. Als de stelling zou zijn geweest: Kinderopvang is gratis en je mag zelf bepalen hoeveel, waar en wanneer je afneemt, dan zou het percentage van 52% nog veel verder hoger zijn geweest.
Ouders geven verder aan dat het hen zou ontzorgen als de kinderopvang gratis zou zijn. Dat het hen lucht zou geven, niet alleen financieel, maar ook in hun werk-zorg combinatie. Ze vinden het bovendien goed voor de ontwikkeling van hun kind. Bovendien vinden ze het belangrijk dat alle kinderen er recht op zouden moeten hebben in het kader van kansengelijkheid.
De kwaliteit is goed en ik zie dat mijn kinderen zich ontwikkelen. Ze hebben plezier en ze leren spelenderwijs. Dat gun je toch ieder kind? Niet alleen de kinderen van werkende ouders.
Jessica (moeder van 2)
Ook geven ouders aan dat ze meer zouden gaan werken als de kinderopvang gratis zou zijn. Nu ervaren ze het juist niet als belonend.
Als ik meer ga werken, zoals iedereen zegt dat je zou moeten doen als vrouw, dan krijg ik minder kinderopvangtoeslag. Waarom zou ik dan meer gaan werken?
Fatima (moeder van 4)
Ouders zijn niet bang dat het ten koste zou gaan van de kwaliteit van de kinderopvang of BSO. Die ervaren ze als goed. Ze zijn erg blij met de pedagogisch professionals. Wel zijn ze bang dat er wachtlijsten ontstaan als je dit nu gelijk in zou voeren.
Gratis is niet gratis
Ouders geven ook aan dat ze snappen dat gratis niet gratis is. Iemand moet de rekening betalen. Ze zouden zelf best een kleine bijdrage willen betalen. Ook snappen ze dat het betekent dat ergens anders andere zaken niet kunnen, omdat ‘er maar 1 pot met geld is’. Echter zien ouders het als investeren in de toekomst.
Als alle kinderen een goede start hebben, dan profiteren we daar later toch met zijn allen van. Zij zijn degene die straks aan ons bed staan als we zorg nodig hebben.
Peter (vader van 3)
Ouders zien de toeslagenaffaire wel als moment om aan te grijpen. De affaire heeft helaas pijnlijk duidelijk laten zien hoe moeilijk het systeem geworden is en dat ouders uiteindelijk de dupe zijn. Ouders vinden dat het anders moet. Simpeler maar zonder de keuzevrijheid van ouders in te perken.
Het moet echt anders. Het kan toch niet zo zijn dat we dit systeem nu gaan behouden? Ik vond het al ingewikkeld om aan te vragen en dan ben ik hoogopgeleid. Ik heb het 6 keer gecontroleerd uit angst dat ik een fout zou maken.
Karel (vader van een baby)
Ouders snappen dat een nieuw systeem maken tijd kost. Zolang we er nu maar voor zorgen dat ouders geholpen worden die geraakt zijn door de toeslagenaffaire en dat het in de tussentijd niet weer mag gebeuren. Het aanvragen van de toeslag kan wel makkelijker.
Onze reactie
Als stichting Voor Werkende Ouders zijn we blij met de resultaten. Het laat zien dat 52% van de ouders gratis kinderopvang wil. dat ze afwillen van de regels en rompslomp. Uit onze navraag bleek ook wat de beweegredenen waren van ouders om het niet te willen. ‘Dat zat hem vooral in die 4 dagen, reageert Marjet Winsemius, directeur van de stichting. ‘Ouders willen graag zelf blijven bepalen hoe vaak, waar en wanneer ze afnemen. Als we ze dan opnieuw vragen of ze (bijna) gratis kinderopvang willen, zonder toeslag, zonder eigen bijdrage, dan zeggen ze bijna allemaal volmondig ‘JA’. Het is onze taak om dat ook over te brengen in de politiek en formatietafel. Dat zullen we dus ook gaan doen.’
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?