Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Na Emmy, Mirthe, Wouter Stephen, Enes, Nathalie, Judith, Daniël en Karin vertelt nu Irene haar verhaal.
Irene Kooiker (34) is recent bevallen van haar eerste kindje en werkt, sinds de komst van de baby, 4 dagen als communicatiemedewerker bij een kleine reisorganisatie in zakenreizen. Haar man Paul (39) is webdeveloper en werkt 36 uur.
Irene over het geboorteverlof
Irene en Paul zijn een voorbeeldstel van jonge ouders. Zij willen het echt helemaal samen doen. Ze verdienen beide evenveel en kunnen dus beide evenveel zorg op zich nemen. Jammer voor Irene dat corona roet in de reisbranche gooide, waardoor Paul toch zijn contract niet kan terugbrengen. Zal je altijd zien.
Ons keukentafelgesprek was wat dat betreft heel helder. Ik wilde de opvoeding en zorg 100% samen doen of niet. Dat Paul en ik hetzelfde verdienen helpt in die zin ook mee om het eerlijk te willen én kunnen verdelen.
De verlofperiode met veel tijd samen heeft zij als normaal ervaren, hoognodig ook, maar ze realiseert zich wel hoeveel geluk zij hebben. Irene: ‘Het is ook leuk voor de man om zelf een aantal weken thuis te zijn met de kleine, een band met de baby op te bouwen en het zelf helemaal te ervaren.’ Ze toont haar kwetsbaarheid als moeder en prijst zich gelukkig dat Paul zo goed is met de baby. Soms zelfs beter dan zij. Hij communiceerde met de kraamverzorgster en leerde haar alles wat hij wist. Irene: ‘Hij snapte de baby ook beter dan ik, tot grote frustratie van mij. Ik dacht echt: waar is mijn moederinstinct?’
Ik had er niet aan moeten denken dat Paul na de eerste 5 dagen weer aan het werk was gegaan.
Omdat ze het verlof in tweeën hebben gesplitst kwam toch nog het moment van paniek. Paul moest weer aan het werk. Maar hier bracht corona een positief punt mee: Paul werkt voornamelijk vanuit huis. Voor Irene is het nooit een twijfel geweest of ze het verlof zouden opnemen. Ook al was het een hoop ‘gereken’ of alles uitkwam. Maar met geen enkele opa en oma in de buurt, scheelt het geboorteverlof voldoende kinderopvang en dat gaf de doorslag.
Meteen toen ik van het geboorteverlof hoorde was het voor mij duidelijk dat we volledig gebruik van ’t partnerverlof wilden maken. Al was die 70% best even een tegenvaller.
Dat Paul er zelf voor kiest de laatste drie weken op te nemen als Irene weer aan het werk geeft, zogenaamde solocare, maakt Irene heel trots. Ze erkent dat niet veel vaders dat willen of durven, maar Paul wel en het geeft haar nu al rust dat ze straks zorgeloos weer aan het werk kan gaan. IJs en weder dienende.
Ik vind het geweldig dat Paul er zelf voor kiest die laatste drie weken volledig voor haar te zorgen. Dat geeft mij enorm veel rust als ik denk aan weer werken.
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?