Wij hebben ons hard gemaakt voor een uitbreiding van het partnerverlof, ook wel bekend als vaderverlof (stomme term) of geboorteverlof. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Na Emmy, Mirthe, Wouter Stephen en Enes vertelt nu Nathalie haar verhaal.
Nathalie Kootstra (27) is zwanger van de derde. Ze werkt drie dagen als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Haar partner, Wesley (32) werkt vier dagen bij de Gemeentelijke buitendienst.
Nathalie over het geboorteverlof
Wesley en Nathalie krijgen binnenkort hun derde kindje. Samen verdelen ze werk en zorg, hoewel Nathalie iets minder werkt en iets meer zorgt (voor het huishouden). Ook al waren de verlofperioden van de eerste twee ook prima, ze waren er direct over uit dat Wesley het aanvullend geboorteverlof zou opnemen.
In de basis zit iedereen erop te wachten om meer verlof te krijgen en meer tijd met het gezin te hebben en samen op te kunnen starten.
Nathalie: ‘Ik denk dat het verlof mij meer rust geeft als ik weer moet opstarten richting werk. En voor die tijd zal het de oudsten meer tijd met hun vader opleveren.’ De enige onzekerheid die ze hebben is of Wesley de 30% inkomensverlies kan opvangen door vakantiedagen in te ruilen. Dat weten ze nu nog niet.
We doen wat financieel haalbaar is om toch zo veel mogelijk bij de kinderen te kunnen zijn.
De afwegingen die ze maken ten aanzien van werk en gezin zijn met name financieel gedreven. Beiden hebben ze geen hoge salarissen dus dat beperkt hen enigszins in de keuzes die ze kunnen maken. Samen besloten ze dan ook de 5 weken verlof gespreid in te zetten.
Nathalie: ‘Het ging ons erom: wat is handig?’ Deels in het begin zodat ook de oudsten in rust kunnen wennen aan het derde gezinslid. En deels als Nathalie weer aan het werk gaat, om mede kinderopvang voor de baby te kunnen uitsparen.
We zijn beiden even betrokken en hebben beide inspraak in de opvoeding. Vorig jaar ben ik wel van vier naar drie dagen werken gegaan, dat heeft veel verlichting gebracht.
Voor beiden is het vanzelfsprekend dat jonge ouders meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen en in die zin alles aangrijpen wat financieel haalbaar is. Ook voor Nathalie is werk meer dan geld verdienen. Het is ook een manier om meer te zijn dan moeder, om meer zichzelf te kunnen zijn. Een lastig dilemma voor haar is dat je kinderen op nummer 1 staan, maar je werkgever verwacht dat je altijd kan werken. Dat schuurt soms.
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?