Zodra je kind geboren is en ingeschreven staat bij de gemeente, zal het consultatiebureau automatisch contact met je opnemen. Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD alle kinderen van 4 tot 19 jaar in de vorm van een schoolarts.
Het consultatiebureau
Het consultatiebureau is gratis en voor alle kinderen van 0-4 jaar toegankelijk, ook als zij of hun ouders niet verzekerd zijn of illegaal in Nederland verblijven. Een bezoek aan het consultatiebureau is vrijwillig.
De taken van het consultatiebureau zijn wettelijk vastgelegd. Zo is het consultatiebureau verplicht om de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-4 te volgen en eventuele problemen op die vlakken te signaleren. Verder verzorgt het consultatiebureau de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma en geven de medewerkers van het consultatiebureau voorlichting en advies over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar. Als er problemen zijn kan het consultatiebureau je helpen om die problemen op te lossen of je verwijzen naar een andere hulpverlener die je verder kan helpen.
De bezoeken aan het consultatiebureau vinden op vaste momenten plaats vaak afhankelijk van de momenten waarop gevaccineerd moet worden:
- 4 weken
- 8 weken
- 3 maanden
- 4 maanden
- 6 maanden
- 7,5 maanden
- 9 maanden
- 11 maanden
- 14 maanden
- 18 maanden
- 2 jaar
- 3 jaar
- 3 jaar en 9 maanden
Naast de vaste contactmomenten is het ook mogelijk om zelf tussentijds een afspraak te maken wanneer dat gewenst is. De meeste consultatiebureaus hebben wekelijks een vast inloopuur voor wegen en meten.
Elk bezoek
Bij elk bezoek zal de arts of jeugdverpleegkundige een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar je baby’s ontwikkelingen en eventuele inentingen geven. De jeugdverpleegkundige zal daarnaast de voeding, het gedrag van je baby en de dagelijkse verzorging van je baby behandelen. Terwijl de arts zich vooral richt op lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen en de onderzoeken uitvoert. Maar de arts en jeugdverpleegkundige kijken niet alleen naar je baby, ze maken ook graag tijd vrij voor de ouders. Als je vragen hebt over de ontwikkeling of opvoeding van je kind kan je deze altijd stellen.
De eerste keer dat je naar het consultatiebureau gaat, kan best spannend zijn. Gaat het goed met mijn kind? Wat gaat er gebeuren? En wat neem je eigenlijk allemaal mee op je bezoekje? We hebben even wat dingen voor je op een rij gezet:
- Je baby, natuurlijk!
- De Groeigids, die je hebt gekregen van de wijkverpleegkundige
- De vaccinatiekaarten van je kind (tip: bewaar ze in de Groeigids)
- Een lijstje met je vragen voor de arts of verpleegkundige. Dit kunnen vragen zijn over: voeding, slapen, verzorging, ontwikkeling, opvoeding, kwaaltjes en ziekten, ouderschap.
- Luiers/billendoekjes/extra schone kleertjes
- Extra flesje
- Evt. knuffel/speentje
- Een omslagdoek om je blote baby warm te houden (na het wegen en meten moet je soms nog even op je beurt wachten)
Tip; Het kan warm zijn bij het consultatiebureau. Doe zelf laagjes aan die je aan of uit kan doen.
Voor Werkende Ouders
Wat heeft het consultatiebureau te maken met werk, zorg en gezin combineren? Voor Werkende Ouders wil het makkelijker maken voor ouders en kinderen. Daar horen praktische tips bij, waaronder deze checklist. We hebben deze checklist onderdeel gemaakt van een groter project, het gratis E-book ‘Hoera Zwanger’! Hierin geven we meer praktische tips voor ouders.