Wij vragen experts wat ze vinden; hoe kunnen we ouders nu het beste ondersteunen? Wat is er nodig? Volgens Carolien Gravesteijn moeten we 1 ding doen: Praat met ouders, niet over ouders! Dr. Carolien Gravesteijn studeerde sociale- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Sinds september 2012 is zij lector Ouderschap en Ouderbegeleiding aan Hogeschool Leiden.
Praat mét ouders in plaats van over ouders!
Nu is het moment om door te pakken op ouderschap. Doordat bijvoorbeeld gratis kinderopvang en verruiming van verlofregelingen op de politieke agenda staan, lijkt het erop dat ook de politiek meer open gaat staan voor het ondersteunen van ouderschap in het belang van het welzijn van ouders en kinderen. Maar de vraag is of dit ook echt gaat gebeuren en daarmee inzicht wordt getoond in de dagelijkse praktijk van ouders.
Ouders onder druk
Vooralsnog zien we vooral dat er over ouders wordt gedacht en gesproken en niet mét ouders. Onder andere door de combinatie werk en zorg staan ouders onder druk en daarmee het welzijn van hun kinderen. Daar komt bij dat er veel oordelen zijn over ouders en geïnsinueerd wordt dat als het niet goed met de kinderen gaat het aan de ouders ligt. Door vooral de kinderen van alles aan te bieden en de ouders te vergeten, los je het probleem van de ouder op de werkvloer niet op. Veel interventies gericht op het welzijn van kinderen beklijven dan niet. Goede zorg voor het kind begint bij goede zorg voor de ouder.
Vooroordelen
Terwijl er dus veel aandacht wordt besteed aan de opvoed skills van ouders, maken ouders zelf zich daar veel minder druk over en vinden ze dat ze dat eigenlijk best goed doen. Hun zorgen zitten veel meer op het vlak van ouderschap: de verdeling werk/zorg, de partnerrelatie en financiële kwesties.
Zet in op ‘levensvaardigheden’
Ook in onderzoek zien we dat ouders die over voldoende levensvaardigheden beschikken het sterkst staan in hun ouderschap. Dat zijn vaardigheden als: netwerken, relatievaardigheden, zelfverzekerd zijn, maatschappelijke betrokkenheid, omgaan met financiën. De impact van de corona epidemie op ouders laat zien hoe belangrijk die ‘beschermende factoren’ of anders gezegd levensvaardigheden zijn. Wanneer ouders alleen komen te staan en over onvoldoende skills beschikken, loopt de spreekwoordelijke emmer over.
Wat heb je nodig?
Daarop inspringen gaat er dus niet om ouders te vertellen wat ze moeten doen, maar gaat erom de vraag te stellen: wat hebben ouders nodig om het zelf te kunnen doen? Daarvoor moet op diverse niveaus het gesprek met ouders worden aangegaan. Een gesprek dat duurzaam gevoerd wordt, zodat creatieve oplossingen telkens weer getoetst worden aan het belang en de positieve impact op ouders (vergelijkbaar met de tech-wereld: ontwikkelen, testen, toetsen, door ontwikkelen, testen, toetsen).
Ouderschap versterken, verbetert direct het welzijn van kinderen
Daarnaast zijn interventies voor bij voorkeur aankomende en jonge ouders, zoals trainingen en workshops gericht op die levensvaardigheden een goede investering. Uit Amerikaans onderzoek (Pen State University) blijkt dat aan de voorkant investeren, zeven jaar later kinderen ‘oplevert’ die minder problemen hebben en sociaal vaardiger zijn.
Carolien Gravesteijn
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?