Wij helpen je graag door wat simpele tips en trics op een rijtje te zetten. Oudercommissies hebben namelijk verschillende rechten en plichten die zijn vastgelegd in de wet, maar er zijn ook wat handige tips waardoor je je taken beter uit kan voeren.
Alles is vastgelegd
We beginnen met de officiele taken en verantwoordelijkheden van een oudercommissie. Deze moeten zijn vastgelegd in het medezeggenschapsreglement en het huishoudelijk reglement van de opvang. Elke opvang is wettelijk verplicht om binnen zes maanden na de opening een medezeggenschapsreglement op te stellen. De oudercommissie wordt gevormd door ouders van kinderen die naar de betreffende opvang gaan. De organisatie en de oudercommissie nemen vervolgens samen het reglement door en pas als de oudercommissie heeft ingestemd, kan het reglement definitief worden vastgesteld.
Dit reglement bevat in ieder geval regels omtrent:
- het aantal leden van de oudercommissie;
- de wijze waarop de leden van de oudercommissie worden gekozen;
- de zittingsduur van de leden van de oudercommissie.
- de oudercommissie beslist bij meerderheid van stemmen.
- dat bij wijziging van het reglement instemming van de oudercommissie nodig is.
Ook het aantal ouders dat deel uit maakt van de oudercommissie is vastgelegd in het medezeggenschapsreglement.
Het huishoudelijk reglement van een oudercommissie wordt opgesteld door de oudercommissie zelf en beschrijft de praktische werkwijze van de commissie zoals de vergaderfrequentie en taken van commissieleden.
Bij de samenstelling van de oudercommissie wordt gestreefd naar een zo evenredig mogelijke vertegenwoordiging van de verschillende groepen op de opvang. Omdat de oudercommissie onafhankelijk is, mogen medewerkers van de kinderopvang er geen plaats innemen. Mocht de partner van een medewerker of een medewerker van een andere opvang lid willen worden, dan is het aan de oudercommissie, in samenspraak met de ondernemer, om af te wegen of er in dat geval belangenverstrengeling zal optreden.
Taken en adviesrechten oudercommissie
De oudercommissie heeft een aantal belangrijke taken en adviesrechten, die in de wet zijn vastgelegd;
1. Bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de opvang door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan de directie van de opvang.
2. Adviseren over zaken als voeding, opvoeding, veiligheid en gezondheid, openingstijden en spel- en ontwikkelingsactiviteiten.
3. Adviseren over beleidszaken met betrekking tot spel- en ontwikkelingsactiviteiten ten behoeve van de kinderen, waaronder het aanbieden van voorschoolse educatie.
4. Vaststellen of wijzigingen van een regeling bij de behandeling van klachten en het aanwijzen van personen die belast worden met de behandeling van klachten.
5. Belangenbehartiging van de ouders en kinderen.
6. Communicatie met alle ouders van de kinderopvangorganisatie of gastouderbureau.
Van een advies kan de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau alleen afwijken indien hij schriftelijk en gemotiveerd aangeeft dat het belang van de kinderopvang niet gebaat is bij het advies.
De oudercommissie heeft het recht (on)gevraagd te adviseren over:
1. De uitvoering van het kwaliteitsbeleid, in het bijzonder het pedagogisch beleid;
2. Het algemeen beleid op het gebied van voeding, opvoeding, veiligheid en gezondheid;
de openingstijden;
3. Het beleid rondom voorschoolse educatie;
4. Vaststelling en wijziging van de klachtenregeling;
5. De prijs van de kinderopvang.
Nog meer weetjes:
- Een oudercommissie mag ook de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau ongevraagd advies geven over de onderwerpen.
- De taken van de oudercommissie staan in het medezeggenschapsreglement.
- De houder van de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau verstrekt de oudercommissie tijdig en desgevraagd schriftelijk alle informatie die deze voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig heeft.
- Alle adviesrechten zijn vastgelegd in de Wet Kinderopvang.
In de praktijk
Er zijn veel verschillende opvattingen over de invulling van een oudercommissie. Sommige organiseren samen met de kinderopvang de zomerborrel en het nieuwjaarsfeest. Andere voeren iedere vergadering pittige discussies over verscheidene inhoudelijke zaken. De invulling is aan de oudercommissie zelf en alles gaat in overleg met de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau. Een paar handige, praktische tips;
- Bepaal samen je doel en maak dit duidelijk aan de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau. Willen jullie graag ondersteunen bij activiteiten of willen jullie inhoudelijke invulling geven aan jullie rol?
- Maak een jaarplanning. Weet je al wanneer de zomerborrel is? Of wanneer je het pedagogisch beleid gaat bespreken? Misschien wil je wel een vast onderwerp voor elke vergadering vaststellen of willen jullie dit jaar een enquete onder ouders houden.
- Bespreek met de organisatie hoe jullie communiceren naar de andere ouders. Wil je via de organisatie mailen naar de ouders? Wil je stukjes in de nieuwsbrief schrijven? Hou ze daarna ook regelmatig op de hoogte van jullie activiteiten.
- Zorg ervoor dat ouders jullie weten te vinden. Hebben jullie een eigen mailadres? Weten ouders wie jullie zijn?
- Spreek een taakverdeling af. Wie is de voorzitter? Wie maakt de notulen of de actielijst? Wie organiseert de kerstborrel?
- Spreek af hoe je met elkaar communiceert. Als de organisatie iets wil bespreken, bellen ze dan de gehele oudercommissie of volstaat een gesprek met de voorzitter.
