Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Na Emmy, Mirthe, Wouter Stephen, Enes, Nathalie, Judith, Daniël, Karin, Irene en Marcel vertelt nu Ton als laatste in deze reeks zijn verhaal.
Ton over geboorteverlof
Het gesprek met Tom Schippers laat goed zien wat het belang is van ‘het gesprek aan de keukentafel’ en bewustwording rondom het thema vaderschap/ouderschap. Want ondanks het feit dat Tom in een branche (de beveiliging) werkt waarbij zorgende vaders nog altijd allesbehalve gebruikelijk zijn, was hij heel zeker van zijn keuze én het belang om die eerste weken aanwezig te zijn met het geboorteverlof.
‘Mijn vrouw had de zware bevalling gedaan. Nu was het mijn beurt om te zorgen, vond ik. Na de geboorte heb ik het merendeel van de zorg op me genomen, zodat mijn vrouw zoveel mogelijk ruimte kreeg om uit te rusten en aan te sterken. Het voelde geweldig om dit te kunnen doen’
Hij geeft hierbij een heel mooi lijstje aan redenen voor. Om zijn vrouw te (kunnen) ondersteunen, omdat volgens hem niets mooiers is dan het aanschouwen van ‘nieuw leven’ en hij daar een actieve bijdrage aan wil leveren. Binnen hun gezin reikt dat verder dan de verlofperiode. Doordat Tom vaak avonddiensten draait die doorgaans om 16:00 begint, is hij het merendeel van de dag bij, en bezig met, de kinderen. Ze zitten samen aan de ontbijttafel, hij brengt ze naar school en is er nog altijd als ze weer thuiskomen.
‘Ik ben ervan overtuigd dat het geboorteverlof heeft bijgedragen aan de manier hoe wij de zorg voor onze kinderen verdelen. We weten allebei hoe het is om voor onze kinderen te zorgen, en zien dat ook als een taak voor ons beiden’
Hun ‘succesverhaal’ schrijft Tom toe aan de goede communicatie met zijn partner, en het gevoel dat ze het echt samendoen. Hoewel financiën een reële factor zijn bij het maken van gezinskeuzes, geven ze tijd met het gezin altijd prioriteit. Omdat ze weten wat het ze oplevert, zijn ze geneigd om in oplossingen te denken. Wat kan wel?
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?