Wij hebben ons hard gemaakt voor een uitbreiding van het partnerverlof, ook wel bekend als vaderverlof (stomme term) of geboorteverlof. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Sinds 2019 hadden partners na de bevalling al 5 dagen geboorteverlof. In totaal hebben partners dus nu 6 weken! Wij hebben ouders gevraagd wat ze ervan vinden. In een reeks interviews laten we ouders aan het woord. Na Emmy vertelt nu Mirthe haar verhaal.
Mirthe Kleinjans (32) is in augustus bevallen van haar tweede kindje. Ze werkt net als haar man Roy (41) 38 uur bij de politie. Roy werkt wisselende diensten als wijkagent en in de noodhulp. Mirthe werkt sinds de geboorte van haar oudste zoon in regelmatige dagdiensten bij opsporing.
Geen seconde getwijfeld over het geboorteverlof
Mirthe en Roy hebben duidelijk het verschil ervaren van het aanvullend geboorteverlof bij de geboorte van de tweede. Een vader moet zich nog meer dan een moeder, die hormonen heeft en nesteldrang, ontwikkelen in zijn vaderrol, aldus moeder. Mirthe: ‘Ik zie dat echt als een proces waar hij wel de kans voor moet krijgen.’ Roy was bij de eerste een stuk onzekerder. De oudste dronk lastig uit de fles als moeder er niet was. Daardoor ging de baby veel huilen en dat vergrootte de onzekerheid bij vader.
Roy en Mirthe hebben over het opnemen van het aanvullend geboorteverlof bij de tweede eigenlijk geen seconde getwijfeld. Mirthe: ‘We zijn toch samen ouders, we hebben hier samen voor gekozen.’ De vijf weken zijn direct na de geboorte opgenomen. Solocare was geen optie voor Roy. Ook hier: We doen het samen of niet. Er overheerst toch nog te zeer het beeld, aldus Mirthe, dat de volledige verzorging van een baby bij de vrouw hoort en dat beeld ziet ze ondanks alles toch ook bij haar man. Het verlof gaf hun hoe dan ook de gelegenheid samen te zorgen voor de kindjes en een start te maken met de nieuwe gezinssituatie.
Roy’s lange periode van verlof en vakantie thuis, gaf hem de gelegenheid om in zijn vaderrol te groeien. Hij herkende veel meer wat de kleine bedoelde als ie huilde en dat heeft hem veel zekerder gemaakt in zijn vaderschap en doet hem zichtbaar plezier. Lastig voor moeder blijft de vraag: Hoeveel invloed heb ik op de opvoeding van mijn eigen kinderen? Mirthe zou het fijn vinden als het ouderschapsverlof financieel een ruimere regeling wordt, zodat je zelf meer tijd met de kinderen kunt doorbrengen, zeker in het begin.
Alles over verlof
Wij geven altijd graag extra tips & trics mee aan ouders omdat we denken dat het makkelijker kan. Zo ook nu:
- Alles over verlof, praktische tips en meer informatie lees je hier.
- Ga in gesprek met jouw werkgever over wat jij nodig hebt om werk, gezin en zorg goed te combineren.
- Ga in gesprek met elkaar wat je belangrijk vindt. Wij noemen dat het keukentafelgesprek.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle verlofregelingen.
- Check eh-bg.nl voor meer tips en tools.
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?