- Je kan ook 1 keer per jaar een enquete uitvoeren onder ouders. Vinden ouders vaak leuk en jullie krijgen zo weer meer input om te bespreken met de organisatie.
- Onthoud; Jullie willen allebei het beste voor het kind. Soms komen commissies en organisaties tegenover elkaar te staan, terwijl zowel ouders als organisaties hetzelfde willen; dat kinderen een leuke tijd hebben op de opvang.
- Vraag of jullie een budget hebben. Misschien willen jullie bijvoorbeeld invulling geven aan de jaarlijkse ouderavond met een interessante spreker.
- Je kan ook actief meedenken met de organisatie of andere ouders met een specifieke expertise inroepen om te helpen. Als de organisatie bijvoorbeeld de tuin wil aanpakken, zijn er wellicht ouders die hier verstand van hebben of wel een handje willen helpen. Als oudercommissie kan je hier een rol inspelen en vaak waarderen organisaties dat enorm.
Prijsadvies
Jaarlijks in augustus of september kan het zijn dat de organisatie een prijsverhoging wil doorvoeren. OC’s hebben adviesrecht over deze prijsverhoging. Zoals bij ieder advies kan de organisatie het naast zich neerleggen. Dit moeten ze dan schriftelijk onderbouwen aan de oudercommissie. Soms leidt dit tot spanningen tussen de organisatie en de oudercommissie. OC’s willen niet zomaar een prijsverhoging doorvoeren, terwijl de organisatie het nodig acht voor een goede bedrijfsvoering en het behouden of verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang. Het kan in sommige gevallen leiden tot fikse discussies die niet bijdragen aan de relatie. Een paar tips;
- Vraag goed door waarom ze de prijsverhoging nodig vinden. Vaak indexeert de overheid de prijs voor de kinderopvangtoeslag. Zij vergoeden dan een hoger bedrag aan ouders. Dit kan een aanleiding zijn.
- Je kan vragen naar een zeer beknopt jaarbudget. Kinderopvangorganisaties zullen je geen inzage geven in hun boekhouding, wat overigens ook helemaal niet nodig is. Maar je kan wel vragen naar een zeer summier overzicht. Het is echter aan de organisatie of ze dit willen geven. Overigens zijn er sommige organisaties die dit automatisch al geven.
- Onthoud; kwaliteit kent een prijs. Vinden jullie het belangrijk dat er meer activiteiten worden gedaan met de kinderen? Dat er nieuw speelgoed moet komen? Dat er vaste, goede medewerkers op de groep staan? Dan hangt daar ook een prijskaartje aan. Kwaliteit en prijs staan direct met elkaar in verbinding.
- Probeer de communicatie zo helder en goed mogelijk te houden. Uiteindelijk bereik je hier meer mee.
- Ouders betalen een behoorlijke bijdrage voor goede kinderopvang. Niemand wil meer betalen, maar kijk ook naar wat je ervoor terug krijgt. Niet alleen maar opvang tijdens je werk. Je kind ontwikkelt zich door het spelaanbod, door de andere kinderen, door de kennis en kunde van de medewerksters en gastouders. Kinderopvang is meer dan alleen maar opvang.
- En toch kan het tot flinke discussies leiden. Bepaal samen met de OC wat je wilt doen. Denk na over een andere oplossing. Misschien kan je een voorstel doen. Maar onthoud dat jullie adviesrechten hebben. Een kinderopvang of bureau heeft het volste recht om jullie advies naast zich neer te leggen.
De GGD
De oudercommissie speelt ook een rol bij de GGD controle van de gemeente. De GGD komt regelmatig langs bij de kinderopvang of het gastouderbureau om de kwaliteit van de kinderopvang in de gaten te houden. Gaat het goed, dan komen ze minder vaak langs. Was er vorige keer een probleem, dan zullen ze vaker langskomen. Als oudercommissie behoor je dan ook geraadpleegd te worden. Vaak gaat dit in de vorm van een invulformulier. Na afloop stelt de inspecteur een rapport op met eventuele handhaving. Kinderopvangorganisaties zijn verplicht het rapport met de ouders te delen en het op de website te plaatsen. Eventueel kan je als oudercommissie ook een bijbehorend stukje schrijven met jullie visie op de inspectie.
Vinden jullie dat er zelf echt iets is wat veranderd of verbeterd moet worden, dan bespreek je dit natuurlijk eerst met de kinderopvangorganisatie zelf. Ben je nog steeds ontevreden, dan kan je als ouder of oudercommissie ook zelf contact opnemen met de lokale GGD.
Oudervertegenwoordiging
Oudercommissies mogen zich aansluiten bij een belangenvertegenwoordiger. Een organisatie die opkomt voor de belangen van ouders in de kinderopvang en die oudercommissies ondersteunt bij het uitvoeren van hun taken. In Nederland zijn er verschillende organisaties die dit doen. Over het algemeen betaalt de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau het lidmaatschap. Check bij hen of jullie zijn aangesloten bij een belangenorganisatie. Neem contact met hen op bij vragen, trainingen of voor extra diensten en producten.
Ook wij vertegenwoordigen oudercommissies. We ondersteunen, helpen, geven advies, komen op voor de belangen in Den Haag, geven trainingen en houden je op de hoogte. Aansluiten is makkelijk te regelen via de site. Volg ons op Facebook, of stuur ons een mail als je een vraag hebt.
Handige sites
Als laatste zetten we ook nog even wat handige sites voor jullie op een rij. Deze zijn absoluut het bezoeken waard!