In cijfers houden wij bij wat ouders belangrijk vinden, wat ze willen en waar ze behoefte aan hebben. In dit dossier zetten we de cijfers op een rij. Als er nieuwe cijfers zijn, dan zetten we die hier in. Dit is onze factsheet wat ouders willen.
Factsheet Wat ouders willen
Onderzoek van Ouders en Onderwijs
- oktober 2020
- 1346 respondenten
Tweederde van de ouders stemt ermee in dat gratis kinderopvang bijdraagt aan meer kansengelijkheid, 38% vindt dat kinderopvang volledig gratis moet worden.
69% Van de ouders is het ermee eens dat sommige taken van leraren door BSO-medewerkers of onderwijsassistenten gedaan kunnen worden.
52% Van de ouders vindt dat kinderen 2 dagen of meer gratis naar de kinderopvang mogen. Een grotere groep (66%) zou hier ook gebruik van maken.
46% Van de ouders vindt het huidige systeem van kinderopvangtoeslag ingewikkeld.
74% Van de ouders vindt dat de kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van hun kind.
48% Van alle ouders vindt het makkelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Toch geeft 46% van alle ouders aan dat het huidige systeem met kinderopvangtoeslag en of gemeentelijke belastingen ingewikkeld is.
Hoe meer uren opvang ouders afnemen, des te vaker vinden ouders de kosten te hoog. Indien een kind tussen 1-10 uur naar de dagopvang gaat, vindt 30% van de ouders de kosten te hoog. Inedien een kind tussen 21-31 uur naar de dagopvang gaat, vindt 53% de kosten te hoog. Dit is zelfs 75% onder ouders waarbij het kind meer dan 31 uur per wee naar de dagopvang gaat.
De helft van de ouders zou zich door een betere samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs als ouder ontzorgd voelen.
Ouders aan het woord:
“Het is een omslachtig systeem. Inkomensafhankelijk is prima, maar door verschil in inkomen tussen mij en mijn partner is het voor mij in financiële zin niet zinvol om meer dan drie dagen per week te werken (strookt niet met prikkel om meer werken te stimuleren).”
“Het is handiger als je niet zelf de toeslag hoeft aan te vragen, maar als de kinderopvang organisatie dat doet en meteen verrekent.”
“Ik ben erg blij met tegemoetkoming. Anders had het geen zin om te werken.”
Onderzoek Voor Werkende Ouders
- April 2019
- 563 respondenten
57% Van de ouders vindt het vervelend om een eindafrekening met nabetaling of teruggave te krijgen.
76% van de ouders ervaart de kinderopvang als duur.
78% ziet de kinderopvang als middel om te werken en als middel voor een kind om zicht te ontwikkelen.
82% van de ouders vindt dat alle winst van de kinderopvang weer terug moet naar de kinderopvang en niet naar investeerders.
87% vindt dat de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang goed is.
83% vindt dat kinderopvang net als onderwijs een basisvoorziening moet worden.
Ouders aan het woord:
‘Kinderopvang heeft heel veel positieve effecten op mijn kind. Daarnaast willen mijn partner en ik graag allebei werken omdat het goed voor onze eigen ontwikkeling is. Bovendien levert werken ook op dat wij in een fijn huis kunnen wonen en geen geldzorgen hebben.’
‘Ik snap het systeem eigenlijk niet. Het is zo ingewikkeld met aanvragen en terugvorderen, geld van de belastingdienst naar ouders, naar kinderopvang. Dat moet toch makkelijker kunnen! Bovendien stimuleert het helemaal niet om meer te gaan werken, want je krijgt alleen maar minder toeslag. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je meer gaat werken.’
SCP Rapport Kijk op de Kinderopvang
– Augustus 2018
Een paar conclusies uit het rapport Kijk op de Kinderopvang:
- Vier op de tien ouders is negatief over de betaalbaarheid: Ouders lijken tegenwoordig wat minder negatief te denken over de betaalbaarheid dan enkele jaren geleden, maar nog steeds vindt een substantieel deel de opvang (te) duur. Zo is volgens ruim vier op de tien ouders de opvang ‘tegenwoordig bijna niet meer te betalen’.
Ouders die geen gebruik maken van opvang zijn wat negatiever over de betaalbaarheid dan ouders die wel opvang gebruiken. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat veel niet-gebruikers geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, bijvoorbeeld omdat zijzelf of hun partner geen werk hebben; daarmee zou de opvang ook feitelijk duur voor hen zijn.
Maar ook gebruikers van opvang zijn vaak kritisch over de betaalbaarheid: vier op de tien van hen beoordeelt deze als onvoldoende. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat dit afhangt van het inkomen: ouders met een laag inkomen zijn minder negatief dan ouders met een hoog inkomen. Hier werkt waarschijnlijk in door dat de toeslag inkomens- afhankelijk is. - Moeders werken meer uren als ze formele opvang gebruiken en positiever denken over opvang
In gezinnen die formele opvang gebruiken, werken moeders meer uren. Er is geen samenhang met de uren van de vader. We zijn ook nagegaan of er in de gezinnen waar positief over opvang gedacht wordt, vaker wordt gekozen voor een combinatie van formele opvang met een grotere baan voor de moeder. De resultaten suggereren dat dit inderdaad zo is voor ouders die van mening zijn dat de opvang betaalbaar en van een hoge kwaliteit is. Met betrekking tot de toegankelijkheid gebruiken vooral de gezinnen waar de ouders niet weten hoe toegankelijk de opvang is, minder vaak formele opvang en werkt de moeder er minder. - Ouders zien ook barrières in de toegankelijkheid: Lang niet alle ouders zien het kinderopvangsysteem als toegankelijk. Zo vindt slechts een derde van de ouders dat er voldoende plekken zijn; de rest vindt van niet of heeft er geen uitgesproken mening over. Ook vindt ongeveer een op de zeven ouders het aanvragen van de kinderopvangtoeslag complex.
In cijfers
Wij nemen al deze cijfers mee in onze gesprekken met de verschillende ministeries, Kamerleden en media. Wij vinden het namelijk belangrijk om ook met cijfers de stem van ouders en kinderen te laten horen. Mis jij nou nog een cijfer? Laat het ons weten. Je kan ook actief met ons meedenken in onze denktank. Regelmatig vragen wij ouders om hun mening zodat wij goed de stem van ouders kunnen laten horen.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?