Als Stichting Voor Werkende Ouders zetten wij ons in voor ouders die normaal al onder druk staan om voor hun gezin te zorgen en te werken, maar nu helemaal ten tijde van de lockdown. Op ons meldpunt komen heel veel signalen van ouders binnen, ruim 15.000 reeds sinds half december. Daarom vragen wij aandacht voor ouders, kinderen en opa’s en oma’s in de politiek, media en maatschappij.
Mag ik uw aandacht?
Wij vinden het belangrijk om deze aandacht te vragen voor gezinnen, omdat de druk zo hoog opgelopen is dat wij vrezen voor de mentale gezondheid van ouders en de gevolgen daarvan op kinderen. Wij vragen daarom aandacht voor de volgende knelpunten:
- De druk op gezinnen is te groot.
De combinatie thuisonderwijs, thuiswerken, gezin en zorg is te groot. Ouders weten simpelweg niet hoe ze het allemaal moeten doen. Zeker voor alleenstaande ouders is het niet meer te doen.
- Werkgevers trekken aan ouders om hun werk te doen
De druk van werkgevers op werknemers is groot. De verhalen zijn divers maar duidelijk. Ouders moeten het normale werk gewoon doen in combinatie met het thuisonderwijs of peuter op schoot. Ouders wordt gedreigd met ontslag. Ouders moeten toch naar het werk komen ondanks alle maatregelen, van bouwplaats tot kantoor. Sommige werkgevers ondersteunen ouders met diverse oplossingen, van flexibel werken tot een oppas betalen. Maar de meeste doen dit niet. Wij vrezen dat ouders hierdoor omvallen en met een burn-out thuis komen te zitten.
- Het onderwijs staat onder druk
Ouders zijn simpelweg geen leerkracht. Het is een vak. Kinderen hebben recht op goed onderwijs en we kunnen samen vaststellen dat dat nu niet gegeven kan worden. Kinderen lopen achterstanden op en de verschillen die er helaas toch al zijn worden nu vergroot, doordat de ene ouder beter in staat is het kind te begeleiden dan de ander.
De ene school is de andere niet. Het onderwijs is zelfs afhankelijk van een individuele leerkracht. Van ouders horen wij dat een gemiddelde schooldag anderhalf uur duurt en dat ouders daarna hun kinderen zelf maar moeten entertainen. Andere scholen verzorgen de normale schooltijden voor opdrachten en uitdagingen. Van een mooie knutselopdracht tot gymles met de klas.
Ook zien wij problemen ontstaan in groep 8 met het afnemen van toetsen, het kiezen van een vakkenpakket op de middelbare school, eindexamenklassen en hun voorbereiding, kinderen die niet naar de voorschool gaan waardoor hun taalachterstand verder oploopt. Het piept en kraakt.
- Kinderen zijn de dupe
Kinderen, van jong tot oud, missen hun vrienden, hun contacten met leeftijdsgenootjes. Hierdoor komen ze in een sociaal isolement en lopen ze tegen verschillende mentale en fysieke problemen aan. Ook jeugdartsen zien dit terug in hun dagelijkse praktijk.
- De noodopvang is vol
Door de hoge druk maken ouders meer gebruik van de noodopvang. Ouders lopen steeds vaker tegen een dichte deur aan omdat de noodopvang vol zit. Gevolg is dat ouders met een cruciaal beroep dit beroep niet meer kunnen uitvoeren en thuis zitten met de kinderen.
Wij pleiten voor ouders en kinderen
Wij laten de stem van ouders horen en vragen daarom aandacht voor verschillende oplossingen:
- Coronaverlof zodat ouders iets meer tijd hebben om alle ballen hoog te houden en misschien iets meer tijd hebben voor zichzelf.
- Ondersteuning voor onderwijs zodat de noodopvang open kan blijven voor ouders met een cruciaal beroep en kwetsbare kinderen. De kinderopvang heeft al aangeboden om te helpen bij de noodopvang op scholen.
- Meer ondersteuning vanuit het onderwijs voor ouders. Zorg voor opdrachten die de kinderen zelfstandig kunnen doen, zorg voor goede begeleiding met een duidelijke structuur. Zorg voor een gevulde schooldag!
- Lange termijn plan met financiële ondersteuning om achterstanden weg te werken. Er is al geld vrijgemaakt maar dat is te weinig en biedt een korte termijn oplossing. Zorg dat elk kind gelijke kansen heeft en het niet afhankelijk is van zijn achtergrond en thuissituatie.
- Compensatie voor ouders die kinderopvang afnemen, net zoals in de eerste lockdown.
- Werkgevers moeten meer meedenken met hun werknemers en hen ruimte bieden om werk, gezin en zorg te combineren.
- Verzorg SchoolTV op de Nederlandse televisie. De BBC in Engeland doet dit al, dat moeten wij toch ook kunnen.
Wij adviseren
Wij willen ook graag ouders zelf helpen met wat praktische tips:
- Zorg goed voor jezelf. Zorg ervoor dat je elke dag even iets voor jezelf doet.
- Check de site van de Rijksoverheid voor alle regels rondom de noodopvang en voor het laatste nieuws.
- Ga met je werkgever in gesprek over verlofmogelijkheden en check de verlofregelaar.
- Het lukt niet altijd allemaal en dat is oké. We snappen dat je dat toch wilt, maar dat is een onmogelijke taak. Zorg er liever voor dat de sfeer in huis goed blijft.
- Vraag aan school om meer hulp en meer begeleiding. Je bent geen zeurder als je hierom vraagt. Leerkrachten willen ook dat het goed gaat met je kind.
Wat doen we nog meer
Dagelijks lobbyen wij voor ouders en kinderen. We overleggen met het ministerie van Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We sturen brieven naar de Tweede Kamer en overleggen met Kamerleden. We vragen in de media om aandacht voor de grote druk op gezinnen en de gevolgen voor kinderen. We vragen aandacht voor de verschillende oplossingen.
Heb jij nou nog een oplossing of probleem die er niet bij staat? Laat het ons weten!
Stichting Voor Werkende Ouders
Wij zijn Stichting Voor Werkende Ouders. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij helpen ouders met praktische tips en tools. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Bijna 600 ouders denken met ons mee in onze denktank. Doe je ook mee?