Wij vragen experts wat ze vinden. Wat is er nodig om ouders beter te ondersteunen. Vandaag Yvonne Benschop. Yvonne Benschop is hoogleraar Organizational Behavior bij het Institute for Management research van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is Hoofd van de Sectie Bedrijfskunde en geeft leiding aan de facultaire onderzoeksgroep Gender and Power in Politics and Management. Wat maakt nou een goede werknemer?
Neem het plaatje van de ideale werknemer op de schop
Voor mij moet het er – met het oog op het welzijn van gezinnen maar eigenlijk van iedereen – naar de toekomst toe vooral over gaan hoe we werk organiseren. We houden nog te veel vast aan ouderwetse werkpatronen en wie daarvan afwijkt loopt het risico haar/zijn werkpad of carrière af te snijden. Ook al wordt er veel gesproken over en onderzoek gedaan naar de werk-privé balans, in de praktijk blijkt het heel ingewikkeld voor bedrijven om daar echt op in te zetten en dus zien we weinig goede voorbeelden.
Alles tegelijk
Bedrijven spreken het zelden expliciet uit, maar ze hebben nog altijd een duidelijk plaatje van de ideale werknemer in het achterhoofd: namelijk diegene die fulltime werkt en altijd beschikbaar is om een extra stap te zetten. De corona-epidemie heeft dat opnieuw laten zien. Ondanks dat werknemers thuis moesten werken, zorgen én in veel gevallen lesgeven doordat de scholen dicht waren, pasten te weinig werkgevers hun verwachtingen openlijk aan. Dat een werknemer ook een mens is met een leven, mag veel meer worden erkend, net als het feit dat we steeds langer moeten werken en een periode met meer flexibiliteit daar prima in zou kunnen passen. Nu ligt er te veel druk op het spitsuur van het leven, de periode tussen 28 en 38 jaar, waarin je én kinderen krijgt én carrièrestappen moet maken. Waarom kunnen die carrièrestappen niet ook later gezet?
Focus niet op beschikbaarheid maar op talent
Voor bedrijven en organisaties zelf is het overigens ook niet goed om te selecteren op beschikbaarheid, zij lopen daarmee talent mis. Om dit in de praktijk te veranderen vraagt een intensieve aanpak: een verandering van structuren, cultuur en gedrag. Dat begint met het adresseren van onze vaste patronen en overtuigingen en daarin kunnen de lessen van de corona-crisis alsmede het recent ingevoerde partnerverlof helpen. De corona-crisis laat zien dat we werkpatronen kunnen veranderen. Het initiële succes van het partnerverlof (44% van de nieuwe vaders neemt het verlof op) laat zien dat ook mannen willen zorgen en niet altijd beschikbaar (willen) zijn.
Wat is een goede werknemer?
De Nederlandse oplossing voor het combineren van arbeid en zorg is het anderhalf verdienersmodel. Dat lijkt een logische oplossing totdat het bijvoorbeeld in een relatie misloopt en in veel gevallen vrouwen van een halve baan niet blijken te kunnen leven. Deze discussie voeren we al jaren en toch verandert er te weinig structureel. Je moet echt bereid zijn om decennia terug te kijken om de verandering die er is, te kunnen waarderen. Ik kan alleen maar hopen dat de overheid en organisaties samen het voortouw nemen in de noodzakelijke verandering en anders durven kijken naar wat goed werk is en wie een goede werknemer is. Zodat de generatie van mijn dochter en mijn zoon tegen de tijd dat ze de arbeidsmarkt opkomen kunnen profiteren van nieuwe normen en praktijken.
Yvonne Benschop
Stichting Voor Werkende Ouders
We hopen dat we je zo weer geholpen hebben. Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?