Wij hebben bij ons meldpunt veel vragen van ouders binnen gekregen, maar liefst 2031 tot nu toe (meetpunt 3 juni 10 uur). In onze analyse van al deze punten komen een aantal punten vaker voor. We hebben dit bij het ministerie van Onderwijs en Sociale Zaken neergelegd. Ook zij willen ouders graag ondersteunen. Samen met hen hebben we daarom de belangrijkste vragen van ouders en antwoorden even op een rijtje gezet.
Scholen
Mag ik mijn kind thuishouden of krijg ik problemen met de leerplicht?
Als een school/onderwijsinstelling niet is gesloten, geldt de Leerplichtwet. Voor leerlingen met bijzondere gezondheidsrisico’s kan in overleg met de huisarts of GGD een uitzondering worden gemaakt. Leerlingen waarvoor een quarantaineadvies geldt zijn vrijgesteld van de leerplicht op grond van de Leerplichtwet (artikel 11 g).
Besluiten ouders toch om hun kinderen thuis te houden, dan worden leerplichtambtenaren opgeroepen gehoor te geven aan de eerder aangenomen motie om in die situatie geen proces-verbaal op te maken. Het gaat hier om een uitzonderlijke situatie. Het belang van de leerling staat voorop. Het is in zijn of haar belang dat het schoolwerk gewoon doorgaat. Zo kan straks op een goede manier het onderwijs in de schoolbanken weer worden hervat.
Leerlingen in het basisonderwijs volgen sinds 11 mei ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij werk mee voor thuis. Leerlingen in het speciaal basisonderwijs gaan vanaf 11 mei weer alle dagen naar school.
Nu de scholen weer opengaan, en een leerling verzuimt, kan er een verzuimmelding worden doorgegeven vanaf 16 uur in 4 weken (net als in de normale situatie voor de sluiting van de scholen). Dit kan via een melding ‘ongeoorloofd verzuim vanaf 16 uur in 4 weken’, maar ook nog steeds via een melding ‘overig verzuim’, als er zorgen zijn over een leerling en de termijn van 16 uur nog niet gehaald is. Dit geldt ook wanneer je vermoedt dat de leerling niet aan het onderwijsprogramma op afstand deelneemt. Door scholen een verzuimmelding te laten doen ontstaat er een wettelijke basis om persoonsgegevens te delen en mag de leerplichtambtenaar in contact treden met de ouders en/of leerling.
Het is belangrijk dat alle leerlingen weer naar school gaan en daar het onderwijs volgen. Wanneer een school constateert dat een leerling niet op school komt, is het nog steeds belangrijk dat het gesprek vanuit de school wordt aangegaan met de ouders om te onderzoeken wat de reden hiervoor is. De leerplichtambtenaar kan hierbij behulpzaam zijn en samen met de school bepalen welke maatregelen gewenst zijn.
De functie van de leerplichtambtenaar blijft daarbij gericht op gedeelde maatschappelijke zorg, waarbij het contact met de ouders en/of leerling centraal staat. Als het gaat om kinderen in een kwetsbare positie is het des te belangrijker dat deze kinderen in het vizier blijven en deze kinderen weer naar school gaan.
Kan er gewoon gegeten worden op school?
Eten en drinken op school is toegestaan. School moet wel rekening houden met het protocol om dit veilig te laten verlopen. Ouders die vragen en opmerkingen hebben, kunnen bij hun school en MR terecht.
Kan het afscheid van groep 8 gewoon doorgaan?
De afsluiting van een schoolperiode is voor leerlingen erg belangrijk. Het advies is dat scholen evenwel terughoudend zijn met het organiseren van activiteiten. Een eind-musical voor groep 8 of een diploma-uitreiking is onder voorwaarden mogelijk. Deze activiteiten vinden bij voorkeur buiten plaats en met de vaste eigen groep. Verder gelden de algemene regels voor bijeenkomsten: tot 1 juli komen maximaal 30 personen bijeen. Vanaf 1 juli, als deze versoepelingen doorgaan, maximaal 100 personen. Natuurlijk met 1,5 meter afstand.
Gaan alle basisscholen op 8 juni weer volledig open?
Ja, alle scholen gaan vanaf 8 juni weer volledig open, tenzij uit de lopende monitoring naar de verspreiding van het virus in het primair onderwijs blijkt dat dit niet verantwoord is.
Mag ik mijn kind tussen de middag ophalen van school om thuis een boterham te eten?
Om haal- en brengbeweging van ouders zoveel mogelijk te voorkomen, worden scholen opgroepen om in deze periode een continue-rooster te gebruiken. Dan blijven alle kinderen tussen de middag over, maar we laten dit aan de scholen. Zorg hierbij voor goede afstemming met de BSO.
