Op 8 februari gaan de dagopvang en de basisscholen weer open. Goed nieuws voor al die ouders die afgelopen weken thuisonderwijs en werk met een kind op schoot hebben gecombineerd. Nog beter nieuws voor al die kinderen die weer lekker naar school en de fijne omgeving van de dagopvang mogen. We maken ons als oudervertegenwoordiger echter ook zorgen over een aantal zaken zoals het mogelijk aanpassen van het snottebellenbeleid.
Het snottebellenbeleid
Op ons meldpunt melden zich ouders met verschillende zorgen. Ook is er nog veel onduidelijk. Voor het gemak zetten wij ze even op een rij:
- Als alle kinderen in quarantaine moeten als 1 kind besmet is in een klas of groep, dan is er ook geen noodopvang voor de ouders met cruciale beroepen. Dit betekent dat al deze ouders alsnog thuis komen te zitten. Zo ook verpleegkundigen en leerkrachten.
- Moeten ouders en broertjes en zusjes ook in quarantaine als zo’n klas of groep in quarantaine wordt gezet?
- Het snottebellenbeleid zegt nu dat kinderen met een snottebel gewoon mogen komen naar de dagopvang en school. Echter vrezen wij dat dit beleid aangepast gaat worden en dat deze kinderen ook niet welkom zijn. Kinderen hebben in deze leeftijdscategorie nu eenmaal vaak een snottebel of snotneus. Als het snottebellenbeleid wordt aangescherpt, betekent dit dat alle kinderen snel weer thuis zitten en de druk op gezinnen hoog blijft.
- De BSO blijft dicht en als kinderen dus veel thuis komen te zitten, komen ouders toch niet aan het werk toe. Terwijl werkgevers en opdrachtgevers nu waarschijnlijk weer de gewone productiviteit van hun werknemers of ZZP-ers verwachten.
- Is er thuisonderwijs als een klas of groepje naar huis wordt gestuurd van school?
- Ook zijn er ouders die hun kinderen helemaal niet naar school of de dagopvang willen brengen omdat ze zich zorgen maken over de gezondheid van hun kind of van zichzelf. Krijgen zij dan de leerplichtambtenaar op zich af?
- Ook zijn er veel zorgen van ouders over het testen van kinderen.
Dit zijn de eerste signalen en zorgen die ouders zich maken. Ouders mogen zich nog steeds melden op het meldpunt om hun zorgen te delen.
Zorgen van pedagogisch professionals en leerkrachten
Ouders snappen heel goed dat ook leerkrachten zich zorgen maken. Als je maar 1 iemand thuis mag ontvangen, waarom dan wel 30 in een klas? Ook de zorgen over het gebrek aan goede ventilatie op scholen wordt gedeeld met leerkrachten. Ouders onderstrepen daarom ook de vraag om voorrang bij vaccinaties van professionals en het sneltesten voor deze beroepsgroepen.
Voor Werkende Ouders roept ouders op om zelf ook goed na te denken over of je kind naar school of de dagopvang kan bij ziekteverschijnselen. Ouders willen natuurlijk ook niet het risico nemen dat een leerkracht besmet raakt of de hele klas naar huis moet.