Vanaf 8 juni geldt:
Scholen kunnen terug naar hun normale schoolrooster. Scholen bepalen zelf hoe de middagpauze vanaf 8 juni zo veilig mogelijk verloopt. Overblijfkrachten (bijvoorbeeld vanuit de kinderopvang of de tussenschoolse opvang) mogen vanaf 8 juni weer op school helpen. Tussen kinderen en overblijfkrachten geldt dat zij zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. Scholen waar niet alle kinderen overblijven zorgen er ook voor dat ouders en verzorgers veilig de kinderen ophalen tussen de middag. Daarbij houden zij zich aan de RIVM maatregelen.
School past de schooltijden aan, wat betekent dat voor mij? Wie gaat de extra kosten betalen?
De BSO is open op reguliere tijden, zoals in uw contract vermeld. Als een school de schooltijden wil aanpassen, dan is het (ook in de situatie na 8 juni) van belang dat scholen en BSO’s afspraken maken over de aansluiting tussen school en de BSO.
Als een school kiest voor aangepaste schooltijden, dan kan die school de tijd overbruggen voor de opvang van de kinderen tot de reguliere BSO-tijd. Mocht de BSO kinderen eerder kunnen ophalen, dan kan de BSO de extra opvanguren in rekening brengen bij de ouders. Dit betekent dat het contract, dat de ouder met de BSO heeft, moet worden aangepast. Ouders moeten wel instemmen met een contractuitbreiding en een wijzing doorgeven bij de Belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag.
Mijn school houdt ook na 8 juni een continurooster, mag dat?
Het uitgangspunt is dat scholen vanaf 8 juni terugkeren naar hun normale schoolrooster. Hierbij houden zij rekening met eventuele noodzakelijke gespreide breng- en haaltijd om voor voldoende afstand tussen volwassenen te zorgen. Dit staat in het protocol. De buitenschoolse opvang (BSO) is open op normale tijden, zoals in uw contract staat.
Als een school de vaste schooltijden wil aanpassen, gelden de normale procedures. Zoals afstemming met de medezeggenschapsraad van school. Ook heeft de school de verantwoordelijkheid voor een goede aansluiting van de kinderopvang op de schooltijden. Daarom zal school met de BSO’s afspraken moeten maken. Als een BSO mogelijkheden heeft het aanbod te verruimen met aangepaste openingstijden, zal de BSO dit ook eerst moeten afstemmen met de Oudercommissie van de BSO. Extra opvanguren worden in rekening gebracht bij de ouders. Ouders moeten wel instemmen met een contractuitbreiding en een wijzing doorgeven bij de Belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag.
Mijn school stapt over op een 4-daagse schoolweek. Mag dat?
Vanaf 8 juni gaan de basisscholen weer volledig open tenzij uit de lopende monitoring naar de verspreiding van het virus in het primair onderwijs blijkt dat dit niet verantwoord is. Het uitgangspunt is dat scholen vanaf 8 juni terugkeren naar hun normale schoolrooster, dus 5 schooldagen per week. Als scholen dit niet doen, dan kunnen ouders zich wenden tot de schoolleiding, het schoolbestuur en/of de medezeggenschapsraad (MR). Komen zij er op die manier niet uit, dan kunnen ze zich melden bij de Inspectie van het Onderwijs, die contact zal opnemen met de school.
Kan een school een 4-jarig kind dat binnenkort voor het eerst naar school gaat, weigeren?
Nee, een school mag deze kinderen niet weigeren. Er is door het kabinet besloten dat alle kinderen weer een deel van de tijd naar school gaan. Dat geldt ook voor 4-jarigen die nu voor het eerst naar school gaan.
Mijn middelbare school gaat niet open tot de zomer.
Als ouders, leraren of anderen het niet eens zijn met de keuzes die besturen en scholen maken op basis van het coronaprotocol, dan kunnen zij dit aangeven bij de schoolleiding, het schoolbestuur en/of de medezeggenschapsraad (MR). Komen zij er op die manier niet uit, dan kunnen ze zich melden bij de Inspectie van het Onderwijs. De inspectie kan contact opnemen met het bestuur van de school en bijvoorbeeld nagaan of de MR op de juiste wijze bij de keuzes is betrokken.
Hoe wordt het leerlingenvervoer op de middelbare school geregeld?
Voor leerlingen die verder dan 8km van school wonen en afhankelijk zijn van vo, zorgen regionale vervoerders voor maatwerkoplossingen. Scholen inventariseren om welke leerlingen het gaat, en geven dat door aan de regionale vervoerders. De regionale vervoerder kan niet zeggen ‘kan niet’. Mocht zoiets gebeuren, dan moet een school even bij de VO-raad aan de bel trekken, die kunnen dan polsen bij de regionale vervoerders. Er is een handleiding voor het vervoer.
BSO
Wanneer gaat de BSO weer volledig open?
De buitenschoolse opvang gaat vanaf 8 juni weer regulier open. Sinds 11 mei zijn de scholen al voor de helft open, waarbij de BSO het ritme van de scholen volgt. Vanaf 8 juni geldt weer de normale situatie met de vaste BSO-dagen. De kinderen kunnen vanaf dan weer op hun normale vertrouwde dagen op de BSO terecht. Daarmee stopt ook de regeling waarmee de overheid de eigen bijdrage voor de kinderopvang voor ouders vergoedt.
Mijn BSO kan mijn kind niet eerder ophalen van school, wat gebeurt er dan?
Als scholen hun openingstijden aanpassen en de BSO de kinderen niet eerder kan ophalen, dan kan de school de tijd overbruggen voor de opvang van de kinderen tot de reguliere BSO-tijd.
Kan mijn kind weer alle dagen naar de BSO vanaf 8 juni?
Vanaf maandag 8 juni gaat de BSO weer volledig open. Leerlingen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.
Is er na 8 juni, als de scholen en BSO’s weer volledig open zijn, nog noodopvang voor ouders in een cruciaal beroep?
Op 8 juni stopt in principe de noodopvang overdag. Dit geldt ook voor de noodopvang van kwetsbare kinderen. De noodopvang in de avonden, nachten en in het weekend is vanaf 8 juni alleen beschikbaar voor ouders die in zorg werken. Zoals personeel van ziekenhuizen, verpleging, verzorging en thuiszorg en ambulancezorg en ondersteunend personeel zoals schoonmaak in zieken- en verpleeghuizen. Dit geldt dus niet voor kinderen van ouders in cruciale beroepen buiten de zorg. Mochten ouders toch behoefte hebben aan extra opvang dan kunnen zij dit op de gebruikelijke manier aanvragen bij kinderopvangorganisaties en gastouders.
Hoe is de noodopvang in de pinkstervakantie geregeld?
De BSO mag geen normale vakantie-BSO aanbieden in de pinkstervakantie, maar alleen noodopvang. Scholen en BSO gaan (onder voorwaarden) ‘regulier’ open op 8 juni, tot die tijd is dat voor scholen 50% en voor BSO alleen op schooldagen (dus niet in de schoolvakantie). Als scholen een pinkstervakantie hebben, dan kijken gemeenten waar de noodopvang kan plaatsvinden. Dat kan op bij een kinderopvangorganisatie, op school, of op een andere plek. Kinderen kunnen opgevangen worden op andere locaties dan waar zij normaal gesproken zitten. Wij vinden dit geen wenselijke situatie, vooral niet als kinderen elke keer ergens anders zitten. We blijven dit punt daarom onder de aandacht brengen van het ministerie.
Vergoeding
Tot wanneer krijgen ouders de eigen bijdrage vergoed?
Met ingang van 8 juni gaat alle kinderopvang weer regulier open. De kinderdagopvang en de gastouderopvang waren per 11 mei al regulier opengegaan. Per 8 juni geldt dat ook voor de buitenschoolse opvang, die vanaf 11 mei gedeeltelijk open is gegaan.
De vergoeding voor de eigen bijdrage in de kinderopvang zal ook per 8 juni stoppen. Dat betekent dat ouders met kinderopvangtoeslag die de kinderopvang de afgelopen periode hebben doorbetaald, een vergoeding voor het betalen van de eigen bijdrage tot aan de maximum uurprijs zullen ontvangen over de periode van 16 maart tot 8 juni. Het streven is dat ouders deze vergoeding in de maand juli op hun bankrekening krijgen. Ouders hoeven hiervoor niets te doen. De SVB gebruikt hiervoor de gegevens die reeds bekend zijn bij de Belastingdienst/Toeslagen om de vergoeding vast te stellen en uit te betalen.
Ouders die voor kinderopvang betalen en daarbij worden gesubsidieerd via een gemeentelijke regeling, in het kader van voorschoolse educatie, peuteraanbod of vanwege een sociaal-medische indicatie, krijgen een vergoeding over deze zelfde periode via de gemeente. De gemeenten ontvangen hiervoor extra middelen vanuit de Rijksoverheid.
Voor wie is de vergoeding bedoeld?
Alle ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, komen in aanmerking voor de vergoeding die uitbetaald wordt door de Rijksoverheid. Daarbij gaat het zowel om ouders die geen gebruik maken van de noodopvang als ouders met een cruciaal beroep die hun kinderen naar de noodopvang brengen. Aan het gebruik van noodopvang zijn namelijk geen kosten verbonden.
Ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen, maar gebruik maken van een gesubsidieerd aanbod van de gemeenten krijgen de eigen bijdrage via de gemeente vergoed. Dit geldt vooral voor ouders met een sociaal-medische indicatie en voor ouders waarvan de kinderen deelnemen aan voorschoolse educatie of kortdurend peuteraanbod (peuterspeelzaal).
Tijdens de periode van gedeeltelijke openstelling van basisscholen en BSO blijft bovenstaande vergoeding vanuit de Rijksoverheid doorlopen. Dit betekent dat de Rijksoverheid de eigen bijdrage voor kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang tot de maximum uurprijs tot 8 juni nog blijft vergoeden aan ouders. Gemeenten krijgen van de overheid budget om tijdens dezelfde periode de eigen bijdrage te vergoeden aan ouders van wie de kinderen deelnemen aan voorschoolse educatie of kortdurend peuteraanbod (peuterspeelzaal). Informeer bij uw kinderopvang of gemeente hoe zij dit hebben georganiseerd.
Wanneer kan ik de vergoeding verwachten?
Het streven is dat ouders deze vergoeding in de maand juli op hun bankrekening krijgen. U hoeft hiervoor niets te doen. De SVB gebruikt voor de uitbetaling de gegevens die reeds bekend zijn bij de Belastingdienst/Toeslagen.
Moet ik zelf contact opnemen met de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor de vergoeding?
Nee, ouders die de kinderopvang door blijven betalen gedurende de sluitingsperiode, krijgen de vergoeding vanzelf via de Sociale Verzekeringsbank terug.
Om de vergoeding zo snel mogelijk uit te betalen, is gekozen voor een eenvoudige regeling op basis van beschikbare gegevens bij de Belastingdienst, zonder dat ouders formulieren hoeven in te vullen. Om voor de zomer tot betaling over te kunnen gaan is gekozen voor de peildatum 6 april. Ouders krijgen de vergoeding op basis van de gegevens die op dat moment bekend zijn bij de Belastingdienst, zoals het aantal kinderen, het aantal opvanguren en het verzamelinkomen. De Belastingdienst geeft dit door aan de Sociale Verzekeringsbank en die keert vervolgens het bedrag in de maanden juni, uiterlijk juli, rechtstreeks aan de ouders uit.
Nu vanaf 11 mei de kinderopvang gedeeltelijk weer open is, loopt de periode door waarover de vergoeding berekend wordt. Daardoor kan het iets langer duren voordat de eenmalige uitkering wordt betaald en volgt betaling waarschijnlijk in juli.
Hoeveel vergoeding kan ik verwachten?
De hoogte van de vergoeding benadert de eigen bijdrage zoveel mogelijk. De Rijksoverheid vergoedt het deel tot de wettelijk vastgelegde maximum uurprijs (€ 8,17 voor kinderdagopvang, € 7,02 voor buitenschoolse opvang en € 6,27 voor gastouderopvang).
De vergoeding hangt verder af van een aantal gegevens die op peildatum 6 april bij de Belastingdienst/Toeslagen bekend zijn: het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvang, het aantal uren kinderopvang en de hoogte van het verzamelinkomen. Hierdoor kan het zijn dat de compensatie enigszins afwijkt van de daadwerkelijk betaalde eigen bijdrage.
Ik heb meer kinderopvang betaald dan dat ik terug krijg, hoe zit dat?
Omdat de betalingen gebaseerd zijn op de gegevens die verwerkt zijn op 6 april, kan het zijn dat er sprake is van verschillen. We vragen begrip voor kleine afwijkingen in de uiteindelijke betaling.
Het kan zijn dat ouders voor die datum bepaalde wijzigingen, zoals meer uren opvang, nog niet hadden doorgegeven. Afhankelijk van het aantal uur opvang (meer of minder uren dan voorheen), zouden zij bijvoorbeeld een hogere of lagere kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. Dit kan mogelijk leiden tot een verschil in wat u betaald heeft aan eigen bijdrage en wat u straks ontvangt.
Bij grote verschillen is er de mogelijkheid om een herziening aan te vragen of van de bezwaar- en beroepsprocedure gebruik te maken.
Daarnaast geldt de vergoeding tot de maximum uurprijs. Als u een tarief betaalt dat hoger ligt, dan krijgt u dat deel terug van de kinderopvang. Dit kunt u navragen bij uw kinderopvangorganisatie.
Nog meer vragen van ouders
Voor nog meer vragen en antwoorden verwijzen we ouders graag door naar de website van de Rijksoverheid. Ook onze collega Ouders en Onderwijs ondersteunt ouders graag met antwoorden op alle onderwijs-vragen.